Κυνική ομολογία ενοχής από Μητσοτάκη για το δάσος της Δαδιάς...


Ευχολόγια, υποσχέσεις και διπλό pass από τον πρωθυπουργό απέναντι στην τεράστια καταστροφή.

Με την ίδια –επικοινωνιακού τύπου– συνταγή πορεύεται συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έχει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εξελίξεις και μεγάλες καταστροφές (ή... «αναποδιές», όπως τις έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος), οι οποίες εκθέτουν ξεκάθαρα το περιβόητο «επιτελικό κράτος»: ο πρωθυπουργός αποφεύγει την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και προχωρά σε βαρύγδουπες εξαγγελίες και αόριστες υποσχέσεις για στήριξη κατοίκων, υλοποίηση σημαντικών έργων, ριζικές τομές κ.ά. Το «κερασάκι» συχνά είναι η

εξαγγελία ενός επιδόματος (pass) προς τους πληγέντες, σε μια προφανή προσπάθεια να αμβλύνει την οργή και τις αντιδράσεις των πολιτών...

Μια μέρα μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία –όπου εξήγγειλε μέτρα άνευ αντικρίσματος– ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα στον Έβρο, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση και αφού οι φονικές πυρκαγιές έχουν κατακάψει πολύ μεγάλο μέρος από το δάσος της Δαδιάς.

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στο δάσος Δαδιάς, παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα έχει σχεδιάσει το επιτελικό κράτος. «Πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι», ήταν η κυνική ομολογία ενοχής από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε επίσης, πριν προχωρήσει στα αισιόδοξα μηνύματα που εκείνος είδε. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι «η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν» και κατέφυγε σε ευχολόγια, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «η πανίδα θα μπορέσει να επιβιώσει και να ανακάμψει και με την όποια βοήθεια χρειάζεται από τον άνθρωπο».

Οι ιδιώτες ανάδοχοι και το «μεγάλο ενδιαφέρον»

Βάζοντας στο παιχνίδι τους ιδιώτες (όπως συνέβη και στην Εύβοια), ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έχει ζητήσει να ετοιμαστούν όλες οι σχετικές μελέτες, έτσι ώστε «με τους αναδόχους αναδάσωσης -έτσι το ονομάζουμε, ουσιαστικά πρόκειται για πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων- γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια».

Αφού πρόσθεσε πως «έχουμε κινητοποιήσει πολλούς ιδιώτες αναδόχους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», αποκάλυψε πως θα ήθελε να διαχωριστούν τα έργα «που αφορούν τη Δαδιά από τα έργα του υπόλοιπου νομού, έτσι ώστε τα έργα της Δαδιάς να τα αναλάβει ένας [...] για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό και να κινηθούμε πολύ γρήγορα στα άμεσα έργα.

Τα... pass

Επενδύοντας στην επιδοματική πολιτική, ο πρωθυπουργός μίλησε για δύο pass: «Πέραν του "Evros pass" θα υπάρχει "Dadia pass", το οποίο θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι' αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ζήτησε από τον δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ «να ετοιμάσουμε τις νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα».

Όλα αυτά για τον εθνικό δρυμό της Δαδιάς, που σύμφωνα με τις καταγραφές έχει καταστραφεί σε ποσοστό 60%.

Όπως στην Εύβοια

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων που είχε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, υποστήριξε ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Βόρεια Εύβοια είναι αποτελεσματικό και θα εφαρμοστεί και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στον Έβρο.

Για ακόμα μια φορά, κατέφυγε σε υποσχέσεις, λέγοντας πως έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία στην Αλεξανδρούπολη ώστε να μπορούν να τρέξουν σε χρόνο ρεκόρ όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση στο Εθνικό Πάρκο του Έβρου. Επενδύοντας συνεχώς σε ανέξοδες και γενικόλογες υποσχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνολική αναπτυξιακή στρατηγική για τον Έβρο, λέγοντας ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται τάχιστα σε μία πόλη με ιδιαίτερο γεωπολιτικό παγκόσμιο αποτύπωμα.

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητστοτάκης δεν παρέλειψε να επενδύσει και σε ακροδεξιά ρητορική, λέγοντας ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση στην προστασία των συνόρων στον Έβρο και τη μείωση των ροών παράνομων μεταναστών.

→ Ο προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για το θέμα των πυρκαγιών στον Έβρο Γιώργος Αμυράς παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 50.000 στρέμματα δάσους χάθηκαν, 200.000 μπορούν να επανέλθουν και 180.000 στρέμματα δεν κάηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα