Αυθεντική σάλτσα μπολονέζ

Η πεντανόστιμη αυθεντική σάλτσα με κιμά, ντομάτα και μεσογειακό σοφρίτο (σοταρισμένα λαχανικά) από την Μπολόνια της Ιταλίας ετοιμάζεται με τα καλύτερης ποιότητας, φρέσκα υλικά και μαγειρεύεται αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία.

Παραδοσιακά η σάλτσα σερβίρεται πάνω από φρέσκιες ταλιατέλες αυγού, παπαρδέλες ή χρησιμοποιείται για το διάσημο πιάτο λαζάνια αλά Μπολονέζε.

Υλικά για τη Συνταγή

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό προς μεσαίο καρότο

1 μικρό κοτσάνι σέλερυ

1

μικρό κρεμμύδι

300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά

300 γραμμάρια χοιρινό κιμά

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ

2 ¼ φλιτζανιού συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (πασσάτα)

2-3 πρέζες αλάτι ή και επιπλέον

2 πρέζες πιπέρι

2 δαφνόφυλλα

1/3 φλιτζανιού γάλα (πλήρες ή 2%)

Εκτέλεση

1. Αρχικά ψιλοκόψτε το καρότο, το σέλερυ και το κρεμμύδι, σε μικρά κομματάκια και σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χαθούν και να λιώσουν εντελώς με το βράσιμο.

2. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένο το καπάκι (ανακατεύοντας κατά διαστήματα), μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.

3. Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια και ρίξτε τα δύο είδη κιμά. Καθώς ψήνεται, ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να σπάσουν τα μεγάλα κομμάτια του κρέατος.

4. Μόλις ροδίσει ελαφρά το κρέας, δυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε το κρασί. Συνεχίστε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να “σωθούν” τα υγρά.

5. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βάλτε τον πελτέ, τον χυμό τομάτας, τις δάφνες και το αλατοπίπερο.

6. Ρυθμίστε τη φωτιά στην χαμηλότερη ένταση και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει (το μίγμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοχλάζει, γιατί θα καεί) για 2 ½ ώρες. Ανακατεύετε κατά διαστήματα.

7. Λίγο πριν το τέλος, αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα, ρίξτε το γάλα, αφήστε το να ζεσταθεί καλά για λίγα λεπτά και η σάλτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε κιμά, μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό και με λίγο λίπος (όχι άπαχο).Κόψτε τα λαχανικά με το μαχαίρι σε μικρά κομματάκια, προσέχοντας να μην τα πολτοποιήσετε.Ο κανόνας είναι: σοτάρετε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά και συνεχίστε με το κρέας που θα πρέπει να σοταριστεί σε δυνατή θερμοκρασία.Η αυθεντική σάλτσα, ίσα που βράζει στη χαμηλότερη θερμοκρασία για 2 ½ -3 ώρες, το λιγότερο για 2 ώρες.Η μπολονέζ σε καμία περίπτωση δεν περιέχει σκόρδο, ρίγανη ή βασιλικό, κανέλα ή θυμάρι.Αν «σωθεί» η σάλτσα από υγρά κατά τη διάρκεια του βρασμού, μπορείτε να προσθέσετε μια κουτάλα ζωμό λαχανικών.

Διαβάστε επίσης:

Κανταΐφι ταψιού με παγωτό καϊμάκι

Κοτόπουλο φιλέτο στήθος, με μανιτάρια και τα μυστικά επιτυχίας για να γίνει τρυφερό

Τσιζκέικ μοχίτο για τη γιορτή της μητέρας

Keywords
Τυχαία Θέματα