ΕΡΤ1: Δυναμική αν και με αδυναμίες η σειρά «Η Παραλία»

Έρωτας με την πρώτη ματιά «γεννιέται» ανάμεσα στην Υπατία και τον Χάρι στη νέα – πολυδιαφημισμένη- καθημερινή σειρά εποχής «Η Παραλία» της ΕΡΤ1, η οποία έκανε πρεμιέρα εχθές το βράδυ.

Κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη σειρά. «Έρωτας» με το πρώτο κιόλας επεισόδιο, δηλαδή. Ωστόσο, είναι κι αυτό μέσα στη ζωή.

Κάποιοι ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Άλλοι πάλι πιο ήρεμα και προοδευτικά. Ίσως. Διότι, από την άλλη, υπάρχει κι εκείνο το

«αρχή ήμισυ παντός».

Η νέα σειρά «Η Παραλία» της ΕΡΤ1, δεν είχε εκρηκτικότητα στην πρεμιέρα της, αλλά τα είχε όλα. Αυτό εισέπραξε ο τηλεθεατής εύληπτα από το πρώτο επεισόδιο. Εντούτοις, κάτι έλειπε για να «έκλεβε» την ανάσα», να καθήλωνε, να έκανε τον τηλεθεατή να αδημονεί για το δεύτερο επεισόδιο.

Καλλιεργήθηκε- και σωστά- προσμονή για την «Παραλία», η οποία βασίζεται στο ευπώλητο βιβλίο «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» της Πηνελόπης Κουρτζή, με τη σειρά να «γεννιέται» ως ιδέα από την συγγραφέα και την Αυγή Βάγια (επίσης συγγραφέα), την υλοποίηση της οποίας έχουν αναλάβει οι Γιώργος Χρυσοβιτσάνος και Κώστας Γεραμπίνης (σενάριο) και Στέφανος Μπλάτσος (σκηνοθεσία).

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου 2021 και θεωρείται σπάνιο υλικό καταγραφής, καθώς τα Μάταλα και το φαινόμενο «του καλοκαιριού της αγάπης», που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, δεν απαντώνται στην Ελληνική λογοτεχνία.

Η σειρά, πριν καν αρχίσει η προβολή των επεισοδίων, δίνει στον τηλεθεατή να καταλάβει, ότι έχει μια πολύ καλή πρώτη ύλη να διαχειριστεί σε δεύτερο επίπεδο- τα Μάταλα- και θέλει, να είναι ευδιάκριτη η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτήν και την γκροτέσκα/επιδερμική- πλην όμως αγαπημένη για άλλους λόγους- αξιοποίηση της στην κλασική ελληνική κωμωδία «Η θεία μου η χίπισσα» του 1970 (σενάριο- σκηνοθεσία Αλέκος Σακελλάριος) με την απίθανη Ρένα Βλαχοπούλου.

Η πλοκή εκτυλίσσεται στη μέση της επταετούς δικτατορίας. «Όχημα» είναι η ερωτική ιστορία και η τριγωνική σχέση, που θα φανεί να αναπτύσσεται στην πορεία ανάμεσα στην Υπατία, μια καλοβαλμένη νέα γυναίκα από τα Μάταλα, μέλος εύπορης οικογένειας, η οποία κάνει την ειδικότητα της στην ιατρική στο Λονδίνο, τον αρραβωνιαστικό της, Γιώργο και τον χίπι Χάρι, ο οποίος «δεν ανήκει σε κανέναν». Ενώ η Υπατία θέλει να ανήκει.

Μεγάλη η πρόκληση στην ανασύσταση της εποχής στο σημείο- παγκόσμιο τοπόσημο- στο οποίο, ανάμεσα στα παιδιά των λουλουδιών, ήταν κάποια στιγμή η Τζάνις Τζόπλιν, ο Μπομπ Ντίλαν, αλλά και η Τζόνι Μιτσελ. Η Μίτσελ αφιέρωσε στα Μάταλα, το τραγούδι «Carey».

Τα Μάταλα, που ακόμα και η δικτατορία των συνταγματαρχών τα «έβαλε στο μάτι» και με ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση ουσιαστικά κατάφερε να τα «κλείσει», το Μάιο του 1970.

