Δυτική Όχθη: Πώς γίνεται η συστηματική αρπαγή της γης των Παλαιστίνων από τους Εβραίους εποίκους (photo/video)

Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου οι άνδρες στον καταυλισμό Ουάντι αλ-Σικ μάζευαν τις σκηνές τους, όταν πάνοπλοι Εβραίοι έποικοι, με την κάλυψη εφέδρων του στρατού, εισέβαλαν στο χωριό.

Οι γυναίκες και τα περισσότερα παιδιά είχαν ήδη φύγει μια μέρα νωρίτερα, μαζί με τα λιγοστά πρόβατα, που είναι όλη τους η περιουσία. Οι κάτοικοι του Ουάντι αλ-Σικ είναι Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι.

Ο Ισραηλινός ακτιβιστής Γκάι Χίρσφελντ, που μάχεται για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, δύο μέρες νωρίτερα είχε προειδοποιήσει μέσω Facebook για

τις φήμες που κυκλοφορούσαν ότι στο Ουάντι αλ-Σικ θα γινόταν σφαγή. Γι αυτό ο αρχηγός του χωριού, ο μουχτάρ Αμπντελραχμάν Αμπού Μπασάρ Κααμπνέχ, αποφάσισε να φύγουν.

Στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο Γκάι Χίρσφελντ ανέφερε: «Τελικές προετοιμασίες για πογκρόμ και εκδίωξη στο Ουάντι Σικ, κοντά στον οικισμό των εποίκων Ριμονίμ. Παρακαλώ καλέστε την αστυνομία του Μπένιαμιν και ζητήστε να σταλούν στρατιώτες. Σταματήστε την εθνοκάθαρση!».

Η συστηματική εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη, που πλέον έγινε τσουνάμι διωγμών

Το Ουάντι αλ-Σικ είναι ένα από τα χωριά των Παλαιστίνιων Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το οποίο υποχρεώνονται με την βία να εγκαταλείψουν οι κάτοικοί του, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για ένα τσουνάμι βίαιων εκτοπίσεων Βεδουίνων που διογκώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Καθημερινά καταγράφονται επιθέσεις που είναι πολύ καλά οργανωμένες, με την συμμετοχή πάνοπλων εβραίων εποίκων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κάλυψη από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Εδώ και χρόνια γίνεται συστηματικός εκτοπισμός των Παλαιστίνιων από τα χωριά τους, με στόχο την αρπαγή της γης από τους εβραίους εποίκους. Αλλά ελάχιστοι έδιναν σημασία στις καταγγελίες. Μετά την 7η Οκτωβρίου οι επιθέσεις αυτές είναι πολλές και εξαιρετικά βίαιες.

«Αυτό συμβαίνει σε όλη τη Δυτική Όχθη», δήλωσε στο Al Jazeera ο Γκάι Χίρσφελντ, ο οποίος είχε επισκεφτεί πέντε οικισμούς πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι Εβραίοι έποικοι «εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κάνουν ότι θέλουν», μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τόνισε ο Χίρσφελντ.

Μια λωρίδα γης μήκους 20 χιλιομέτρων ανατολικά της Ραμάλα έχει εκκαθαριστεί απολύτως από όλους τους Παλαιστίνιους. Είναι η «Area C» όπως την αποκαλούν οι κατοχικές δυνάμεις, από την οποία υποχρεώθηκαν να φύγουν με την βία 545 Παλαιστίνιοι που ζούσαν σε 13 κοινότητες.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ομάδα West Bank Protection Consortium (WBPC) και την ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Yesh Din, βίαιοι εκτοπισμοί Παλαιστίνιων γίνονται σε όλη την «Area C», από τους λόφους της νότιας Χεβρώνας, την περιοχή ανατολικά της Ραμάλα προς την Ιεριχώ, την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Νάμπλους.

Πολλοί Βεδουίνιοι διαλύουν τους καταυλισμούς και μετακινούνται σε άλλες περιοχές από τον φόβο μην έχουν την τύχη του Ουάντι αλ-Σικ, του πρώτου χωριού όπου οι εβραίοι έποικοι έδιωξαν με την απειλή των όπλων όλους τους κατοίκους για να αρπάξουν τη γη τους.

Το Ουάντι αλ-Σικ ήταν ένα χωριό 187 Βεδουίνων, σε μια βραχώδη περιοχή ανατολικά της Ραμάλα, που το κατοικούσαν βοσκοί εδώ και δεκαετίες. Κοντά είναι το Άιν Σαμίγια, το πρώτο χωριό που εκκένωσαν με την βία οι Εβραίοι έποικοι φέτος, για να ακολουθήσουν οι εκδιώξεις των Βεδουίνων από τα χωριά αλ Μπάκα και Ρας αλ-Τεν. Στις 12 Οκτωβρίου οι πάνοπλοι έποικοι μπήκαν στο Ουάντι αλ-Σικ, πυροβόλησαν στον αέρα και προειδοποίησαν τους χωρικούς ότι θα σκότωναν οποιονδήποτε έβρισκαν στο χωριό ύστερα από μία ώρα.

«Μπήκαν στα σπίτια και μας απαγόρευσαν να πάρουμε οτιδήποτε», κατήγγειλε στο Al Jazeera ο Αμπού Μπασάρ, «μας είπαν – αν βρούμε έστω κι έναν στην περιοχή σε μια ώρα, θα τον σκοτώσουμε».

Οι χωρικοί έφυγαν αφήνοντας πίσω τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Τώρα έχουν μόνο τα ρούχα που φορούσαν. Καθώς έφευγαν οι Εβραίοι τους χτυπούσαν, περίπου 30 χωρικοί τραυματίστηκαν.

Απολύτως αβοήθητοι, χωρίς κανένα εφόδιο, σε σκηνικό χάους

«Δεν έχουμε τρόφιμα, δεν έχουμε νερό. Δεν έχουμε που να κοιμηθούμε Δεν έχουμε τίποτα», είπε ο Αμπού Μπασάρ. Την ώρα που μιλούσε στο Al Jazeera η φωνή του καλυπτόταν από τον μανιασμένο αέρα.

«Αυτό που συνέβη σε μας είναι ακριβώς αυτό που έγινε στους προγόνους μας, το 1948, που τους έδιωξαν κι έφυγαν χωρίς να έχουν τίποτα», είπε ο Αμπού Μπασάρ, αναφερόμενος στη Νάκμπα, την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των Παλαιστίνιων.

Οι εκκλήσεις τους για ανθρωπιστική βοήθεια, τουλάχιστον για να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για να πάρουν τα λιγοστά πράγματα που άφησαν πίσω τους, δεν εισακούγονται μέσα στο χάος που επικρατεί στην περιοχή.

Οι κοινότητες των Παλαιστίνιων Βεδουίνων ζουν με τον φόβο ότι θα έχουν την τύχη του Ουάντι αλ-Σικ. Φοβούνται και τα χειρότερα, αφού οι ακτιβιστές που τους υποστήριζαν δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα χωριά αυτά – το απαγορεύει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός.

Στο Ουάντι αλ-Σικ, τρεις Παλαιστίνιοι εθελοντές από την Επιτροπή Αντίστασης στον Εποικισμό, που παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις εξελίξεις, χτυπήθηκαν άγρια από τους εποίκους και κατέληξαν στο νοσοκομείο. Με την βία οι έποικοι έδιωξαν και τους Ισραηλινούς ακτιβιστές. «Είναι αριστεροί και προδότες», είπε ένας έποικος, δείχνοντας τους Ισραηλινούς που είχαν σπεύσει να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους Βεδουίνους.

Και για να μην υπάρχει κανένα στοιχείο για τη βίαιη εκδίωξη των Παλαιστίνιων Βεδουίνων από το Ουάντι αλ-Σικ, οι εβραίοι άρπαξαν τα κινητά και τις κάμερες που είχαν οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εθελοντές και κατέστρεψαν φωτογραφίες και βίντεο.

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλείσει προσωρινά το Al Jazeera και αλλα ΜΜΕ

Χωρίς το Ισραήλ η σύνοδος για την ειρήνη στο Κάιρο

Γαλλία: Νέες απειλές για βόμβα στο ανάκτορο των Βερσαλλιών και σε πολλά αεροδρόμια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυτική Όχθη, Πώς, Παλαιστίνων, Εβραίους,dytiki ochthi, pos, palaistinon, evraious