Ανταρκτική: Ένα «Βέλγιο» κρυμμένο κάτω από τους πάγους για πάνω από 34 εκατ. χρόνια – Σπουδαία ανακάλυψη επιστημόνων

Ένα απέραντο, κρυμμένο τοπίο με λόφους και κοιλάδες που έχουν σμιλευτεί από αρχαία ποτάμια και έχει παγώσει στον χρόνο, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής οι επιστήμονες.

Το τοπίο, που έχει έκταση μεγαλύτερη από το Βέλγιο, έχει μείνει ίδιο για περισσότερα από 34 εκατομμύρια χρόνια, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων, το απειλεί, όπως προειδοποίησαν οι Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

«Είναι ένα τοπίο που δεν έχει ανακαλυφθεί μπροστά στα μάτια κανενός», λέει ο καθηγητής Στιούαρτ Τζέμιεσον,

του πανεπιστημίου Durham, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Πρόκειται για μια έκταση 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που κάποτε ήταν κατάφυτο με δάση και πιθανώς γεμάτο ζώα. Όμως όταν σκεπάστηκε από τους πάγους, κυριολεκτικά «πάγωσε στον χρόνο», λέει ο καθηγητής Τζέμιεσον.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι παρέμεινε κρυμμένο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν νέα στοιχεία για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά μία νέα ερευνητική προσέγγιση.

Η γη που είναι σκεπασμένη από τους πάγους στην ανατολική Ανταρκτική είναι λιγότερο γνωστή απ΄ ό, τι η επιφάνεια του πλανήτη Άρη, επισήμανε ο καθηγητής Τζέμιεσον.

Ο τρόπος με τον οποίον «είδαν» τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια των πάγων, είναι με την πτήση ενός αεροσκάφους πάνω από την περιοχή, από το οποίο εστάλησαν ραδιοκύματα στον πάγο και ανέλυσαν τον ήχο, μία τεχνική που αποκαλείται ραδιοηχητική προσέγγιση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες δορυφορικές εικόνες από την επιφάνεια της Ανταρκτικής για «να ψάξουν τις κοιλάδες και τα φαράγγια» που υπάρχουν σε βάθος 1,6 μιλίων. Η κυματοειδής επιφάνεια του πάγου είναι μια «εικόνα φάντασμα», που σκεπάσει τις κορυφές, πρόσθεσε. Οι δορυφορικές εικόνες σε συνδυασμό με τα ραδιοηχητικά στοιχεία αποκάλυψαν μία επιφάνεια που την έχουν σμιλέψει ποτάμια, σχηματίζοντας κοιλάδες και λόφους με αιχμηρές κορυφές και όπως είπε ο καθηγητής το τοπίο θυμίζει τη Σνόουντόνια, στη βόρεια Ουαλία.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε η κρυμμένη αυτή έκταση δέχτηκε την ακτινοβολία του ήλιου, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια. Ο καθηγητής Τζέμιεσον λέει ότι διαισθάνεται πως η έκταση αυτή εκτέθηκε για τελευταία φορά στον ήλιο πριν από περισσότερα από 34 εκατομμύρια χρόνια, όταν πάγωσε για πρώτη φορά η Ανταρκτική.

Σύμφωνα με την μελέτη της ερευνητικής ομάδας η υπερθέρμανση του πλανήτη συνιστά απειλή για το τοπίο αυτό, καθώς «βρισκόμαστε σε πορεία δημιουργίας ατμοσφαιρικών συνθηκών που θα είναι ανάλογες με εκείνες που προϋπήρξαν» πριν από 14 ως 34 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την σημερινή.

Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων ότι το λιώσιμο των πάγων στη γειτονική δυτική Ανταρκτική θα επιταχυνθεί τις προσεχείς δεκαετίες, ακόμα κι αν η ανθρωπότητα επιτύχει τους στόχους για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνάντηση Χεζμπολάχ – Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ότις έφτασε την κατηγορία 5 – Ανησυχία για το Ακαπούλκο (photo/videos)

Βρετανία: 71χρονος ήθελε να βιάσει βρέφος 12 εβδομάδων! (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανταρκτική, Βέλγιο,antarktiki, velgio