Εν αναμονή χαλάρωσης της ΕΚΤ

Οι ιθύνοντες της ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες της θα αφήσουν απαράλλακτη την ερχόμενη βδομάδα όταν συναντηθούν την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική, ωστόσο αναμένεται να αναγγείλουν νέα νομισματικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών στη 17μελή οικονομική ζώνη πριν τελειώσει η χρονιά.

Αυτό, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ρόιτερς με τη συμμετοχή

100 οικονομολόγων.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, αναμένεται να μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό 0,5% έως την 31η Δεκεμβρίου, χωρίς μάλιστα να μεσολαβήσει καμία αύξησή του για ένα 4μηνο-5μηνο, την ώρα που η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κάνει εντός του Νοεμβρίου νομισματική ένεση στη βρετανική αγορά ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, μέσω κτήσης διαφόρων περιουσιακών στοιχείων.

"Δεν αναμένουμε άμεσα καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής", ανέφερε η στρατηγική αναλύτρια της Standard Chartered Σάρα Χιούιν επιμένοντας όμως ότι είναι θέμα χρόνου η συρρίκνωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,50%. Πιθανολογεί θεαματική κίνηση της Bank of England, της BoE, ήδη από την προσεχή βδομάδα και συνολική διάθεση ακόμα και άνω των 400 δισ. στερλινών συνολικώς για την κτήση περιουσιακών στοιχείων, επιδιώκοντας να "ανασάνει" η χειμαζόμενη βρετανική οικονομία, με την κυβέρνηση Κάμερον προσηλωμένη αδιαμφισβήτητα σε μακρόχρονη πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας.

Η πλειοψηφία των 60 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν εκτιμά ότι μέσα στο ερχόμενο 6μηνο η Μαδρίτη "είναι πολύ πιθανό" -κατά 80%, πάντως άνω του 50%- να καταφύγει έστω για ένα περιορισμένο ύψος εξωτερικής οικονομικής βοήθειας στον μόνιμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό μηχανισμό "διάσωσης", ύστερα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμα ότι η Fed θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση αγοράζοντας ενυπόθηκα χρεόγραφα αξίας 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα επιδιώκοντας να συγκρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού. Η πλειοψηφία φρονεί ότι η κίνηση της Fed θα φτάσει τα 600 δισ. δολάρια που θα προστεθούν στα 2,3 τρισ. δολαρίων που η Fed έχει πλέον σωρεύσει στο χαρτοφυλάκιό της από το 2008.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα