Διάταξη που στρέφεται κατά των ανεξάρτητων Αρχών στο νομοσχέδιο – σκούπα

Χαμένη σε πλήθος άλλων διατάξεων μια ρύθμιση που βγήκε μόλις σήμερα σε δημόσια διαβούλευση με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, βάζει στο «στόχαστρο» τις ανεξάρτητες Αρχές καθώς προβλέπει ότι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με ευθύνες «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Snuck into an omnibus law, new rules

governing the members of the independent bodies seem to weaken, not strengthen their independence. Instead of such barely veiled attempts to curtail ADAE the government should give full support to its investigations. @EP_PegaInquiry https://t.co/9C517PbR7l

— Sophie in 't Veld (@SophieintVeld) April 5, 2023

Μια φαινομενικά δίκαιη διάταξη με την πρώτη ματιά, αποκτά άλλο νόημα όταν έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής που πρόκειται να ερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη και μετά τον «πόλεμο» που δέχτηκε ο κ. Ράμμος και τα στελέχη της ΑΔΑΕ που πρωτοστάτησαν στις έρευνες για τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.

Ολόκληρη η διάταξη του άρθρου 43 αναφέρει «ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Διαβάστε επίσης:

Σύγχυση με την εισαγγελική έρευνα για το Predator – Η ανακοίνωση της PEGA και το αίτημα Κούλογλου

Τσαπανίδου: «Βάζουμε τέλος στην ασυδοσία των funds, διασφαλίζουμε την πρώτη κατοικία» (videos)

Μητσοτάκης από Ιωάννινα: Ο δρόμος του μέλλοντος, ο ψηφιακός και περιβαλλοντικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα