Τηλεόραση: Αγώνας δρόμου στην TV: Εκτός επιδότησης κινδυνεύουν να μείνουν σειρές λόγω του πασχαλινού deadline του ΕΚΟΜΕ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τελούν κανάλια και εταιρείες παραγωγής ενόψει του deadline που θέτει το ΕΚΟΜΕ για να διεκδικήσουν επιδότηση για τις νέες σειρές έως τις 5 Μαΐου. Η μυθοπλασία παραμένει σε πρώτο πλάνο και «σηκώνει» το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης των τηλεοπτικών σταθμών και την επόμενη σεζόν, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, οι παραγωγές μυθοπλασίας αναμένεται να ξεπεράσουν σε τελικό αριθμό τις 23. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή

την περασμένη Τετάρτη, ορίζει ότι τα κανάλια έχουν περιθώριο έως… ανήμερα το Πάσχα για να καταθέσουν αιτήσεις υπαγωγής στο προηγούμενο καθεστώς επιδότησης, ενώ μετά το σύστημα υποδοχής αιτήσεων θα κλείσει για 5 μήνες. Το στενό deadline κορυφώνει την αγωνία για τα επιτελεία των τηλεοπτικών σταθμών που κινδυνεύουν να χάσουν το… τρένο της επιδότησης αν δεν «κλειδώσουν» εγκαίρως όλες τις παραγωγές μυθοπλασίας σε κάθε λεπτομέρεια.

«Κανείς δεν είναι έτοιμος»
Πληροφορίες από την τηλεοπτική αγορά αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις για όλες τις σειρές έως τις 5 Μαΐου καθώς όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές «κανείς δεν είναι έτοιμος». Η αίτηση υπαγωγής στο πλαίσιο επιδότησης του ΕΚΟΜΕ απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία: το τελικό κόστος, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της παραγωγής, τον ακριβή αριθμό των επεισοδίων, τον σκηνοθέτη, τον σεναριογράφο καθώς και πέντε ονόματα πρωταγωνιστών. Όλα αυτά τη στιγμή που στις περισσότερες σειρές της νέας σεζόν υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχει καν «κλειδώσει» το deal ανάμεσα στο κανάλι και την εταιρεία παραγωγής, σε άλλες εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για τον τελικό αριθμό επεισοδίων (άρρηκτα συνδεδεμένος με τη συχνότητα μετάδοσης) ενώ έως αυτή τη στιγμή, σχεδόν καμία σειρά δεν υπάρχει κλεισμένο καστ, πέραν των ενός ή δύο πρωταγωνιστών.

Το ασφυκτικό deadline εξωθεί τα κανάλι σε βεβιασμένες κινήσεις που ενδέχεται να κρύβουν «παγίδες» στο μέλλον. Στην περίπτωση που ένα κανάλι δεν έχει αποφασίσει τον τελικό αριθμό επεισοδίων και αποφασίσει να δηλώσει ένα μίνιμουμ π.χ. 60 επεισοδίων, αν στην πορεία της σεζόν χρειαστεί άλλα 60, θα τα δηλώσει αναγκαστικά ως «β’ κύκλο», παρότι θα μεταδοθούν ως συνέχεια στην ίδια σεζόν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κανάλι θα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για επιδότηση σε μάξιμουμ 2 κύκλους επεισοδίων σε… μία σεζόν και δεν θα μπορεί στη συνέχεια με βάση το νέο πλαίσιο επιδότησης, να διεκδικήσει εκ νέου επιχορήγηση.

Ποιες σειρές «τρέχουν» να προλάβουν την προθεσμία
Στον ΑΝΤ1 ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τέσσερις σειρές για το α΄ μισό της σεζόν: τη «Μάγισσα: Φλεγόμενη καρδιά» με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου, το «Gran Hotel» σε σχεδόν καθημερινή μετάδοση για το slot των 21.00, μία σειρά μυστηρίου βασισμένη σε βρετανικό φορμάτ και μία ακόμα κωμωδία που έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει κλειδώσει. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η απόφαση ότι η σειρά «Παγιδευμένοι» θα ολοκληρωθεί στον 2ο κύκλο και δεν θα συνεχίσει για τρίτο. Στον Alpha, από την άλλη, «τρέχουν» παράλληλα, πέντε νέες σειρές. Σε γυρίσματα βρίσκεται ήδη η μίνι σειρά «Να με λες μαμά», και το κωμικό «Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» με 14 επεισόδια, ενώ οι υπόλοιπες σειρές που προορίζονται για το α’ μισό της σεζόν είναι ακόμα υπό διαμόρφωση: «Η Παναγία της φωτιάς» που προορίζεται για το slot των 21.00, η «Διάφανη αγάπη» με τον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη, ο «Τιμωρός» με τον Δημήτρη Λάλο, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να μπει για γυρίσματα ο «Γιατρός» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Εκτός από τις σειρές του Ανδρέα Γεωργίου («Γη της ελιάς»-4ος κύκλος, «Ταμπού» και «Φαμαγκούστα») που δεν υπάγονται στο ΕΚΟΜΕ καθώς γυρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο, το Mega εντάσσει στο πρόγραμμά του και μία νέα κωμωδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μεγάλο Κανάλι «κλείδωσε» η νέα κωμωδία που διαδραματίζεται στο ξενοδοχείο ενός νησιού από τους δημιουργούς της σειράς του ΑΝΤ1, «Ψυχοκόρες», Μιχαήλ Χαραλαμπίδη και Πέννη Φυλακτάκη. Η νέα κωμική σειρά σε παραγωγή FeelGood καθώς και ο δεύτερος κύκλος του «Maestro» θα διεκδικήσουν επιδότηση από το ΕΚΟΜΕ.

Χωρίς ΕΚΟΜΕ η ΕΡΤ
Εκτός ΕΚΟΜΕ θα μείνει η ΕΡΤ η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στον 2ο κύκλο της «Παραλίας» χωρίς να διεκδικήσει επιδότηση. Στην πρώτη σεζόν, η ΕΡΤ ήταν συμπαραγωγός στη σειρά σε ποσοστό 18% ενώ για το υπόλοιπο η εταιρεία παραγωγής Foss Productions διεκδίκησε και πήρε επιδότηση από το ΕΚΟΜΕ. Το μοντέλο χρηματοδότησης της «Παραλίας» για την 2η σεζόν αλλάζει, καθώς η ΕΡΤ παύει να είναι συμπαραγωγός και προχωρά σε κανονική ανάθεση της παραγωγής, εντάσσοντας στο τελικό deal την παράμετρο του διαφημιστικού χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα