Εκτοξεύεται σήμερα η πρώτη εμπορική πτήση στο διάστημα – Οι λεπτομέρειες και το κόστος των εισιτηρίων (videos)

Η πρώτη εμπορική διαστημική πτήση της Virgin Galactic απογειώνεται σήμερα και εφόσον όλα πάνε καλά, η εταιρία διαστημικού τουρισμού του Ρίτσαρντ Μπράνσον ελπίζει ότι θα μπορέσει να στείλει τουρίστες στο διάστημα τον Αύγουστο.

Η πτήση, με τον κωδικό Galactic 01, απογειώνεται στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), αλλά δεν θα επιβαίνουν επιβάτες, παρά μόνο τα μέλη του πληρώματος.

Τι είναι η εμπορική διαστημική πτήση; Με απλά λόγια, είναι πτήση με την οποία μεταφέρονται τουρίστες στο διάστημα. Η εταιρία ελπίζει ότι τον Αύγουστο θα

απογειωθεί η πτήση Galactic 02, με επιβάτες που θα έχουν πληρώσει εισιτήριο.

Τι θα συμβεί στη σημερινή πτήση: Στην Galactic 01 θα επιβαίνουν τρία μέλη του πληρώματος, από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, μαζί με έναν σύμβουλο αστροναυτών της Virgin Galactic. Η πτήση θα διαρκέσει 90 λεπτά και θα φθάσει μέχρι τα όρια του διαστήματος χωρίς να μπει σε τροχιά. Το πλήρωμα θα κάνει 13 πειράματα που έχουν σχέση με την μικροβαρύτητα και την βιοιατρική.

Πώς θα γίνει η εκτόξευση: Το διαστημικό σκάφος θα εκτοξευθεί στη διάρκεια της πτήσης από ένα αεροσκάφος μεταφοράς, σε ύψος περίπου 9,4 μιλίων (15 χιλιομέτρων).

Στη συνέχει η ρουκέτα τίθεται σε λειτουργία για τη μεταφορά του διαστημικού σκάφους για περίπου 50 μίλια πάνω από την Γη. Οι επιβαίνοντες για πέντε λεπτά θα είναι σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας.

Η Virgin Galactic θα μεταδώσει ζωντανά την εκτόξευση και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσω της ιστοσελίδας του Sky News.

Και η συνέχεια; Πρόκειται για καθαρά εμπορική επιχείρηση, που θα απευθύνεται σε τουρίστες του διαστήματος. Για να εξασφαλίσουν οι ενδιαφερόμενοι ένα εισιτήριο θα πρέπει να πληρώσουν 450.000 δολάρια για πτήση διάρκειας 90 λεπτών.

Σύμφωνα με τη Virgin Galactic, «η ζήτηση είναι υψηλή» και υπάρχουν εκατοντάδες πελάτες που περιμένουν να έρθει η ώρα τους για να πετάξουν. Μετά την πρώτη εμπορική πτήση με επιβάτες, τον Αύγουστο, θα γίνεται μία πτήση κάθε μήνα.

Πάντως υπάρχουν ήδη κάποιοι τουρίστες που έχουν βρεθεί στο διάστημα. Ο Αμερικανός Ντένις Τίτο ήταν ο πρώτος διαστημικός τουρίστας, ο οποίος το 2001 πλήρωσε στη Ρωσία 20 εκατομμύρια δολάρια για να επιβιβαστεί σε πτήση που τον μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου έμεινε μία εβδομάδα. Από το 2001 μέχρι το 2009 άλλοι οκτώ διαστημικοί τουρίστες ταξίδεψαν με ρωσικούς πυραύλους στο διάστημα.

Το 2022 τρεις δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με την πρώτη ιδιωτική πτήση της SpaceX. Ο καθένας πλήρωσε 55 εκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά και την φιλοξενία.

Επίσης η εταιρία του Τζεφ Μπέζος, Blue Origin, ολοκλήρωσε το 2021 την πρώτη πτήση στο διάστημα στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο Μπέζος, ο αδελφός του Μαρκ, ένας 18χρονος και ένας 82χρονος.

Διαβάστε επίσης:

Αστρονόμοι εξηγούν πώς ο πλανήτης Halla γλίτωσε από… βέβαιο θάνατο (photos/video)

Σοκ στην Ιταλία: Πτώμα έφηβης βρέθηκε σε καρότσι λαϊκής, συνελήφθη ο φίλος της

Γαλλία: Δεύτερη νύχτα οργής μετά την εκτέλεση εφήβου από αστυνομικό – «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα