Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι εισαγόμενη...


Η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και του συνόλου του 2023 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε στην Eurostat ...την δυνατότητα να παρουσιάσει αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία ανατιμήσεων, μεταξύ άλλων ανά κατηγορία τροφίμων.


Η σύγκριση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ανήκουν στην Ευρωζώνη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος,
Μάλτα, Πορτογαλία) φέρνει την χώρα μας στην κορυφή της ακρίβειας για το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγονται εγχώρια (φρούτα, τυριά, κρέατα, ελαιόλαδο, λαχανικά). Των προϊόντων δηλαδή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να στηρίξει με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο αύξησης εσόδων από το ΦΠΑ, αδειάζοντας τις τσέπες των καταναλωτών. Στην ίδια κατεύθυνση, άφησε ανεξέλεγκτους μεσάζοντες και χονδρέμπορους να κερδοσκοπούν, φουσκώνοντας περαιτέρω τις τιμές πριν φτάσουν στο ράφι.
Η σύγκριση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με την Eurostat, το κόστος της διατροφής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,9%, τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ μετά τη Μάλτα που έφτασε το 10,2%.
Η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση:
με 14,9% στα φρούτα με εκτίναξη από τη στιγμή που οι κερδοσκόποι είχαν ως επιχείρημα τις πλημμύρες (έφτασε το 20,3% τον Οκτώβριο)
με 9,4% στα τυριά και τυροκομικά (είχε φτάσει το εξωπραγματικό 27,8% στις αρχές του περασμένου έτους και επιμένει να μην αποκλιμακώνεται)
με 6,5% στα κρέατα (είχε φτάσει το εξωπραγματικό 19,9% στις αρχές του περασμένου έτους)
Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο παρουσιάζει η Ελλάδα:
με το εκρηκτικό 58,5% στο ελαιόλαδο πίσω μόνο από την Πορτογαλία του 64,8%
με 13,7% στα λαχανικά (είχε φτάσει τον περασμένο Αύγουστο στο 17,5%)..
avgi.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα