Ο Μάκης Βορίδης ανάμεσα σε Κασιδιάρη και Λαγό...


Πολλοί απορούν με το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης έχει αναλάβει εργολαβικά εκ μέρους της κυβέρνησης το ζήτημα της πολιτικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουδετέρωσης της πέραν της Ν.Δ. Ακροδεξιάς. Φυσικά, αυτή η μεθόδευση αφορά αποκλειστικά την εξεύρεση τρόπων να παραμείνουν στο νεοδημοκρατικό «μαντρί» οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι...


Αλλά, έστω και έτσι, πώς είναι δυνατόν –σκέφτονται οι περισσότεροι– να έχει αναλάβει τον «αντιφασιστικό αγώνα» του μεγάρου Μαξίμου επί Κυριάκου Μητσοτάκη ένα στέλεχος που πολιτεύτηκε επί χρόνια σε κόμματα και οργανώσεις της Ακροδεξιάς
και μάλιστα από ηγετικές θέσεις; Και μάλιστα εκείνος που τον θεωρούσε ακόμα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης πιο «ακροδεξιό», λέγοντας προτού τον πάρει στο κόμμα του τον ΛΑΟΣ: «Αν θέλουν να βρουν Ακροδεξιά, ας ψάξουν στο 0,8% του κ. Βορίδη. Αυτός είναι στην ομάδα του κ. Λεπέν. Εγώ ανήκω στην ευρωπαϊκή Δεξιά» («Τύπος της Κυριακής», 27.10.2002).
Ο «μαρτυριάρης» πρώην σύμβουλος
Μη βιαστεί κανείς να σκεφτεί αυτό που ακούγεται τις τελευταίες μέρες από πολλές πλευρές ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάζουν και να γίνονται από ακροδεξιοί απλώς δεξιοί ή και κεντροδεξιοί. Οπως έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει με κάθε ευκαιρία ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης, δεν αισθάνεται ότι οφείλει να απολογηθεί για τίποτα. Και όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, οι πολιτικοί χειρισμοί του στηρίζονται σε ιδέες που έχει εισηγηθεί ένα άλλο προβεβλημένο στέλεχος της Ακροδεξιάς, με το οποίο διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις.
Ο λόγος για τον Γιάννη Ζωγράφο, γνωστό δικηγόρο, ο οποίος υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης στην πρώτη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και «επιστημονικός συνεργάτης» στη Βουλή της ναζιστικής οργάνωσης. Στο εφετείο της υπόθεσης ο κ. Ζωγράφος ανέλαβε μαζί με τον Κώστα Πλεύρη την υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μόλις εκλέχτηκε ευρωβουλευτής. Η σχέση Ζωγράφου - Λαγού δεν υπήρξε βέβαια απλώς μια επαγγελματική σχέση δικηγόρου προς κατηγορούμενο. Από τη στιγμή που στις βουλευτικές εκλογές του 2019 η Χρυσή Αυγή δεν κατόρθωσε να εκλέξει βουλευτές, δεν υπήρχε περιθώριο και για «επιστημονικούς συνεργάτες».
Ο κ. Ζωγράφος όπως και ο κ. Πλεύρης ταυτίστηκαν με τον Λαγό, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2019 ανήγγειλε τη δημιουργία της δικής του οργάνωσης (ΕΛΑΣΥΝ), ως διάδοχο σχήμα. Η σχέση Ζωγράφου - Λαγού ήταν τόσο στενή, ώστε στις 31 Μαρτίου 2021 ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣΥΝ ότι «ο μέχρι χτες πρόεδρος Γιάννης Λαγός αποσύρεται από την αρχηγία, αλλά παραμένει ως ευρωβουλευτής και επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, ενώ την ηγεσία αναλαμβάνουν οι Γιώργος Λουκάκος και Γιάννης Ζωγράφος».
Πώς εμπλέκεται στην υπόθεση ο κ. Βορίδης; Μόλις έγινε για πρώτη φορά υπουργός τον Νοέμβριο του 2011 στην κυβέρνηση Παπαδήμου, φρόντισε να διορίσει στο υπουργείο τους στενούς συνεργάτες του από το λεπενικό «Ελληνικό Μέτωπο». Η σχετική απόφαση Βορίδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (426/6-12-2011), όπου αναφέρεται ότι ο Ζωγράφος διορίζεται «σε θέση Ειδικού Συνεργάτη, με μισθολογικό κλιμάκιο 7ο, στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». Οταν έγιναν γνωστοί αυτοί οι διορισμοί στελεχών της Ακροδεξιάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά ο κ. Βορίδης δεν καταδέχτηκε να απαντήσει. Τι να πει άλλωστε; («Υπάρχουν και “ημέτεροι” ναζί, κ. Μητσοτάκη;», «Εφ.Συν.» 25.4.2023, https://tinyurl.com/yt4wp2hk).
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Ψαρρά, πατήστε ΕΔΩ...
Keywords
Τυχαία Θέματα