Διεθνής έρευνα Global Link: Οι καταναλωτές υποστηρίζουν εταιρείες/προϊόντα συμβατά με το ESG

Οι απόψεις των επιχειρήσεων και των επενδυτών σε θέματα ESG έχουν μελετηθεί εκτενώς, όχι όμως και ο αντίκτυπος των σχετικών ενεργειών στον τελικό καταναλωτή.
Η Global Link έχοντας ως προτεραιότητα την παρακολούθηση των διεθνών τάσεων, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό με έρευνα που έτρεξε μέσω CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) σε 4 ηπείρους, 17 χώρες και 9.600 πολίτες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα κάλυψε θέματα όπως την εξοικείωση του καταναλωτή/πολίτη με το ESG, το ενδιαφέρον για

σχετική ενημέρωση, τον αντίκτυπο στην εικόνα των εταιρειών και στην πρόθεση αγοράς των προϊόντων τους, τις πηγές ενημέρωσης, και τις στάσεις σε πρακτικές όπως το greenwashing.

Περιορισμένη εξοικείωση με το ESG
Η έρευνα έδειξε περιορισμένη εξοικείωση με θέματα ESG τόσο διεθνώς (7%) όσο και στην Ελλάδα (5%). Συγχρόνως όμως καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για σχετική ενημέρωση: 78% στην Ελλάδα vs 70% διεθνώς.

Έμφαση στο περιβάλλον και την κοινωνία
Ο πυλώνας Περιβάλλον έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε όλες τις χώρες, γεγονός αναμενόμενο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, ο πυλώνας Κοινωνία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από κάθε άλλη χώρα, ίσως λόγω της δεκαετούς οικονομικής ύφεσης. Όσον αφορά την καθημερινότητα του Έλληνα, η ενεργειακή και οικονομική συμπεριφορά αποτελούν προτεραιότητα και δευτερευόντως η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχουν όμως περιθώρια αύξησης της επαναχρησιμοποίησης τροφίμων, μείωσης των πλαστικών και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έντονη καχυποψία για τη δέσμευση των εταιρειών
Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται σημαντική υποστήριξη για την επιδίωξη στόχων ESG (78%). Υπάρχει όμως διάχυτη καχυποψία για τα κίνητρα και για την πραγματική δέσμευση των εταιρειών που είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα. Πρακτικές που παραπέμπουν σε Green και Social washing υποσκάπτουν την αξία της μάρκας και την αξιοπιστία της εταιρείας, με 59% των καταναλωτών στην Ελλάδα να δηλώνει απροθυμία αγοράς αυτών των προϊόντων.

Σημασία στην προσέλκυση ανθρωπίνου δυναμικού
Οι καταναλωτές βλέπουν θετικά εταιρείες που εφαρμόζουν πολιτικές ESG, με 66% διεθνώς και 77% στην Ελλάδα να δηλώνουν προτίμηση για τα προϊόντα/υπηρεσίες τους.
Η εφαρμογή των αρχών ESG, πέραν της σημασίας της στο ευρύ κοινό, έχει βαρύτητα και για τους εργαζόμενους (62% διεθνώς και 66% στην Ελλάδα), καθώς ενισχύουν την πιστότητα και μπορεί να προσελκύσουν νέα ταλέντα.

Οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στο να δεχτούν price premium
Μία σημαντική μειοψηφία, 29% διεθνώς και 20% στην Ελλάδα, δηλώνει αποδοχή price premium. Οι κατά δήλωση υψηλότερες τιμές είναι για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (+7%), φρέσκο κρέας (+6,8%), βρεφικές τροφές (+6,7%), έπιπλα σπιτιού (+6,5%) και μεγάλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (+6,5%). Η αποδοχή price premium είναι ενδεικτική της ευαισθησίας του καταναλωτή, αλλά βέβαια στην πράξη η αγοραστική απόφαση επηρεάζεται από το διαθέσιμο budget, τη συνήθεια, τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και άλλες παραμέτρους.

Ετικέτες & sites εταιρειών, οι κύριες πηγές ενημέρωσης
Διεθνώς, προτιμώμενες πηγές ενημέρωσης για ενέργειες ESG είναι τα sites των εταιρειών (44%), τα expert reviews (37%) και τα ΜΜΕ (37%). Στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχει επιφύλαξη τόσο ως προς τα expert reviews όσο και ως προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τo ποσοστό όσων θα βασιζόταν σε αυτά να είναι σημαντικά χαμηλότερο (33% και 29% αντίστοιχα). Για τον Έλληνα, οι ετικέτες/ συσκευασίες προϊόντων (53%) και τα websites των εταιρειών αποτελούν τις βασικότερες πηγές ενημέρωσης (46%).

Αναγκαία η ύπαρξη πιστοποίησης
Για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις των πολιτών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες στην Ελλάδα, η επικοινωνία πρέπει να περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης με τις αρχές ESG, κατά προτίμηση πιστοποιημένα από ανεξάρτητους φορείς.

Οι εταιρείες υπόλογες για τους προμηθευτές τους
Ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών διεθνώς (34%) και ιδιαίτερα στην Ελλάδα (46%), θεωρεί τις εταιρείες πλήρως υπεύθυνες για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα των προμηθευτών τους.

Η κυβέρνηση να ηγηθεί της ενημέρωσης
Διεθνώς (44%), και ιδιαίτερα στην Ελλάδα (54%), οι πολίτες θεωρούν πως το κράτος πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ενημέρωσης, με τις επιχειρήσεις (20%) και τις τοπικές αρχές (17%) να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση διεθνώς.

Η έρευνα αυτή χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση των απόψεων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε έναν τομέα αυξανόμενης σημασίας. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για ουσιαστικές συζητήσεις και δράσεις προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, βελτίωση εργασιακών πρακτικών και εταιρικής διακυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα