Eurovision 2024: Οργή από τον Μαργαρίτη Σχοινά για την EBU που απαγόρευσε την ευρωπαϊκή σημαία – «Είναι εξωφρενικό, θα ζητήσω εξηγήσεις»

Έξαλλος είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς με την απόφαση της EBU, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης που απαγόρευσε την… ευρωπαϊκή σημαία από τον διαγωνισμό.

Η απόφαση της EBU να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του τελικού του Σαββάτου ήταν ένα δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU», είπε ο Σχοινάς στο POLITICO, σε έναν διαγωνισμό που επισκιάστηκε από πολιτικές διαμάχες, αλλά και την απόφαση της Ένωσης να απαγορεύσει τη σημαία του μη δυαδικού φύλου.

The EU has accused Eurovision bosses of handing a gift to the “enemies of Europe” with its flag ban.https://t.co/OVMi1ymiz3

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 13, 2024

Ο επίτροπος είπε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για πρώτη φορά σημαίες άλλες από αυτές των συμμετεχουσών χωρών ήταν άστοχη, δεδομένων των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου μήνα, και τη στιγμή που χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στους δρόμους της Τιφλίδας για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες που αντιπροσωπεύει η ΕΕ.

Ο Έλληνας αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Playbook του POLITICO: «Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση γιατί το κάνει αυτό η EBU. Και τι εξυπηρετεί αυτό;». «Λιγότερο από έναν μήνα από τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision;» πρόσθεσε ο επίτροπος. «Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Ο Σχοινάς είπε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU εντός της ημέρας (Δευτέρα). «Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αναζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σχολίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση ότι «είναι πολύ λυπηρό που δεν επέτρεψαν την επίδειξη της σημαίας που είναι σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συχνά κυματίζει δίπλα σε εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Τόνισε, δε, ότι κατά την άποψη της Επιτροπής «δεν υπήρχει κανένας απολύτως λόγος να απαγορευτεί αυτή η σημαία (σ.σ. της ΕΕ) από το στάδιο» όπου ελάμβανε χώρα ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα επισημάνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς στην επικοινωνία του, σήμερα, με τη διεύθυνση της EBU. «Θα ενθαρρύνουμε την EBU να καταλάβει ότι αυτό ήταν λάθος», τόνισε ο Ερίκ Μαμέρ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον φανερό εκνευρισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικότερα μία εβδομάδα πριν από την τηλεμαχία των υποψηφίων των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για την Προεδρία της Επιτροπής, που διοργανώνει η EBU στις 23 Μαΐου.

Ένας εκπρόσωπος της EBU υποστήριξε ότι η φετινή πολιτική της Eurovision για τις σημαίες ήταν «η ίδια με το 2023», με τους θαυμαστές να επιτρέπεται να φέρουν μόνο σημαίες των «συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/υπερηφάνειας». Αλλά βίντεο της περσινής εκδήλωσης δείχνουν ξεκάθαρα πολλές σημαίες της ΕΕ στο κοινό.

Σημειώνεται ότι το Nemo, 24χρονο ράπερ από την Ελβετία που τραγούδησε για την ανακάλυψη του εαυτού τους ως μη δυαδικό άτομο, κέρδισε τη Eurovision 2024, αλλά η σημαία του μη δυαδικού φύλου απαγορεύτηκε. Το Nemo παρατήρησε στη συνέντευξη Τύπου μετά το σόου ότι είχε σπάσει κατά λάθος το τρόπαιό του. «Το τρόπαιο μπορεί να διορθωθεί… Ίσως η Eurovision χρειάζεται λίγη διόρθωση επίσης» πρόσθεσε καυστικά. 
 
Ο φετινός διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας, ίσως είχε τη μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία του θεσμού, στη σκιά των συγκρούσεων στη Γάζα, την Ουκρανία και αλλού.

Politics took center stage at the Eurovision Song Contest.https://t.co/uPagZJm5I8

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 13, 2024



Πριν από τον τελικό, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μάλμε, πολλοί κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες. Όταν η διαγωνιζόμενη του Ισραήλ, Έντεν Γκολάν, ανέβηκε στη σκηνή, δέχτηκε γιουχαΐσματα.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης από Καρδίτσα: «Είμαστε στο πλευρό των “πληγωμένων” – Με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μείνει κανείς πίσω» (photos/video)

Υπουργείο Εσωτερικών: Πρόσβαση στη δικογραφία για τη φερόμενη διάρρηξη θέλει η Κεραμέως

Κεχαγιά για κυβέρνηση: «Έχουν κουράσει με την πατριδοκαπηλία τους…»

Keywords
Τυχαία Θέματα