Η πλοκή δεν είναι μονοσήμαντη. Υπάρχει έναν φόνος. Μια γυναικοκτονία. Υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα. Υπόγειες διαδρομές, συναλλαγές και εκβιασμοί.

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, η μυθική παραλία, οι διάσημες σπηλιές, έχουν στην πλοκή πολλά «σκοτεινά» σημεία. Πιο «σκοτεινές» είναι οι ψυχές των ανθρώπων.

Δηλώνονται όλα στο πρώτο επεισόδιο. Μέσα από τους διαφορετικούς χαρακτήρες των κατοίκων του χωριού, κάποιοι από τους οποίους βλέπουν με «μισό μάτι» τα «παιδιά των λουλουδιών». Ο ξαφνικός έρωτας, η πατριαρχική οικογένεια, η κακοποιητική συμπεριφορά, η ξενοφοβία και ο υφέρπων ρατσισμός. Όχι όμως και η κουλτούρα του «καλοκαιριού της αγάπης», η ανεμελιά, η ελευθεριότητα, η ασυδοσία, η ζωή στις σπηλιές, τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο. Η φιλότιμη προσπάθεια για την ανασύσταση της εποχής, της νοοτροπίας, του τρόπου ζωής, δεν αντικατοπτρίστηκε στην τηλεοπτική εικόνα.

Η «εικόνα» των χιπις ήταν πούρα έως πουριτανική. Τα ρούχα τους, πολύ καθαρά. Σχεδόν τρέντι, σημερινά. Περιέργως, όλοι ντυμένοι. Ακόμα και τα μαγιό των κοριτσιών είχαν, για παιδιά των λουλουδιών, πολύ ύφασμα, σε μια εποχή και ένα σημείο, που ο γυμνισμός, ήταν κάτι φυσικό- αποδεκτό. Εκ των ων ουκ άνευ.

Επίσης δεν φάνηκε κάπου ότι οι περισσότεροι από εκείνους τους ανθρώπους, τους χίπις, είχαν καλή Παιδεία και αξιοζήλευτες γνώσεις και ήταν εκεί, διότι δεν ήθελαν να έχουν καμία επαφή με τον μίζερο, ανιαρό, καταναλωτικό τρόπο ζωής. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι πρόωρο και να διατυπωθεί σε επόμενο (ή επόμενα) επεισόδια. Μια νύξη θα μπορούσε, πάντως, να υπάρχει.

Σε μια εποχή με «σημαία» το τρίπτυχο σεξ, ντραγκς και ροκ εν ρολ, η συνθήκη δεν εξυπηρετήθηκε, τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο. Μια σκηνή ερωτικής συνεύρεσης υπήρξε, αλλά πολύ «κομψευάμενη». Καλαίσθητη ήταν, πειστική δεν ήταν. Ντραγκς ούτε λόγος. Μουσικές επιλογές της εποχής, υπήρχαν. Αλλά τα ξέφρενα πάρτι με κρεπάλες και ό,τι άλλο ήταν συνυφασμένο με τον τρόπο ζωής των παιδιών των λουλουδιών, δεν αποτυπώθηκαν στις επίμαχες σκηνές του πρώτου επεισοδίου. Περισσότερο παρέπεμπαν σε προγαμιαία πάρτι. Επομένως, με τόση comme il faut παρουσίαση των «παιδιών των λουλουδιών», η υφέρπουσα αντιπάθεια των χωριανών για τους χίπιδες, δεν εξυπηρετήθηκε.

Η επιλογή των ηθοποιών είναι ελκυστική. Δανάη Μιχαλάκη, Γιάννης Κουκουράκης (με φόρα από τις «Άγριες μέλισσες» αμφότεροι), Δημήτρης Μοθωναίος, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιώργος Νινιός, Μπέτυ Λιβανού, Νάνσυ Μπούκλη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Νικόλας Παπαγιάννης, Κώστας Νικούλι.

Στο πρώτο επεισόδιο σκιαγραφήθηκαν τα προφίλ των χαρακτήρων των ηρώων. Όχι όμως ισόποσα, χωρίς αυτό να θεωρείται αδυναμία, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα επεισόδια για ανάπτυξη χαρακτήρων. Και ακόμα δεν έχουμε δει κάποιους ηθοποιούς και χαρακτήρες.

Τουλάχιστον άκομψη- αν όχι προχειροστημένη- ήταν η σκηνή στην οποία η Ρηνιώ της Μπούκλη, βάφει τα καστανόξανθα μαλλιά της κόκκινα για να αρέσει στον αγαπημένο της, αλλά το χτένισμα με τις πλεξούδες «φώναζε» περούκα από μακριά.

Αδύναμη επίσης η σκηνή της δολοφονίας της. Η σκληρότητα, το μένος του θύτη, το σκοτάδι της ψυχής του, η αγωνία, η μάχη του θύματος να κρατηθεί στη ζωή μέσα από το βλέμμα της, χάθηκαν στην ελλειπτική σκηνοθεσία των κάδρων.

Κάποιες ερμηνείες ήταν χλιαρές. Άλλες με παλμό. Με ένταση. Όπως για παράδειγμα της Μπούκλη και του Ξανθόπουλου, του Παπαγιάννη, της Αρβανίτη.

Ένα «ερωτηματικό» για τον θείο της Υπατίας, τον Δημητρό, με τη νοητική υστέρηση, που τον κάνει ο Νινιός και στο πρώτο επεισόδιο η εμφάνιση του ήταν μάλλον ενδεικτική και- θέλουμε να πιστεύουμε- όχι αντιπροσωπευτική.

Ερωτηματικό επίσης δημιουργείται σχετικά με τον τρόπο που θα καταπιαστεί η σειρά με το πρόβλημα– για το καθεστώς – των χίπις και την επιχείρηση διάλυσης τους και το κλείσιμο των σπηλιών από τη χούντα των συνταγματαρχών. Διότι στα Μάταλα είχαν βρει καταφύγιο και αντιφρονούντες.

Η «Παραλία» διαθέτει δυνατά στοιχεία, για να κρατήσει τον τηλεθεατή στη συχνότητα της ΕΡΤ1, παρότι από βδομάδα θα γίνει της κακομοίρας, καθώς αρχίζουν και οι σειρές των άλλων καναλιών, μεταξύ των οποίων και οι καθιερωμένες «Σασμός» και «Η γη της ελιάς». Έδειξε όμως και αδυναμίες οι οποίες, αν δεν εξαλειφθούν στην πορεία, θα αφαιρέσουν από τη σαγήνη της.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel – Βόλος: Εγκλωβίστηκε συνεργείο του Alpha – «Η στάθμη του νερού ανεβαίνει διαρκώς» (video)

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Αποκάλυψε γιατί αποχώρησε από το Masterchef

Κωνσταντινίδης για Λιάγκα: «Πολύ σκληρός για να πεθάνει τηλεοπτικά»

Keywords
ερτ1, σειρα, αλέξανδρος λογοθέτης, νέα, χίπισσα, χιπις, νύξη, ροκ, εμφάνιση, βολος, alpha, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, σπηλιος λιβανος, δαναη μιχαλακη, η ζωη, βλαχοπουλου, δυνατα, γυμνισμος, αλέξανδρος λογοθέτης, αυγη, γιουλικα σκαφιδα, γυναικα, ιατρικη, καθημερινη, λονδινο, μαγιο, ξανθοπουλος, ρατσισμος, ρουχα, τηλεθεατης, υλη, χουντα, alpha, αγωνια, αδυναμια, βαγια, βδομαδα, βιβλιο, βλεμμα, βραδυ, γινει, δαναη, δευτερο, εγινε, υπαρχει, εμφάνιση, εποχη, ζωη, ζωης, ιδεα, ημισυ, υπηρχαν, θειο, εικονα, υπατια, ηρεμα, υφασμα, κωμωδια, λογοτεχνια, μακρια, μαλλια, ματαλα, ματια, νύξη, νοητικη υστερηση, οικογενεια, ουσιαστικα, παιδια, παρουσιαση, πουρα, ρενα βλαχοπουλου, ροκ, σειρες, σκηνες, σκηνοθεσια, συχνοτητα, υλοποιηση, φυσικο, φορα, χιπις, ανηκει, δημητρης, επεισοδια, γνωσεις, κωστας, πλεξουδες, σκηνη, θεια, υλικο, ψυχες
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ1, Δυναμική, Η Παραλία,ert1, dynamiki, i paralia