Αναλυτές στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα περάσει την αξιολόγηση - Θα ματαιωθούν κάποια μέτρα για το 2017-2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα οδηγείται σε μία νέα κρίση η οποία σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την αγορά ομολόγων, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα προσφύγων, ακόμη ένα οικονομικό αδιέξοδο και έντονη πολιτική αναταραχή. Την ώρα που οι αγορές διανύουν περίοδο υψηλού ρίσκου και περιορισμού

των ρευστοποιήσεων, η εικόνα των ελληνικών ομολόγων είναι κάπως διαφορετική. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την προηγούμενη εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, επιστρέφοντας σχεδόν στο 6%.

Τα ελληνικά ομόλογα ίσως είναι η καλύτερη επένδυση για αυτό το χρόνο, λένε διαχειριστές κεφαλαίων στο Bloomberg. Με την πίεση να αυξάνεται από όλες τις πλευρές η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία πριν από ένα χρόνο βρέθηκε αντιμέτωπη με την έξοδο από το κοινό νόμισμα, βλέπει το ενδιαφέρον για τη χώρα να αυξάνεται.

Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές που είχαν από τις χειρότερες επιδόσεις το 2016, την τελευταία εβδομάδα, παρουσίασαν ραγδαία πτώση. Το 10ετές ομόλογο έπεσε κατά 180 μονάδες βάσης στο 9.77%, από τις 12 Φεβρουαρίου που είχαν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο στους τελευταίους έξι μήνες.

Στην Ελλάδα συμπληρώνει το Bloomberg, αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί 25.000 πρόσφυγες και περίπου 1.000 καταφθάνουν κάθε μέρα. Επίσης υπάρχουν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για την αξιολόγηση και το κατά πόσο η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους της συμφωνίας.

Οι κινήσεις που βλέπουμε με τα ελληνικά ομόλογα αντικατοπτρίζουν μία γενικότερη διάθεση ανάληψης κινδύνου, λέει στο πρακτορείο οικονομικός αναλυτής της Societe Generale και προσθέτει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την προσφυγική κρίση, αλλά το πόσο αυτή η κρίση επηρεάζει τις οικονομικές μεταβλητές είναι ένα θέμα υπό συζήτηση.

Η Μέρκελ συμπληρώνει το πρακτορείο δήλωσε ότι η διχόνοια για τη διαχείριση του προσφυγικού απειλεί το ευρώ και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί χάος στην Ελλάδα μετά από τις σκληρές μάχες που δόθηκαν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Και ο Σόιμπλε υπαινίχθηκε ότι στη Σύνοδο των G20 η Γερμανία θα είναι έτοιμη να αποδεχθεί κάποιες παρεκκλίσεις στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα πιθανόν θα περάσει την αξιολόγηση καθώς κάποια από τα μέτρα που απαιτούνται για το 2017-2018 θα «ματαιωθούν» μπροστά στο προσφυγικό ζήτημα, λένε αναλυτές.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν να βρουν λύση στα δημοσιονομικά ζητήματα και τη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ελλάδα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Σε συνέντευξή του ο Τσίπρας, κατηγόρησε το ΔΝΤ για την καθυστέρηση, τονίζοντας ότι πρέπει οι δανειστές να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, είπε ο Πολ Τόμσεν. Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται μέτρα τα οποία θα μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο στο οποίο διαθέτει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών. Όπως όμως λένε αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα περάσουν από τους κυβερνητικούς βουλευτές ανάμεσα στον κίνδυνο να περιορίσουν τη δύναμή τους. Ήδη δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου και σε αυτή την πυκνή πολιτική περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την εικόνα του να αμαυρώνεται.

BloombergαξιολόγησηπροσφυγικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα