Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία προανήγγειλε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν. Θα είναι το πρώτο ταξίδι του Ρώσου προέδρου σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πριν από δύο χρόνια.

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε στο κανάλι  A Haber ότι το ταξίδι θα γίνει για να συναντηθεί ο Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να συζητήσουν κάποιο νέο τρόπο για να εξασφαλιστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της

Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία της επίσκεψης Πούτιν, αλλά τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα πάει στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου.

Πέρυσι το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν με αφορμή κατηγορίες για τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία. Το ένταλμα αυτό πρακτικά περιορίζει τις δυνατότητες επισκέψεων του Πούτιν στο εξωτερικό. Όμως η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Δικαστήριο, άρα ο Πούτιν μπορεί να επισκεφτεί την Τουρκία χωρίς να φοβάται ότι θα συλληφθεί.

«Η προηγούμενη συμφωνία για τα (ουκρανικά) σιτηρά λειτούργησε εντός συγκεκριμένου μηχανισμού. Τώρα θεωρείται ότι υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουμε με ένα διαφορετικό μηχανισμό», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στην συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την οποία η Ρωσία αποσύρθηκε τον Ιούλιο. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν ισχύει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για τις παράλληλες εξαγωγές ρωσικών ειδών διατροφής και λιπασμάτων. 

Η Τουρκία είχε συμβάλει στην επίτευξη της πρώτης συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου για τα πλοία.

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε επίσης ότι ο Ερντογάν θα συζητήσει με τον Πούτιν θέματα ασφαλείας στη Συρία και την διμερή ενεργειακή συνεργασία.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: 17χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε καθηγήτριά του

Στη Βαλένθια των… εκπλήξεων! (Videos/Photos)

Το Ευρωκοινοβούλιο της… διαφθοράς – Σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσκεψη Πούτιν, Τουρκία, Τούρκος, Εξωτερικών,episkepsi poutin, tourkia, tourkos, exoterikon