Δεν σχεδιάζει απολύσεις ΕΠ.ΟΠ το Υπουργείο Άμυνας

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γιάννης Δημαράς με θέμα «Απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών Δεκανέων», γίνονται γνωστά τα εξής:
Καταρχήν ο καθορισμός και η ρύθμιση θεμάτων μισθολογικού περιεχομένου ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσιο αυτό εμπίπτουν και οι αρμοδιότητες για την.....
άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς έχει και την ευθύνη εκτέλεσης...
του κρατικού Π/Υ τον οποίο επιβαρύνουν με τη εφαρμογή τους οι πράξεις αυτές. Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βούληση και στόχος είναι η δίκαιη ρύθμιση των
μισθολογικών αιτημάτων των στελεχών, γι’ αυτό και επιδιώκει την επίλυσή τους, εξαντλώντας στη βάση της εκάστοτε υπάρχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΕΠ.ΟΠ. κρίνονται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, από πενταμελές Συμβούλιο, με πρόεδρο Ανώτατο Αξιωματικό (βαθμού Ταξιάρχου), για τη μονιμοποίησή τους. Διατηρούν δε δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι.
Οι λόγοι απόλυσης των ΕΠ.ΟΠ. είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε «βούληση» της υπηρεσίας και απόλυτα εξαρτώμενοι από την απόδοση των ΕΠ.ΟΠ., από την Σωματική τους Ικανότητα και την Προσωπική τους επιθυμία. Η υπηρεσία σε καμία περίπτωση δε δεσμεύεται να τους διατηρήσει/μονιμοποιήσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν πληρούνται τα θεσμοθετημένα κριτήρια. Τέλος, οι φημολογίες περί αύξησης του αριθμού απολύσεων των ΕΠ.ΟΠ. καταρρίπτονται από τα στατιστικά στοιχεία των αποστρατειών ΕΠ.ΟΠ. για το έτος 2011 (42), οι οποίες είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με τα έτη 2008 και 2009 (83 και 63 αντίστοιχα).
Επιπλέον σας κάνουμε γνωστό ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για απόλυση ΕΠΟΠ, αντιθέτως μεγάλος αριθμός ΕΠΟΠ του Σ.Ξ. προσληφθέντων το 2004, μονιμοποιήθηκαν πρόσφατα.

Ερώτηση 21531/18-8-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα, πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα στον Τύπο και σχετικές αναρτήσεις σε δικτυακούς τόπους, περί σχεδίου απολύσεων ΕΠΟΠ, που εντάσσεται στις ευρύτερες μνημονιακές απαιτήσεις για σμίκρυνση του Δημοσίου Τομέα. Η είδηση ενισχύεται και από τη δήλωση του ΥΕΘΑ σε πρόσφατη συνέντευξή του, κάνοντας σαφές ότι δεν επιδιώκεται η λειτουργία ενός επαγγελματικού στρατού στη χώρα μας. Παράλληλα, οι υποψήφιοι προς απόλυση ΕΠΟΠ, δεν έχουν καν ενημερωθεί για το δικαίωμα της ενδίκου προσφυγής κατά της απόφασης, κάτι που αποδεικνύει ότι, δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Η παραπάνω κατάσταση έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την ανησυχία και την ανασφάλεια στις τάξεις των ΕΠΟΠ για το εργασιακό τους μέλλον, ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου όπως προμηνύεται από τις διάφορες οικονομικές αναλύσεις και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναφορικά με τις προτεινόμενες
Keywords
Τυχαία Θέματα