Snapdragon 820: Ο πρωταγωνιστής των επόμενων superphones

Κάνουμε… φύλλο και φτερό το chip που δίνει ζωή σε μερικά από τα καλύτερα smartphones που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες και σας αναλύουμε τις καινοτομίες που φέρνει στα επερχόμενα flagships.

Πλήθος νέων «ναυαρχίδων» από το σύνολο των κατασκευαστών smartphones αναμένεται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο του φετινού Mobile World

Congress στη Βαρκελώνη. Πολλές εξ αυτών ενσωματώνουν τον πανίσχυρο επεξεργαστή Snapdragon 820, ο οποίος έρχεται να διαδεχτεί τον Snapdragon 810 που συναντήσαμε σε περσινά flagships, όπως τα Sony Xperia Z5, Huawei Nexus 6P, HTC One M9 κ.ά. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται απλά για έναν μεμονωμένο επεξεργαστή, αλλά για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που ενσωματώνει πλήθος λειτουργιών σε μια πλακέτα (System on Chip ή εν συντομία SoC). Αποτελεί τον ρυθμιστικό παράγοντα όχι μόνο για την ταχύτητα απόκρισης της συσκευής αλλά και για την ποιότητα των γραφικών, την κατανάλωση της μπαταρίας, τη συνδεσιμότητα, τη φωτογραφία και άλλα. Ποια είναι τα σημεία υπεροχής του 820, λοιπόν, και ποιες οι σημαντικότερες βελτιώσεις του; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Μερικοί το προτιμούν… Kryo

Τα προβλήματα υπερθέρμανσης του Snapdragon 810 ήταν αισθητά σε όλες τις συσκευές που τον φιλοξένησαν. Στον Snapdragon 820 συναντάμε πλέον τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή Kryo, τον οποίο σχεδίασε η Qualcomm (σε αντίθεση με τον πρόγονό του Cortex-A57, που ήταν έμπνευση της ARM). Από την ονομασία και μόνο είναι εμφανές πως η εταιρεία φιλοδοξεί να ξορκίσει τους δαίμονες του πρόσφατου παρελθόντος και να δημιουργήσει ένα λιγότερο ενεργοβόρο και σαφώς πιο… δροσερό σύνολο. Σύμφωνα με την Qualcomm, η νέα CPU διπλασιάζει τις επιδόσεις της προηγούμενης, ενώ εξασφαλίζεται αυξημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Hexagon 680 DSP: Ο αφανής ήρωας

Ο επεξεργαστής ψηφιακού σήματος Hexagon 680 DSP (Digital Signal Processor) έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, αποφορτίζοντας τη CPU. Υπάρχει ξεχωριστός DSP, με το… χαϊδευτικό «low power island», που επιμελείται τα δεδομένα των αισθητήρων με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Στόχος του είναι να μπορεί να επεξεργάζεται αδιάκοπα στοιχεία των sensors, όπως τα βήματα που κάνετε όταν περπατάτε, για fitness εφαρμογές. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία HVX (Hexagon Vector eXtensions) συνεργάζεται άψογα με τον γειτονικό επεξεργαστή σήματος εικόνας Spectra, επιτρέποντας στην κάμερα ποιοτικότερες και ταχύτερες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Γραφικά παιχνιδομηχανής

Στο SoC Snapdragon 820 συναντάμε την Adreno 530 GPU, η οποία προσφέρει έως και 40% καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των γραφικών, κατορθώνοντας να καταναλώνει ταυτόχρονα λιγότερη ενέργεια από ό,τι η προγενέστερη Adreno 430. Συντροφιά με τον Kryo CPU σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό δίδυμο, ικανό να παρέχει φωτορεαλιστικά γραφικά επιπέδου παιχνιδομηχανής. Επιπρόσθετα, η νέα GPU σχεδιάστηκε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της virtual reality εποχής που έπεται.

Στηρίζει έως και τρεις κάμερες 25MP!

