Μαξίμου: Επιτάχυνση διαπραγμάτευσης εντός των “κόκκινων γραμμών”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 01.48

Της Νίκης Ζορμπά

Σε αποτίμηση της διαπραγματευτικής πορείας στην οποία βρίσκεται η χώρα, προχώρησε το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για περίπου πέντε ώρες παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου συμμετείχε και ο Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος έδωσε και το «στίγμα» της πορείας της διαπραγμάτευσης μεταφέροντας το κλίμα

που επικρατεί στα τεχνικά κλιμάκια.

Οι οδηγίες που έδωσε η κυβέρνηση στη διαπραγματευτική ομάδα ενόψει της συνεδρίασης του Brussels Group είναι να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας εντός, ωστόσο, πλαισίων των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η κυβέρνηση.

"Ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ"

Σε ο, τι αφορά τον ΟΛΠ, οι ίδιες πηγές απέφυγαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες παραπέμποντας στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν έγινε αυτή καθ’ αυτή συζήτηση για τον ΟΛΠ. Ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης συναντήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά.

Φόροι προς ...πλουσίους

Σε ο, τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση επ’ αυτού αφορούσε στο πως μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική πίεση, με τρόπο ωστόσο που να μεταφέρει τα βάρη από τα χαμηλά στα υψηλά στρώματα. Το εάν θα υπάρξουν, όμως , νομοθετήματα θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση κατά τις ίδιες πηγές παραμένει στοχοπροσηλωμένη στο να επιτευχθεί στο συντομότερο δυνατόν πρόοδος στην διαπραγμάτευση που να επιτρέψει την διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup οπωσδήποτε μετά την Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα (21 Μαΐου) και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Μύλος

Στο μεταξύ, χθες, με δηλώσεις τους, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, δημιούργησαν εικόνα βαβέλ, προφανώς κόντρα στη στρατηγική στόχευση του Μαξίμου.

* Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πτέρυγας ανέφερε μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή: «Δε βλέπω συμφωνία μέσα στον Μάιο γιατί η άλλη πλευρά τραβάει συνεχώς το σκοινί. Δεν θα καταλήξουμε και θα προχωρήσουμε μόνοι μας».

* Ο Γιάννης Μπαλάφας ισχυρίστηκε ότι: "Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια".

*Ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε επιφυλάξεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατηθεί στην εξουσία έως τον Ιανουάριο διερωτώμενος: "Μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;".

*Ο Δημήτρης Στρατούλης "έδειξε" προς BRICS, για δάνεια ...άνευ όρων, δηλώνοντας: "Αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας και μας δανείσουν όπως δανείζεται μία κανονική χώρα, γιατί πρέπει να το αποκλείσουμε; Είναι μία δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι».

* Ο Νίκος Βούτσης απέκλεισε την... προσφυγή στο λάο, δηλώνοντας: «Δεν είναι στον προγραμματισμό μας η άμεση προσφυγή σε κάλπες ή δημοψήφισμα»

*Ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως σε περίπτωση που η συμφωνία πιθανώς να υπερβαίνει τα όρια της λαϊκής εντολής, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και με την πρόταση του “όχι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα