«Η τεχνολογία και η καινοτομία, σύμμαχοι για ένα κορυφαίο UX»

Το insurancemarket.gr είναι, αυτήν τη στιγμή, η μεγαλύτερη online υπηρεσία σύγκρισης και αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα με περισσότερα από 450.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια ετησίως. Τους στόχους και το όραμά του περιγράφει στο Marketing Week ο Στέφανος Φαλκονάκης, Chief Growth Officer της εταιρείας.

MW: Ποια είναι η σημερινή εικόνα της online ασφάλισης οχημάτων στην Ελλάδα;

Στέφανος Φαλκονάκης:

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στην ψηφιοποίηση και την οnline ασφάλιση -όλες σχεδόν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν ξεκινήσει προγράμματα ψηφιοποίησης και κάποιες από αυτές έχουν δημιουργήσει τα δικά τους direct κανάλια ασφάλισης. Αυτήν τη στιγμή, στις ασφαλίσεις οχημάτων, δραστηριοποιούνται τρεις μεγάλες direct ασφαλιστικές και τρεις aggregators (online brokers).

Ένα σημαντικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή το οποίο προήλθε κυρίως από την έλευση της online σύγκρισης ασφαλιστικών προσφορών εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι ότι τα ασφάλιστρα στη χώρα μας μειώθηκαν περίπου 50% μέσα στην τελευταία δεκαετία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου αυξάνονται 6% ετησίως.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, ότι στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 500.000 ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους, ενώ έχουμε και τον παλαιότερο στόλο επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέσο όρο ηλικίας αυτών τα 17 έτη, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 12 έτη.

Όσον αφορά στην τελική εικόνα, έχουμε υπολογίσει ότι στην Ελλάδα, ένας στους έξι οδηγούς ασφαλίζει το όχημα του online, ενώ στο εξωτερικό σε χώρες όπως Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, το online είναι το βασικό κανάλι ασφάλισης ενός οχήματος.

Πώς το insurancemarket.gr καινοτομεί στη συνολική εμπειρία του Έλληνα καταναλωτή στη διαδικασία ασφάλισης και στη διαχείριση του συμβολαίου του;

Αν πάμε λίγα χρόνια πίσω, η ασφάλιση ενός οχήματος ήθελε χρόνο, δημιουργούσε μεγάλο προβληματισμό και απαιτούσε τυφλή εμπιστοσύνη από τον καταναλωτή προς τον ασφαλιστή του. Παράλληλα, η όλη διαδικασία ήταν μέσω τηλεφώνου ή επίσκεψης σε ένα ασφαλιστικό γραφείο με αρκετή γραφειοκρατία και ελάχιστη διαφάνεια. Φράσεις όπως: «Θα πάρεις αυτό το πρόγραμμα από αυτήν την ασφαλιστική, γιατί είναι η καλύτερη, αφού το ξέρεις εγώ δουλεύω μόνο με τους καλύτερους», ήταν αρκετά συνηθισμένες και δεν μας έκαναν εντύπωση.

Το Insurancemarket, με όραμα να γίνει ο σύμμαχος του καταναλωτή στην καλύτερη για αυτόν επιλογή, με διαφάνεια, αξιοπιστία και απλά βήματα, μετέτρεψε τις σύγχρονες τεχνολογίες σε καινοτόμες λύσεις και πρακτικές.

Ο καταναλωτής έχει πλέον τη δύναμη να επιλέξει μόνος του το καλύτερο πρόγραμμα ασφάλισης ανάλογα με τις ανάγκες του και να είναι και σίγουρος ότι έκανε την καλύτερη επιλογή ασφάλισης, έχοντας πάντα δίπλα του εμάς και τους πιστοποιημένους ασφαλιστικούς συμβούλους μας. Αρχικά, δώσαμε σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να έχουν online παρουσία και να μπορούν να δώσουν παραμετρική προσφορά βάσει των στοιχείων του χρήστη σε αληθινό χρόνο, ώστε ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα γρήγορα και εύκολα.

Συνεχίσαμε, επενδύοντας συστηματικά σε καινοτόμες διαδικασίες, φέρνοντας επαναστατικές υπηρεσίες όπως η δρομολόγηση της ψηφιοποίησης των ασφαλιστικών συμβολαίων, οι ad hoc καλύψεις, η ασφάλιση χωρίς δικαιολογητικά (easy buy), η αξιολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει της ποιότητας των υπηρεσιών τους, το best price alert κατά την ανανέωση, η εγγύηση χαμηλότερης τιμής, οι έξυπνες πληρωμές και άτοκες δόσεις, οι mobile και web εφαρμογές για άμεση διαχείριση του συμβολαίου. Με σύμμαχο την τεχνολογία και τους ανθρώπους μας, έχουμε πλέον ψηφιοποιήσει σχεδόν 100% την αγορά ή ανανέωση ασφάλισης. Ειδικότερα, ένας χρήστης μπορεί να επιλέξει και να λάβει το ασφαλιστήριο στο e-mail του σε λιγότερο από 2’, ενώ μπορεί να ανανεώσει κυριολεκτικά με μόνο ένα click μέσω Apple ή Google pay! Πρόσφατα, μάλιστα, γίναμε ο μοναδικός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στην Ελλάδα και ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη, που επιτρέπει στον χρήστη να διαχειριστεί το συμβόλαιό του online μέσα από το Web Self Care ή κατεβάζοντας τη νέα μας εφαρμογή, Insurancemarket app. Τα περισσότερα digital αιτήματα διεκπεραιώνονται από αυτοματοποιημένες end-to-end διαδικασίες και το 90% των χρηστών, εξυπηρετείται από οποιαδήποτε συσκευή σε λιγότερο από 1’.

Ποιο είναι το όραμα του Insurancemarket και πώς διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό;

Όραμά μας είναι να ενισχύουμε την ικανότητα των ανθρώπων να παίρνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, απομακρύνοντας την αβεβαιότητα από τη ζωή τους, με σύμμαχο την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η εκπαίδευση/συμβουλή (advice) και το κοινωνικό μας αποτύπωμα. Έχουμε συνάψει συνεργασίες όπως αυτή με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για να μπορέσουμε να εκπαιδεύουμε καθημερινά τον πολίτη σε θέματα που αφορούν την ασφαλιστική συνείδηση, την οδική ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί να πάρει τεκμηριωμένες αποφάσεις και να επιλέξει τις κατάλληλες υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες του και μεγιστοποιούν την εξοικονόμηση για το νοικοκυριό του. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τις περισσότερες ασφαλιστικές (29) από κάθε άλλον ανταγωνιστή, για να προσφέρουμε στον χρήστη μας ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Παράλληλα, οι περισσότερες από τις καινοτόμες υπηρεσίες που αναφέραμε, υπάρχουν μόνο στο Insurancemarket: το Best Price Alert, οι πληρωμές με Apple και Google pay, οι 100.000+ αληθινές αξιολογήσεις πελατών για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η e-Διαχείριση συμβολαίου χωρίς κλήσεις και περιττές αναμονές και το Insurancemarket app που εξελίσσεται στο πρώτο insurance wallet της αγοράς.

Σήμερα, στο Insurancemarket, περισσότεροι από 75 ασφαλιστικοί σύμβουλοι εξυπηρετούν καθημερινά τους πελάτες μας μέσα από επτά διαφοροποιημένα κανάλια επικοινωνίας, ενώ το εξειδικευμένο τμήμα ζημιών μας διαχειρίζεται περισσότερες από 5.000 ζημιές ετησίως, διασφαλίζοντας τη δίκαιη αποζημίωση των πελατών μας. Όλα αυτά αποτυπώνονται στον ιδιαίτερα υψηλό Δείκτη Ποιοτικού Ελέγχου NPS 80 (Net Promoter Score), αλλά και στον δείκτη ικανοποίησης πελάτων μας που το 2022 ήταν 96%.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία; Πιστεύετε σε ένα phygital μοντέλο λειτουργίας;

Το phygital, δηλαδή ο συνδυασμός του φυσικού καταστήματος με την ψηφιακή τεχνολογία, κερδίζει έδαφος διεθνώς. Το δικό μας phygital concept store στο κέντρο της Αθήνας, Φιλελλήνων 7, είναι το πρώτο ασφαλιστικό one-stop-shop το οποίο δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ασφαλιστεί ή να ανανεώσει την ασφάλισή του κυριολεκτικά μέσα σε 2΄. Ο συνδυασμός των καινοτόμων τεχνολογιών μας με τη φυσική παρουσία του insurance expert προσφέρει μια ολιστική εμπειρία ασφάλισης και έχει λάβει θετική ανταπόκριση με πολύ καλά reviews από το σύνολο των επισκεπτών μας.

Ο βασικός μας στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να ενδυναμώσουμε τις υπηρεσίες ασφάλισης, ενέργειας και χρηματοοικονομικών προϊόντων με εξατομικευμένες υπηρεσίες και λύσεις, ώστε ο χρήστης να έχει στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο εργαλείο σύγκρισης υπηρεσιών που συνεχώς θα δουλεύει με γνώμονα το όφελός του.

Το insurancemarket.gr συνοπτικά

Το Insurancemarket.gr ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2011 και είναι ο μεγαλύτερος online ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, εκδίδοντας περισσότερα από 450.000 ασφαλιστικά συμβόλαια ετησίως.Από το 2021, το Insurancemarket.gr ανήκει στον διεθνή όμιλο εταιρειών Achmea. Η Achmea κατέχει ηγετική θέση στην Ολλανδία και στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες-μέλη της.Σήμερα, περισσότεροι από 3.000.000 καταναλωτές επισκέπτονται την πλατφόρμα του Insurancemarket.gr για υπηρεσίες Ασφάλειας, Ενέργειας και Χρήματος.Έχει αποσπάσει περισσότερα από 50 βραβεία, μεταξύ αυτών «Best e-Business of the Decade», «Insurtech of the Year» και Great Place To Work-Certified.
Keywords
Τυχαία Θέματα