Metron Analysis: Ακρίβεια και εγκληματικότητα πλήττουν την κυβέρνηση, στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ – Πτώση για ΣΥΡΙΖΑ

Σε Νο1 πρόβλημα των πολιτών αναδεικνύεται η ακρίβεια, κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

H Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με 30,9% στην πρόθεση ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 11,4%

και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση με 10,1%.

Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ – που είχαν ενισχυθεί αρκετά το Νοέμβριο – ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο – αλλά πολύ μικρότερη – εμφανίζει και η «Νίκη». Η Νέα Αριστερά καταγράφεται χαμηλά και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, μένοντας στο 2,4% στην εκτίμηση ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των ποσοστών του – χάνει μόλις 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και πηγαίνει στο 12,4%, ωστόσο αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος.

Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια και η οικονομία προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

«Πρωταθλητές» ως προς τις αρνητικές επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση συναντά την αποδοχή και θετική εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με τα πεπραγμένα της σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αφού αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.

Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.

Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα. Στοιχεία που δείχνουν πού ακριβώς «ματώνει» αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την κοινή γνώμη.

Η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμβρίου).

Αντίστοιχα και τα αποτελέσματα ως προς την αποτίμηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και πάλι ο πρωθυπουργός υπερτερεί σε αυτή τη μέτρηση.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που συνδυάζει την εκτίμηση για την κατάσταση της οικονομίας με την εκτίμηση της πρόβλεψης δείχνει να βελτιώνεται. Το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, στο -35%, όμως εμφανίζει βελτίωση εάν σκεφτούμε ότι τον Σεπτέμβριο ήταν στο -45%.

Το ποσοστό των απαντήσεων που λένε ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε πάλι στο 45% ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 42%, την ώρα που οι απαντήσεις ότι είναι καλύτερη παραμένουν κολλημένες στο 18%.

Και αυτό αποτυπώνεται και στο πώς βλέπουν τις δαπάνες των γιορτών. Οι περισσότεροι απαντούν τα ίδια (40%), η αμέσως επόμενη απάντηση είναι τα ίδια (36%) και μόλις το 23% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα.

Ενδιαφέρον έχει ότι η απάντηση ότι θα ξοδέψουν λιγότερα υπερτερεί της απάντησης ότι θα ξοδέψουν περισσότερο σε όλες τις υποκειμενικές κοινωνικές εντάξεις πλην αυτών που αυτοπροσδιορίζονται στην ανώτερη τάξη.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Υποχώρηση ΝΔ και νέα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ – Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες, διχασμός για γάμο ομοφύλων, μη κρατικά πανεπιστήμια

Μητσοτάκης για πυροβολισμούς στην Πράγα: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων – «Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Τσεχίας»

Ρουσόπουλος: Ένα βήμα πριν από την εκλογή του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Keywords
Τυχαία Θέματα