«Να πουλάμε αποτελέσματα»

Η επανάσταση που έχει φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον marketing χώρο είναι ήδη σημαντική. Copywriting και οπτικοποίηση που απαιτούσαν τρεις εβδομάδες για να πραγματοποιηθούν, πλέον μπορούν να γίνουν σε τρεις ώρες χάρη στο ΑΙ. Αυτό επιτρέπει το hyper-personalization και την παραγωγή πολλαπλών δημιουργικών assets αντί μόνο ενός».

Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο Sir Martin Sorrell, Executive Chairman της S4 Capital, σε συζήτησή του με τον Αρχισυντάκτη του The Drum, Gordon Young, στο πλαίσιο της έκθεσης CES. Σε αντίθεση με άλλους τομείς

και κλάδους (πέραν του marketing), οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αξιοποιήσει ενεργά την τεχνητή νοημοσύνη, ο Sorrell βλέπει ήδη την εφαρμογή της σε copywriting, visualization, media buying. Παράλληλα, όσον αφορά στο αν το ΑΙ θα «κλέψει» θέσεις εργασίας, δηλώνει αισιόδοξος για την εξέλιξη της φύσης της δουλειάς στο marketing και την επικοινωνία, σημειώνοντας ότι παρόλο που το ΑΙ ίσως αφανίσει συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες οδηγώντας σε ένα διαφορετικά δομημένο και διεθνώς διασυνδεδεμένο εργασιακό δυναμικό.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Sorrell, σήμερα είναι πλέον λογικό οι πελάτες να επιθυμούν να μεταφέρουν συγκεκριμένες εργασίες, όπως το production, εσωτερικά (in-house). Αυτή η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και τα agencies πρέπει να την αποδεχθούν: «Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στο να πουλάμε αποτελέσματα και όχι στο να πουλάμε χρόνο. Δεν βλέπουμε το in-housing σαν εχθρό».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, τέλος, οι συμβουλές που μοιράστηκε ο Sir Martin Sorrell, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Young, για brand και marketers που προσπαθούν να… προσανατολιστούν σε ασταθείς εποχές: «Πρώτον, τα brands πρέπει να παραμείνουν agile. Δεύτερον, πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο και να αναζητήσουν ευκαιρίες γύρω από το in-housing. Και τρίτον, πρέπει να εστιάσουν στα first-party data. Τα περισσότερα brands δεν είναι προετοιμασμένα για τα πλάνα της Google να εξαλείψει τα cookies μέχρι το τέλος του έτους και υποτιμούν τις επιπτώσεις της αλλαγής αυτής».

Keywords
Τυχαία Θέματα