Ο 14-bit Qualcomm Spectra Image Signal Processor (ISP), που βρίσκεται πάνω στον Snapdragon 820, χαροποιεί ιδιαιτέρως τους φίλους της ψηφιακής φωτογραφίας, μιας και μπορεί να υποστηρίξει λήψεις ανάλυσης έως και 25 megapixels με μηδενική καθυστέρηση κλείστρου. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής σήματος εικόνας μπορεί να χειριστεί μέχρι και τρεις ροές δεδομένων ταυτόχρονα, γεγονός που μεταφράζεται σε ικανότητα συγχρονισμένης λήψης από τρεις διαφορετικές κάμερες. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος στους κατασκευαστές να υλοποιήσουν συσκευές με μια κάμερα στην πρόσοψη και δύο στο πίσω μέρος (ή το αντίστροφο), ιδανικές για στερεοσκοπικές λήψεις.

Online με πρωτόγνωρες ταχύτητες

Ο Snapdragon 820 υποστηρίζει ταχύτητες download έως και 600Mbps (LTE Category 12) και upload έως 150 Mbps (LTE Category 13). Οι «διαστημικές» αυτές ταχύτητες σύνδεσης στο mobile broadband internet γίνονται εφικτές χάρη στο X12 4G LTE modem της Qualcomm, το οποίο προσφέρει 33% ταχύτερο «κατέβασμα» δεδομένων και τριπλάσιες ταχύτητες «ανεβάσματος» από τον πρόγονό του, το X10 LTE modem του Snapdragon 810. Βέβαια, οι παραπάνω επιδόσεις είναι θεωρητικές και στην πραγματικότητα (ειδικά την ελληνική), ένα μικρό ποσοστό αυτών των δυνατοτήτων θα επιστρατευτεί από τις τοπικές 4G υποδομές. Το X12 modem υποστηρίζει τη νεά τεχνολογία LTE-U, η οποία επιτρέπει στους παρόχους να στέλνουν δεδομένα στη συσκευή σας και μέσω της συχνότητας των 5GHz, φάσμα που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από το WiFi. Και μιας και κάνουμε λόγο για WiFi, ο Snapdragon 820 υποστηρίζει τους διαδόχους του 802.11ac, τα πρωτόκολλα 802.11ad και 802.11ac 2×2 MU-MIMO που υπόσχονται υπερδιπλάσιες ταχύτητες WiFi σύνδεσης.

Με διαδικασία παραγωγής 14nm FinFET

Πολύς ο λόγος για τα νανόμετρα και τις διαδικασίες μαζικής παραγωγής ημιαγωγών. Σε τι αφορά άραγε τον τελικό καταναλωτή ποια εργοστασιακή διαδικασία ακολουθείται για την παραγωγή των δομικών λίθων ενός chip; Το μικρό τους μέγεθος καθορίζει την υπολογιστική «πυκνότητα» ενός chip και κατ’ επέκταση την αύξηση των επιδόσεων ανά watt. Το νανόμετρο (nm) ουσιαστικά είναι μονάδα μέτρησης μήκους (ένα νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου). Για να το θέσουμε ακόμα πιο απλά, όσο μικρότερο το μέγεθος, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνεται από το chip για να επιτευχθεί ο ίδιος φόρτος εργασίας. Οπότε, η διαδικασία παραγωγής των 14nm ευθύνεται εν μέρει για τη βελτιωμένη ενεργειακή «συμπεριφορά» του Snapdragon 820. Η Qualcomm, μάλιστα, αναγκάστηκε να συνεργαστεί με την ανταγωνίστριά της Samsung, προκειμένου να κάνει χρήση της διαδικασίας παραγωγής 14nm FinFET της κορεάτικης εταιρείας, η οποία χρησιμοποιείται και για την παραγωγή του αντίπαλου δέους του Snapdragon 820, του νέου Samsung Exynos 8890 SoC.

Φόρτιση επόμενης γενιάς

Η τεχνολογία Qualcomm Quick Charge 3.0 επιτρέπει στο τηλέφωνό σας να βρίσκεται περισσότερες ώρες δίπλα σας και λιγότερη ώρα προσκολλημένο στον φορτιστή του. Η ταχύτατη φόρτιση που επιτυγχάνεται με την Quick Charge 3.0 είναι 4 φορές πιο γρήγορη από τη συμβατική φόρτιση και 38% πιο σύντομη από μια φόρτιση με την αντίστοιχη τεχνολογία προηγούμενης γενιάς (Quick Charge 2.0). Επιπρόσθετα, ο Snapdragon 820 υποστηρίζει και την τεχνολογία ασύρματης φόρτισης WiPower.

Snapdragon 820 | Τεχνικά χαρακτηριστικά

Επεξεργαστής: Quad Core 64-bit Qualcomm Kryo CPU έως 2.2 GHz

Γραφικά: Qualcomm Adreno 530 GPU

Επεξεργαστής ψηφιακού σήματος: Qualcomm Hexagon 680 DSP

Φωτογραφία: Υποστηρίζει αισθητήρες ανάλυσης έως 25MP, Qualcomm Spectra Image Signal Processor (14-bit dual-ISP)

Βίντεο: Υποστηρίζει codecs H.264 (AVC) και H.265 (HEVC) καθώς και έως 4K Ultra

HD λήψη και αναπαραγωγή video

Οθόνη: Υποστηρίζει 4K Ultra HD οθόνη και αντίστοιχη έξοδο

Μνήμη: LPDDR4 1866MHz dual-channel

Αποθήκευση: UFS 2.0, eMMC 5.1, SD 3.0 (UHS-I)

Φόρτιση: Qualcomm Quick Charge 3.0 και τεχνολογία ασύρματης φόρτισης WiPower

Modem: Snapdragon X12 LTE Global Mode, LTE Category 12/13 με ταχύτητες έως

600 Mbps download και έως 150 Mbps upload, LTE/WiFi link aggregation, LTE-U, LTE Broadcast, LTE Dual SIM, Dual Active (DSDA), HD Voice over 3G and VoLTE,

συνέχεια μεταξύ WiFi και LTE κλήσεων

WiFi: Qualcomm 802.11ad, VIVE 802.11ac, 2×2 MU-MIMO, Tri-band WiFi

Εντοπισμός θέσης: Qualcomm IZat Gen8C

Συνδεσιμότητα: Bluetooth 4.1, NFC, υποστήριξη USB 3.0 και USB 2.0

Ασφάλεια: Qualcomm Haven Security Suite (SecureMSM, SafeSwitch theft prevention, Snapdragon Sense ID 3D fingerprint, Snapdragon Smart Protect, Snapdragon StudioAccess Content Protection)

Οι φετινές ανταγωνιστικές προτάσεις SoC φορητών συσκευών

Qualcomm Snapdragon 820Huawei Kirin 950MediaTek Helio X20Samsung Exynos 8890CPUΤετραπύρηνη CPU

2x Kryo @ 2.2GHz

2x Kryo @ 1.7GHzΟκταπύρηνη CPU

4x Cortex-A72 @ 2.3GHZ

4x Cortex-A53 @ 1.8GHzΔεκαπύρηνη CPU

2x Cortex-A72 @ 2.5GHz

4x Cortex-A53 @ 2.0GHz

4x Cortex-A53 @ 1.4GHzΟκταπύρηνη CPU

4x custom AP @2.4GHz

4x Cortex-A53GPUAdreno 530Mali-T880 MP4Mali-T880 MP4Mali-T880RAM2x LPDDR42x LPDDR42x LPDDR3 933MHz2x LPDDR4Διαδικασία παραγωγής14nm FinFET16nm FinFET20nm HMP14nm FinFET4GLTE Cat 12/13LTE Cat 6LTE Cat 6LTE Cat 12/13

Keywords
Τυχαία Θέματα