ΕΕ: αύριο οι διαπραγματεύσεις του Μαυροβούνιου

Το Μαυροβούνιο αναμένεται να αρχίσει αύριο στις Βρυξέλλες τις διαπραγματεύσεις για τα ενταξιακά κεφάλαια 23 και 24, τα οποία η Ένωση προσδιόρισε ως κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Τα κεφάλαια αφορούν τους τομείς της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου και το Μαυροβούνιο θα είναι η πρώτη χώρα, η οποία θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, με βάση τη νέα αρχή.

Η νέα

αρχή συνεπάγεται ότι τα κεφάλαια 23 και 24 θα είναι ανοιχτά καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και ότι θα κλείσουν μόνο στο τέλος. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να την εφαρμόσουν, ώστε οι υποψήφιες χώρες να μην εισέρχονται ανέτοιμες στην ΕΕ.

Το Μαυροβούνιο αναμένεται, επίσης, εκτός από τα διαπραγματευτικά κεφάλαια 23 και 24 να "ανοίξει" και τα κεφάλαια 5 για τις δημόσιες προμήθειες, 6 για το εμπορικό δίκαιο και 20 για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανική πολιτική.

Ο βασικός διαπραγματευτής του Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Άντριγια Πέγιοβιτς εκτίμησε ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει επιβεβαίωση ότι οι Βρυξέλλες αναγνώρισαν τα αποτελέσματα της χώρας την προηγούμενη περίοδο.

"Το Μαυροβούνιο εργάστηκε εντατικά την προηγούμενη περίοδο και η ΕΕ αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί" σημείωσε.

Η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Πέγιοβιτς, απέδειξε ότι είναι ικανή να εισέλθει σε βαθιές και σύνθετες μεταρρυθμίσεις στην πορεία προς την ΕΕ.

"Αυτό που ακολουθεί στη συνέχιση της διαδικασίας, όσον αφορά τα κεφάλαια 23 και 24 είναι φυσικά η εφαρμογή μέτρων που έχουμε καθορίσει στα σχέδια δράσης" επισήμανε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πόμπιεντα".

Το Μαυροβούνιο, μέχρι τώρα, έκλεισε προσωρινά δύο διαπραγματευτικά κεφάλαια, το 26 που αφορά την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και το 25 που καλύπτει τον τομέα της επιστήμης και της έρευνας.

Η Ποντγκόριτσα άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις 29 Ιουνίου του 2012, όταν στις Βρυξέλλες διεξήχθη η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Μαυροβουνίου-ΕΕ. Το Μαυροβούνιο έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από τις 17 Δεκεμβρίου του 2010.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ μαζί με την απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κάλεσαν το Μαυροβούνιο να ενισχύσει τις προσπάθειες στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Στην πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ το Μαυροβούνιο έχει 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα