Αντίδραση ρεκόρ στην Στερεά Ελλάδα - Στήθηκε κέντρο φιλοξενίας σε 48 ώρες

Ο κ.Μπακογιάννης σημείωσε ότι η περιφέρειά του βρίσκεται στην καρδιά της χώρας, επάνω στη διαδρομή των προσφύγων προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και την περασμένη εβδομάδα τα προβλήματα έγιναν αντιληπτά, καθώς πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν εντός των διοικητικών της ορίων, κουρασμένοι, βασανισμένοι, εξαντλημένοι, πολλοί με προβλήματα υγείας, μητέρες και μικρά παιδιά.

Στην περιφέρεια έγινε σύσκεψη με τους συναρμόδιους φορείς και συγκροτήθηκε ενιαίο μέτωπο....
, «η τοπική κοινωνία έγινε μία γροθιά» και μέσα σε 48 ώρες συγκροτήθηκε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, με ιατρείο, κρεβάτια, ζεστό νερό, «ότι μπορεί να χρειαστούν» στις λίγες ώρες ή ημέρες που θα μείνουν εκεί οι πρόσφυγες, όπως είπε.

Ο κ.Μπακογιάννης τόνισε ότι το πιο σημαντικό ήταν η συμβολή όλων των εθελοντών, που επέδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη και την ευαισθησία τους.

Σημείωσε επίσης ότι αναδείχθηκε έμπρακτα η Ελλάδα της ανθρωπιάς, παρά τα προβλήματα και τις περιορισμένες αντοχές από την κρίση, αναδείχθηκε το μεγαλείο ψυχής του κόσμου με την τοπική κοινωνία που έχει ανταποκριθεί συγκινητικά. «Ο Ελληνας έχει δώσει τα ρέστα του στο προσφυγικό», όπως είπε, προσθέτοντας ότι παρά την εντυπωσιακή έρευνα που έδειξε ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει ήδη εμπλακεί θετικά και «είναι στους δρόμους, είμαστε ακόμη στην αρχή».

Οπως είπε, αν και ο ίδιος ως περιφερειάρχης, μαζί με τα στελέχη του, έκαναν την δουλειά τους όπως ήταν αυτονόητο, «το δύσκολο ήταν για την γιαγιά, που ρωτούσε "πού να πάω τις πίτες", για τον γιατρό που άφηνε το σπίτι του μέσα στη νύχτα, τον μαγαζάτορα που παρά τις πεσμένες πωλήσεις δίνει το περίσσευμά του ... αυτοί είναι άξιοι θαυμασμού».

Υποβάθμισε επίσης ότι «είναι λίγοι, ελάχιστοι» αυτοί που αντιδρούν και δεν έχουν καμία σημασία. «Το πρόβλημα είναι εθνικό, χρειάζεται εθνική λύση», όπως τόνισε. «Δεν είναι ώρα επίρριψης ευθυνών, δεν είναι ώρα να δείχνουμε με το δάχτυλο, δεν είναι ώρα για γραφειοκρατία και επιτροπές, είναι ώρα ο καθένας να σταθεί όρθιος και να κάνει ό,τι μπορεί».

Επέκρινε εξάλλου την έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο αν και παραδέχθηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει «υπεράνθρωπες προσπάθειες». Πρέπει να «υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», είπε ο κ.Μπακογιάννης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο περιφερειάρχης είπε ότι «όλοι ευχόμαστε να αποκτήσει η ΕΕ σχέδιο», καθώς «σε 3 ως 6 μήνες μπορεί να δούμε μία διαφορετική Ευρώπη», καθώς υπάρχει μία υπαρξιακή, μεγαλύτερη πρόκληση. Ο ίδιος έθεσε ως ορόσημο την Σύνοδο της Δευτέρας, ή την επόμενη στις 18 Μαρτίου, προκειμένου να προκύψει μία ευρωπαϊκή λύση. «Αλλιώς, όλοι πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ», κατέληξε.

Προετοιμασία σε χρόνο-ρεκόρ

Ο νέος χώρος προσωρινής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες εξοπλίστηκε και οργανώθηκε εντός 48 ωρών, μετά την άμεση αντίδραση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όσους διασχίζουν τη Στερεά Ελλάδα κινούμενοι προς τα βόρεια σύνορα.

Η μεγάλη κινητοποίηση προσωπικού έκανε εφικτή την επισκευή των εγκαταστάσεων για θέρμανση, ύδρευση και αποχέτευση και ηλεκτρισμό.

Στο χώρο τοποθετήθηκαν κρεβάτια, στρώματα και κλινοσκεπάσματα, δημιουργήθηκαν χώροι εστίασης, ιατρείο και καθαρίστηκε η γύρω περιοχή, ώστε να παρέχεται και ένας ικανοποιητικός χώρος προαυλισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα