Το μεγάλο δίλημμα της Αιγύπτου για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα


Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση «περίπου 7.000» ξένων υπηκόων και πολιτών με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως το κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε ένα δίλημμα…

Ο διπλωματικός συντάκτης του βρετανικού Guardian,

Patric Wintour, γράφει: Η Αίγυπτος, με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα στη Γάζα, θέλει να βοηθήσει τους πιο σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους αλλά αρνείται πεισματικά να δεχτεί ένα κύμα Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά.

«Κανείς δεν θα καταπατήσει το έδαφός μας»

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μοστάφα Μαντμπούλι, δήλωνε: «Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα καταπατήσει το έδαφός μας».

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των τραυματισμένων Παλαιστινίων και ορισμένων ξένων υπηκόων, οι οποίες επιβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από το Κατάρ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ροή βοήθειας από την Αίγυπτο προς τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαπραγματεύτηκε τη διέλευση βοήθειας μέσω του περάσματος στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο αλλά αυτή φτάνει με το σταγονόμετρο και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του δοκιμαζόμενου λαού της Γάζας. Την Τετάρτη ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς, κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να ανοίξει ξανά το Κερέμ Σαλόμ, το πέρασμα που ελέγχει στο νότιο άκρο της Γάζας.

Ο αυταρχικός… πρόεδρος της Αιγύπτου

Έχοντας διανύσει 28 ημέρες πολέμου ορισμένοι έχουν επικρίνει την Αίγυπτο και τον αυταρχικό πρόεδρό της, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, επειδή δεν άνοιξε τα σύνορά της στους Παλαιστίνιους από τότε που άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα