Ομιλία ΥΠΑΝΥΠ σε εκδήλωση του ΣΕΚΕΕ

Ομιλία του Υπουργού, κ. Κωστή Χατζηδάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) για την παρουσίαση του Hellenic Mobile Cluster (HMC).


Κυρίες και Κύριοι,
Με ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην παρουσίαση του Hellenic Mobile

Cluster. Και χαίρομαι ιδιαιτέρως, εφόσον συμμετέχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους, την καινοτομική και εξωστρεφή τους πορεία.


Θέλω να συγχαρώ τόσο τους συνεργαζόμενους φορείς όσο και το Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών, υπό την αιγίδα του οποίου, αναπτύσσεται ο συνεργατικός αυτός σχηματισμός.


Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι εστιάζει σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία:
- στην ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο
- στην ανάπτυξη της τεχνολογίας
- στη συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, δηλαδή τη λεγόμενη «τριπλή έλικα»
- στην καινοτομία και
- την εξωστρεφή δραστηριότητα


Φυσικά, η κατάσταση ήταν και παραμένει κρίσιμη, τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε εθνικό επίπεδο.


Οφείλουμε επομένως, να συνεχίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.


Διότι, μόνον έτσι στο τέλος του 2013 θα δούμε τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.


Και μόνον έτσι θα διαμορφώσουμε μια νέα υγιή παραγωγική βάση, με έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία.


Οι άξονές μας είναι οι εξής:
Πρώτος άξονας είναι η σωστή αξιοποίηση των δημοσίων πόρων:
Και εδώ, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ΕΣΠΑ., που θα είναι το βασικό μας εργαλείο, στη νέα περίοδο. To νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει έμφαση λιγότερο στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής και περισσότερο στον λεγόμενο τομέα των «soft actions». Πρόκειται για δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη της έξυπνης εξειδίκευσης, της τεχνολογίας, της κατάρτισης, της καινοτομίας. Αυτή είναι η πρόκληση για την πορεία της Ευρώπη στη νέα περίοδο που ξεκίνησε. Και σε αυτήν πρέπει να ανταποκριθεί η Ελλάδα.


Ασφαλώς τα 16,4 δις περίπου που εξασφαλίσαμε –χωρίς τις αγροτικές επιδοτήσεις- είναι πολύ σημαντικά. Από εκεί και πέρα, όμως, σημασία έχει η σωστή αξιοποίησή των χρημάτων. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά πράγματι να δημιουργήσουν νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Γι΄αυτό, διαμορφώνουμε το συνολικό πλαίσιο, ελέγχοντας τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα.


Ο δεύτερος άξονας, αφορά σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, π.χ:
Ως προς τις επενδύσεις, με το νέο νόμο, δημιουργούμε μια κατ” ουσίαν «Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή», συγκεντρώνοντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες «σε ένα δωμάτιο» -όπως σχηματικά θα λέγαμε- για να εξασφαλίσουμε ταχύτητα και διαφάνεια. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ νέες επενδύσεις και είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία για να επιτύχουμε άμεσα αποτελέσματα. Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Προχωρεί, επίσης, η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε το επενδυτικό/επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση «Doing Business Report» της Τράπεζας. Συνολικά, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι τον Μάιο θα έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ακόμη, υλοποιούμε τις 25 δράσεις μας για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές. Και συνεχίζουμε με δράσεις για τη διεύρυνση των εξαγωγικής βάσης, μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών, όπως στην βιομηχανία τροφίμων όσο και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.


Ο τρίτος άξονας της πολιτικής μας, αφορά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών όσο και την ενίσχυση της καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, προχωρούμε στην κατεύθυνση μίας “Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής”:
Σχετικά με το «Rural Broadband» δηλαδή την ευρυζωνική διασύνδεση αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. :
Μετά από τη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνουμε από κοινού, πολύ μεγάλες προσπάθειες για να διαμορφώσουμε το έργο σε βιώσιμα λειτουργικά και οικονομικά επίπεδα.
Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 200 εκ. ευρώ, του οποίου η χρηματοδότηση δεν είχε εξασφαλισθεί.


Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και των δράσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προχωρήσουμε άμεσα στις σχετικές διαδικασίες για την προκήρυξη και εκτέλεση του έργου.


Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το Fiber to the Home: μετά από τις μελέτες που έγιναν, υπολογίζονται επενδύσεις, ύψους περίπου 1 δις ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, με πόρους και από το ΕΣΠΑ, κυρίως το νέο. Επιλύονται ορισμένα νομικά και τεχνικά ζητήματα, ώστε στο σχετικό σχέδιο νόμου να ρυθμίζεται το πλαίσιο υλοποίησης του δικτύου, ιδίως σε ό,τι αφορά το καθεστώς διέλευσης ευρυζωνικών υποδομών.


Και επιπλέον, στον τομέα της καινοτομίας:
Δημιουργούμε ένα μηχανισμό για τα κοινοτικά προγράμματα που δίνουν προτεραιότητα στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες προώθησης της καινοτομίας σε συγκεκριμένους τομείς (κλαδική προσέγγιση). Επίσης, προωθούμε τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι τα venture capitals. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις από πόρους του ΕΣΠΑ επιχειρήσεις , με κονδύλια ύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Και κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε τα χρήματα αυτά –που δίνονται μέσω venture capitals- να πέσουν άμεσα στην αγορά.


Τέλος, με τη δράση ICT4Growth που ήδη τρέχει και αποτελεί έναν «μίνι-επενδυτικό νόμο», διατίθενται 120 εκ ευρώ, χρηματοδοτώντας για πρώτη φορά σχετικά business plans.


Κυρίες και Κύριοι,
Eίναι αλήθεια πως η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά πιστεύω πως θα επικρατήσει η λογική, διότι ο κίνδυνος της αποτυχίας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από το ρίσκο του πολιτικού κόστους που μπορεί να φοβηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, στο Βορά ή το Νότο.


Είναι επίσης, αλήθεια πως η πατρίδα μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια, με μεγάλες θυσίες, για να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή, να αναχαιτίσει την ύφεση και να περάσει στην ανάκαμψη.


Πριν από ένα μήνα, συναντήσαμε μαζί με τον Πρωθυπουργό και τους κα, εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων, με τους οποίους στο εξής θα συνεργαζόμαστε στενά.


Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, στην παρουσίαση του Hellenic Mobile Cluster που έρχεται να ενισχύσει όσους δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία και αναπτύσσονται με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.


Επομένως, παρά τα μεγάλα προβλήματα, εξακολουθούμε να διαθέτουμε το σημαντικότερο κεφάλαιο: νέους ανθρώπους, με φαντασία, δημιουργικότητα, υψηλή κατάρτιση και όρεξη για δουλειά.


Αυτή είναι η ελπίδα της Ελλάδας σήμερα.


Αυτή είναι η μεγαλύτερη εγγύηση πως θα βγούμε από την κρίση και θα επιστρέψουμε σταδιακά, στο δρόμο της ανάπτυξης.


Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι οι σημαντικές επιτυχίες όσων συμμετέχουν στο Hellenic Mobile Cluster, να αποτελέσουν τη βάση για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα.


Και τούτος ο νέος συνεργατικός σχηματισμός να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να προκόψουν, στηρίζοντας την Ελλάδα.


Σας ευχαριστώ πολύ


Keywords
σεκεε, ομιλια, σεκεε, doing business, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, χατζηδακης, hellenic, mobile, σαμαρας, νέα, υγιή, ελλαδα, δις, βουλη, τραπεζες, business, fiber, home, σδιτ, jeremie, δραση, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, υιοθετηση, επιδοτησεις, δουλεια, οικονομια, πλαισιο, σδιτ, υφεση, αγορα, αξονας, αξονες, βοηθεια, βρισκεται, βορα, δις, εγγυηση, ευρω, ειπε, εκθεση, ελπιδα, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ερχεται, ευρωπη, τεχνολογια, υγιή, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, κεφαλαιο, κυβερνηση, νεες θεσεις εργασιας, παρουσιαση, περιβαλλον, προβληματα, προγραμματα, ρισκο, συγκεκριμενα, σημαδια, σκεψεις, σχεδιο, υψηλη, φαντασια, φορα, mobile, business, εξαγωγες, εμφαση, εθνικο, fiber, hellenic, home, ιδιαιτερα, jeremie, τραπεζα, θελω να, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα