Ακαδημία Λυρικής Τέχνης το σπίτι της Μαρίας Κάλλας

Από την εγκατάλειψη στην πλήρη αξιοποίηση η ιστορική «βίλα Σκαραμαγκά»

Οι καταλυτικές προσωπικότητες είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν έξω από τις φαντασιώσεις που δημιουργεί η φήμη τους. Κατά μία έννοια, προσλαμβάνονται σαν πλάσματα που κινούνται εκτός πραγματικότητας. Η Μαρία Κάλλας υπήρξε μια οικουμενική καλλιτέχνιδα, που ζούσε τον ίλιγγο του ταλέντου της, το οποίο ξεπερνούσε κατά πολύ τη θνητή της μοίρα, την ανθρώπινη διάστασή της.

Αυτό ήταν το προσωπικό της δράμα, που ξεκινά από την οικογένεια, της οποίας

τα μέλη συμπεριφέρθηκαν στην καλλιτέχνιδα με μια διαρκή τοξικότητα, κι αυτό ήταν για εκείνην μια πληγή αγιάτρευτη, όσες δάφνες κι αν έδρεπε, όση λατρεία και δόξα κι αν απήλαυσε.

Μια άλλη, επίσης, δυσκολία όσον αφορά την προσέγγιση της προσωπικότητας της Κάλλας είναι ότι έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα, έτσι που το «ξεσκαρτάρισμα» όλων αυτών των συγκεχυμένων γνωμών, το ανακάτεμα ανόητων με ευφυείς προσεγγίσεις να αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο στο να διαφανεί με σαφήνεια η προσωπικότητα αυτής της κορυφαίας ντίβας της όπερας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, στέκει η δυσκολία ή η πρόκληση να κατανοηθεί τόσο η Μαρία όσο και η Κάλλας ως μια αυτόνομη προσωπικότητα, ως μια γυναίκα που πάλευε να ισορροπήσει την ανθρώπινη με τη «θεϊκή» της διάσταση.

Ένα κόσμημα της Art Nouveau

Το σπίτι όπου η Κάλλας διέμεινε με τη μητέρα και την αδερφή της βρίσκεται στην οδό Πατησίων 61. Την Τετάρτη 24 Απριλίου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus εκδήλωση με θέμα ένα σπουδαίο project για την «Αποκατάσταση Κτηρίου Στέγασης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas».

Η βίλα Σκαραμαγκά, όπως ονομάστηκε τότε το ιστορικό αυτό κτήριο, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη το 1925, σε μιαν εποχή οικοδομικής έκρηξης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να ανακάμψει από τα δεινά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και να αποκτήσει η πρωτεύουσα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό στυλ δόμησης.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κτήριο 1.590 τ.μ. με αρχιτεκτονική που εντάσσεται στο ρεύμα Jugendstil, σύμφωνα με τον γερμανοτραφή δημιουργό του ή, κατά τα καθ’ ημάς, στην Art Nouveau, με τα χαρακτηριστικά τριπλά παράθυρα στην πρόσοψη.

Η πολυκατοικία υπήρξε ανέκαθεν γνωστή ως «Το σπίτι της Κάλλας», ωστόσο εκείνη έμεινε εκεί μόλις οκτώ χρόνια. Ως έφηβη έζησε τον χωρισμό των γονιών της. Μετακόμισε μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Εκεί παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και, όταν ήρθε το τέλος του, μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη.

Ένα Ινστιτούτο για τις Τέχνες

Το 1989, δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο της υψιφώνου και επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Από το 2007 γίνονται συνεχώς προσπάθειες ανάπλασης και λειτουργίας του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η Βάσω Παπαντωνίου, πρωτεργάτρια της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, Ελληνίδα του εξωτερικού, λυρική μονωδός και υψίφωνος, αναφέρει:

«Η Μαρία Κάλλας είναι μια συναρπαστική φιγούρα που άφησε το σημάδι της στην όπερα. Επαναπροσδιόρισε τη μορφή τής τέχνης, όσον αφορά στη μελωδία και τη δραματουργία, γυρνώντας τα στις ρίζες τους, μέσα από τις μοναδικές της παραστάσεις, με σεβασμό στη μουσικότητα και την ευαισθησία. Είναι καθήκον και τιμή μας να επιτύχουμε στη δημιουργία ενός Ινστιτούτου για τις Τέχνες που αγάπησε και υπηρέτησε, στο σπίτι μέσα στο οποίο έζησε ως έφηβη και ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής με τη διακεκριμένη δασκάλα φωνητικής Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο. Η Μαρία Κάλλας είναι μια διαχρονική καλλιτέχνιδα και το πνεύμα της ακόμα κατοικεί εκεί».

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas θα προσφέρει σπουδές και πτυχία πάνω στο «Master of Arts» σε τομείς που σχετίζονται με οπερετικά επαγγέλματα (μουσική, διεύθυνση ορχήστρας, σκηνογραφία, σχεδιασμός κοστουμιών κ.ά.). Η διάρκεια των σπουδών θα είναι δύο χρόνια, ενώ τα σεμινάρια θα διαρκούν έναν χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί η Ουκρανία να βρει νέους στρατιώτες – Κίνδυνος αποδεκατισμού μιας ολόκληρης γενιάς

Τέχνες και Πόλη: Η Κατερίνα Παπαζήση μας ανοίγει τις πόρτες του δικού της dancefloor

Τα deepfakes απειλούν τα σχολεία – Τεχνητή Νοημοσύνη, εκδικητικό πορνό και οι κίνδυνοι για τους ανηλίκους

Keywords
Τυχαία Θέματα