Επιστολική ψήφος: Γιατί είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια του 2024

Αν υπάρχουν δύο νομοσχέδια στα οποία η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη πολιτική και συμβολική βαρύτητα και τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2024, αυτά δεν είναι άλλα από το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Κι αν το πρώτο ακόμα βρίσκεται σε φάση… αναμονής, το δεύτερο νομοσχέδιο «τρέχει» ήδη (θα τελεί υπό δημόσια διαβούλευση ως τις 10 Ιανουαρίου και μετά θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή,

με στόχο να ψηφιστεί πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα. Άλλωστε, η παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του Νοεμβρίου (και αφού το όλο σχέδιο είχε μείνει… κρυφό από τους πάντες) έδωσε την εντύπωση ότι το κείμενο ήταν σχεδόν έτοιμο.

Για την κυβέρνηση, η επιστολική ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς:

Κατ’ αρχάς, «κουμπώνει» με το νέο νόμο για την ψήφο των αποδήμων που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και διεύρυνε τις προϋποθέσεις ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (μετά την απογοητευτική συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου) και Όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «φρένο» στην αποχή, καθώς πλέον ο κάθε πολίτης, μέσω μιας σχετικά απλής διαδικασίας, θα μπορεί να ψηφίζει από την περιοχή που βρίσκεται την ημέρα των εκλογών.Οι ευρωεκλογές

Στο πλαίσιο αυτό, η… πρεμούρα της κυβέρνησης εξηγείται και από το γεγονός ότι στις αρχές του Ιουνίου θα έχουμε ευρωεκλογές – οπότε το σύστημα της επιστολικής ψήφου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά – και επιδιώκει ο νέος νόμος να είναι έτοιμος και οι πιθανοί ψηφοφόροι που επιθυμούν να τον αξιοποιήσουν να έχουν το χρόνο να τον μελετήσουν και να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες (οι πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών στο gov.gr).

Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, η κυβέρνηση και το Μαξίμου θεωρούν ότι για άλλη μια φορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα φέρουν την αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε δήλωσή του στον Εθνικό Κήρυκα για την πρωτοχρονιά, ανέφερε ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό «να υπάρξουν έδρες στη Βουλή για όποιον Ομογενή θέλει να εκπροσωπήσει την κοινότητά του στην Ελλάδα. Δυστυχώς η ΝΔ δεν είναι σύμφωνη με αυτήν την πρόταση. Πρόκειται για μια αδικία για τους Έλληνες του Εξωτερικού την οποία θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε», οπότε εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν δεν στηρίξει την επιστολική ψήφο. Αντίστοιχη πίεση αναμένεται να δεχθεί και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

Παράλληλα, και δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές θεωρούνται ως «χαλαρές», στη ΝΔ εκτιμούν ότι ένα μέρος της – πιθανής – δυσφορίας των πολιτών που ενδεχομένως εκδηλωθεί στην κάλπη για διάφορα ζητήματα (π.χ. την ακρίβεια) ενδεχομένως θα αντισταθμιστεί από μια μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο των αποδήμων, όσο και «εγχώριων» ψηφοφόρων που θα αξιοποιήσουν την επιστολική ψήφο για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Έτσι, λένε οι εκτιμήσεις της ΝΔ, αν υπάρξουν κάποιες απώλειες, αυτές μπορούν να είναι μικρότερες και πιο εύκολα διαχειρίσιμες, ιδίως αν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου υπάρξει κινητοποίηση τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Δεδομένου, δε, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επιστολική ψήφο για ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, μια επιτυχημένη εφαρμογή του νέου συστήματος ίσως δώσει την ευκαιρία για συζήτηση για την επέκτασή του και για τις εθνικές εκλογές, αν υπάρξει, βέβαια, συμφωνία και με τα άλλα κόμματα.

Διαβάστε επίσης:

Αισχοκέρδεια: Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ και στο βρεφικό γάλα – Δραστικά μέτρα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Φάμελλος για χρωματιστά τιμολόγια: «Μονά-ζυγά» χαμένοι οι καταναλωτές

Γεωργιάδης: Αύξηση στα εισοδήματά τους θα δουν στον ιδιωτικό τομέα, από το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστολική, 2024,epistoliki, 2024