Αναδρομικά και ηθική βλάβη

Αναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ συν τους τόκους, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη διεκδικούν με αγωγές που έχουν καταθέσει στα διοικητικά δικαστήρια, 117 πρώην βουλευτές και συνταξιούχοι βουλευτές.

Οι αγωγές αυτές υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνταγματικής  πρόβλεψης εξομοίωσης των αποδοχών μεταξύ βουλευτών και δικαστών και με γνώμονα ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πέτυχαν αναπροσαρμογή των αποδοχών τους από το Μισθοδικείο το 2006. Μάλιστα, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η εφημερίδα το «Κ», το σύνολο
των αναδρομικών που έχουν πετύχει οι δικαστές από το 1991 αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Οι πρώην βουλευτές έχουν δικαίωμα βάσει του νόμου να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα όμως πριν από λίγο καιρό όταν αποκαλύφθηκε στη Βουλή η αξίωσή τους πολλοί είχαν σπεύσει να δηλώσουν την αντίθεσή τους, όμως μέχρι στιγμής μόλις τρεις παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Όλοι βέβαια έχουν το περιθώριο να παραιτηθούν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων τους ή να περιμένουν να τελεσιδικήσουν και να μην αξιώσουν τα επιδικασθέντα χρήματα το συνολικό ύψος των οποίων δεν μπορεί να  υπολογιστεί γιατί είναι ανάλογο με το χρόνο της θητείας του καθενός.

Παραδείγματος χάριν ένας εκ των εναγόντων ο οποίος διετέλεσε βουλευτής 37 μήνες (τρία χρόνια και κάτι) διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύψους 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Επιπλέον, όλοι σχεδόν διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, από την μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους.

Αναλυτικότερα, διπλές αγωγές έχουν καταθέσει οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παραιτήθηκαν από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ. Λιάπης και Λεων. Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.
 
Συζητούνται

Οι πρώτες αγωγές αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ ήδη η συζήτηση μερικών αγωγών αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον Φεβρουάριο του 2012. Παράλληλα, ανάλογος μικρός αριθμός αγωγών βουλευτών εκκρεμούν  και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγωγών είναι «παγωμένες»  στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ανάγνωση πάντως των ονομάτων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς μεταξύ αυτών βρίσκονται και ονόματα που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς (οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι) όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Τάσος Μαντέλης.

Αγωγές έχουν υποβάλλει επίσης οι Γ. Ανωμερίτης, Γ. Δρυς, Ελισάβετ Παπαζώη, κ. Κεφαλογιάννης, Π. Δούκας, Ελ. Ζαγορίτης, Αν. Καραμάριος, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Πέτρ. Τατούλης, Αντ. Φούσας κ.ά.

Οι αγωγές είναι συνολικά 110 εκ των οποίων έχουν υποβάλλει 60 από τη ΝΔ (πρώην βουλευτές ή κληρονόμοι τους) 48 από το ΠΑΣΟΚ ενώ τρεις έχουν παραιτηθεί ήδη, δρόμο που δεν αποκλείετα
Keywords
Τυχαία Θέματα