Τηλεόραση: Μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ Mega και Alpha και αλλαγή δεδομένων στην prime time για το 2023

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022 που «κλείνει» με οριακά θετικό πρόσημο στη διαφημιστική δαπάνη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν την ύστατη μάχη τηλεθέασης μέχρι το τελευταίο λεπτό της χρονιάς, ενώ ξεκινούν ήδη τα πρώτα σχέδια επί χάρτου για τη στρατηγική προγράμματος του 2023, με στόχο τα κανάλια να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» της ελεύθερης τηλεόρασης που συρρικνώνεται ελέω… others. Η σφοδρή μάχη μεταξύ Mega και Alpha

για την πρωτιά στους πίνακες της Nielsen φαίνεται να βγάζει νικητή το κανάλι της Συγγρού, ενώ ο Alpha παρά τη φόρα των τελευταίων δυο μηνών, σκοντάφτει πάνω στο Μουντιάλ στα τελευταία… λεπτά του «αγώνα». Με τα έξι πανελλαδικά κανάλια να καταλαμβάνουν πλέον από κοινού μερίδιο τηλεθέασης 63%, στο επίκεντρο των συζητήσεων μπαίνουν ερωτήματα σχετικά με το ποια προγράμματα που αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος, θα συνεχίσουν και ποια όχι. Ήδη διαφαίνεται το τέλος εποχής για άλλοτε δημοφιλή φορμάτ που έκαναν τον κύκλο τους, αλλά και για σειρές που στήριξαν ολόκληρα κανάλια και έφεραν ανατροπές στο βάθρο της τηλεθέασης, με το φινάλε τους να αφήνει εν δυνάμει χώρο για αλλαγή ισορροπιών μέσα στο 2023.

Πρωτιά Mega «κλειδώνει» μέσω… Mundial
Το «ντέρμπι» μεταξύ Mega και Alpha που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, ενώ ξέφυγαν με μεγάλη απόσταση από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα κριθεί τελικά στις… καθυστερήσεις του Μουντιάλ. Παρά τη φόρα των τελευταίων δύο μηνών, κατά τους οποίους ο Alpha πήρε προβάδισμα στο σύνολο της ημέρας και στο κοινό 18 έως 54 ετών θέτοντας τις προϋποθέσεις για να κερδίσει τη χρονιά, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στον ΑΝΤ1 τον «φρενάρει», με αποτέλεσμα η πρωτιά να «κατοχυρώνεται» τελικά στο Mega, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, τα ετήσια μερίδια τηλεθέασης των καναλιών από την 1η Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο ημέρας στο κοινό 18 έως 54 ετών διαμορφώνονται ως εξής: Το Mega να προπορεύεται με ποσοστό 12,7% και τον Alpha να ακολουθεί με ποσοστό 12,4%. Με το σημαντικό boost που του έδωσε το Mundial τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΑΝΤ1 «χτύπησε» ημερήσια ποσοστά πάνω από 17%, ενώ ανεβαίνει σε ετήσιο ποσοστό 11,3% με προοπτική περαιτέρω ανόδου έως τον τελικό στο Κατάρ. Το Star βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 10,9%, ενώ παρά την κακή πορεία των τελευταίων μηνών, σε διψήφιο μερίδιο φαίνεται να κλείνει το έτος και ο Σκάι που σημειώνει ποσοστό 10,6%, με το Open να ακολουθεί με μερίδιο τηλεθέασης 5,3%. Την ίδια στιγμή, τα κανάλια της ΕΡΤ αθροιστικά αγγίζουν το 6,93%. Αν δεν υπάρξει μεγάλη ανατροπή, το Mega θα κατακτήσει την πρωτιά για πρώτη φορά σε ετήσια βάση λίγο πριν συμπληρώσει τρία χρόνια από την επαναλειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2020. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το σύνολο των πανελλαδικών καναλιών της ελεύθερης τηλεόρασης καταλαμβάνει το 70,13 της συνολικής «πίτας» τηλεθέασης, ενώ η ιδιωτική τηλεόραση φέρεται να χάνει κοινό, καθώς περιορίζεται από ποσοστό 66% πέρυσι στο 63,2% το 2022.

Μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό
Με στόχο να βελτιώσουν τα ποσοστά τους έστω και στο παρά πέντε της αλλαγής χρόνου, τα κανάλια συνεχίζουν με πρωτότυπο πρόγραμμα μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν τα Χριστούγεννα. Βγαίνοντας από τη σφαίρα επιρροής του Μουντιάλ που ολοκληρώνεται στον ΑΝΤ1 την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, τα υπόλοιπα κανάλια θα φορτσάρουν με νέα επεισόδια «Σασμού» και «Γης της ελιάς» έως και την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ενώ ο τελικός του GNTM για πρώτη φορά θα μεταδοθεί την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα στα κανάλια (ΑΝΤ1, Alpha, Mega και Star) για το timing της εκκίνησης της prime time τη νέα χρονιά. Για την ώρα, επικρατέστερο σενάριο παραμένει η επαναφορά των σειρών από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ενώ ο Σκάι που κινείται αυτόνομα έχει «κλειδώσει» την πρεμιέρα του Survivor για τις 8 Ιανουαρίου.

Προσδοκίες για το β΄εξάμηνο του 2023
Την ίδια στιγμή, η διαφημιστική δαπάνη σημείωσε ανοδική τροχιά μέσα στον Νοέμβριο με το «κύμα» του Black Friday, ενώ όπως εκτιμάται από στελέχη της αγοράς, το 2022 παρά την πτώση που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, θα «κλείσει» τελικά σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό ad spend περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2021 με ενδεχόμενο μικρής αύξησης της τάξεως του 2%. Το βλέμμα τώρα πέφτει στη νέα χρονιά. Για την ώρα δεν διαφαίνονται ιδιαίτερες προϋποθέσεις ανόδου της διαφημιστικής δαπάνης, ενώ και οι επικείμενες εκλογές καθιστούν παρακινδυνευμένες τις όποιες προβλέψεις. Η προσδοκία που καλλιεργείται αφορά κυρίως το δεύτερο εξάμηνο. «Αν γίνουν εκλογές μέχρι το καλοκαίρι και υπάρξει σταθερότητα, θα μπορούσε να δημιουργήσει καλές προϋποθέσεις για το β’ εξάμηνο», αναφέρει έμπειρο τηλεοπτικό στέλεχος.

Αλλαγή δεδομένων στην Prime Time
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σε «καυτό» ερώτημα εξελίσσεται το τι θα γίνει με προγράμματα blockbuster που έσυραν τον χορό της τηλεθέασης και πριμοδότησαν τα προπορευόμενα κανάλια με σταθερά «νούμερα» κάθε μέρα, προκαλώντας ασφυξία στον ανταγωνισμό. Τι θα γίνει με τη «Γη της ελιάς» και πότε θα μπει τελεία στον «Σασμό»; Θα συνεχίσει η «βεντέτα» μεταξύ Mega και Alpha από τα ορμητήρια της Κρήτης και της Μάνης; Το μέλλον των δύο σειρών αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τον ανταγωνισμό που αναζητά «σημάδια» για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, με την ελπίδα να βρει κενό εξουσίας στην prime time.

Και 3η χρονιά «Γη της ελιάς» στο Mega
Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατόπεδο του Mega «ψηφίζει» και πάλι «Γη της ελιάς», καθώς ήδη φέρεται να υπάρχει προφορική συμφωνία με τους συντελεστές για συνέχιση της σειράς για τρίτη χρονιά. Μέχρι τις αρχές του 2023 και εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στο Mega και τους Ανδρέα Γεωργίου και Βάνα Δημητρίου για την ανανέωση του συμβολαίου τους για 1 συν 1 χρόνια. Εκτός από τη «Γη της ελιάς», στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και άλλη εβδομαδιαία σειρά.

Τέλος ο «Σασμός» – σκέψεις για sequel της σειράς
Σε αντίστροφη πορεία κινείται ο Alpha, που παρά την τεράστια επιτυχία που «γνώρισε» με τον «Σασμό» ετοιμάζεται να βάλει την τελεία μετά από δύο χρόνια τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών αρνήθηκαν να μετέχουν σε τυχόν συνέχεια, ενώ και το κανάλι προβληματίζεται ότι μετά την επίτευξη του πολυπόθητου «Σασμού» ανάμεσα στις δύο οικογένειες που έρχεται στο τέλος της σεζόν, θα είναι «ξεχείλωμα» να συνεχίσει τη σειρά χωρίς ανάλογο αντικείμενο. Ο Alpha αναζητά πυρετωδώς την επόμενη ημέρα μετά τον «Σασμό», ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει sequel της δημοφιλούς σειράς. Η νέα σειρά θα «πατάει» στη συνταγή του «Σασμού», θα έχει την ίδια σεναριακή και σκηνοθετική ομάδα, ενώ πιθανόν θα διατηρεί και 2 ή 3 εκ των ηρώων της υπόθεσης που θα αποτελέσουν το επίκεντρο της νέας ιστορίας. Το σενάριο αυτό εξετάζεται σοβαρά και αν τελικά προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται spin-off σε ελληνική σειρά.

Το τέλος του «Σασμού» ακόμα και αν το διαδεχθεί κάτι παρόμοιο, δίνει ανάσες στον ανταγωνισμό καθώς δυνητικά «απελευθερώνει» μέρος το τηλεοπτικού κοινού της prime time που είναι τη φετινή σεζόν «αιχμάλωτο» στον Alpha. «Τα τελευταία δύο χρόνια η Γη της ελιάς και ο Σασμός έχουν προκαλέσει μεγάλο “στρίμωγμα” στα υπόλοιπα κανάλια. Αν ο Alpha δεν συνεχίσει τον Σασμό, επηρεάζει και τους υπόλοιπους που θα σκεφτούν: αν η νέα σειρά αντί για 28% τηλεθέαση κάνει 18% αυτό αφήνει σχεδόν 10 μονάδες για τους υπόλοιπους να τις μοιραστούν», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού.

Τέλος εποχής για μεγάλα φορμάτ
Την ίδια στιγμή, δημοφιλή φορμάτ της ψυχαγωγίας που έχουν στηρίξει επί σειρά ετών το πρόγραμμα του Star και του Σκάι φαίνεται να οδηγούνται σε «παύση». Η μέτρια πορεία του GNTM το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο πρόγραμμα του Star τα τελευταία έξι χρόνια, προκαλεί έντονο προβληματισμό στο κανάλι της Κάτω Κηφισιάς που εξετάζει το ενδεχόμενο να «ξεκουράσει» την επόμενη χρονιά το ριάλιτι μόδας. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ανεύρεσης νέων φορμάτ που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το Greece’s next top model, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του θα ληφθούν έως τον Φεβρουάριο. Με μεγάλη αγωνία αναμένεται στο ίδιο κανάλι και η πορεία του Master chef το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Ιανουαρίου για έβδομη συνεχή χρονιά. Οι επιδόσεις του ριάλιτι μαγειρικής θα θέσουν τις προϋποθέσεις για συνέχιση ή μη την προσεχή σεζόν. Το διετές συμβόλαιο των τριών κριτών Σωτήρη Κοντιζά, Πάνου Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπουλου λήγει τον Ιούνιο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν και στον Σκάι, όπου το The voice στην έβδομη χρονιά μετάδοσής του εμφανίζει σημάδια κόπωσης, με ποσοστά τηλεθέασης αισθητά μειωμένα σε σχέση με το «ένδοξο» παρελθόν του. Ο Σκάι έχει ξεκινήσει ήδη εντατικές επαφές με εταιρείες παραγωγής αναζητώντας νέες ιδέες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει το The voice τη νέα χρονιά. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή, η σεζόν 2022-2023 αναμένεται να σφραγίσει το τέλος εποχής για επιτυχημένα φορμάτ που θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, δημιουργώντας προοπτικές σημαντικής ανανέωσης για την προσεχή σεζόν με πολλούς άγνωστους «Χ» και ανοιχτά ενδεχόμενα για ανατροπές.

Keywords
mega, alpha, time, eurobank alpha, alpha eurobank, τηλεοραση, alpha, mega, time, next top model, black friday, master chef, the voice, nielsen, ΑΝΤ1, star, ΕΡΤ, πανελλαδικες 2012, Χριστούγεννα, νέα, survivor, black, εκλογες, καλοκαιρι, κρητη, sequel, επηρεάζει, top, master, chef, voice, νουμερα τηλεθεασης, leslie nielsen, νικητης master chef, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, τηλεθεαση, παρα πεντε, στο παρα πεντε, νικητη, αιχμη, εβδομη, ημερησια, προγραμμα, σκαι, σφαιρα, ωρα, star, αγωνια, εβδομαδες, βλεμμα, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερα, υπαρχει, ελπιδα, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, επιτυχια, ερχεται, ετων, ετος, ιδεες, ιδια, ιδιο, θετικο, καταρ, κηφισιας, κυπελλο, ομαδα, πεμπτη, περιβαλλον, πινακες, προγραμματα, σεζον, σειρες, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σημαδια, σκεψεις, συνταγη, σχεδια, τρια, τριτη, συγγρου, φορα, βηματα, black, chef, sequel, επεισοδια, κυριακη, master, μουντιαλ, nielsen, πληροφοριες, survivor, top, voice
Τυχαία Θέματα