Η Τουρκία χάνει την προθεσμία για τη βίζα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία δεν πρόκειται να προλάβει την προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα, να για να προχωρήσει στις αλλαγές προκειμένου να λάβει την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, γράφει το politico.

Η απελευθέρωση της βίζας ήταν ένα σημείο κλειδί στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα περιόριζε τον αριθμό των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και άλλα προνόμια. Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ

η συμφωνία ο αριθμός των μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στην Ευρώπη έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Μέρος της συμφωνίας, προέβλεπε την απελευθέρωση της βίζας από την πλευρά της Ευρώπης μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016, αλλά αυτή η προθεσμία πρόκειται να χαθεί με αξιωματούχο της Κομισιόν να λέει ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στα βασικά σημεία αναφοράς.

«Δεν είναι δυνατόν να προλάβουμε το χρονικό όριο του Ιουνίου αλλά ίσως να προλάβουμε το επόμενο» το οποίο είναι το Σεπτέμβριο, είπε Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι «είμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση κάποιων από τα σημεία αναφοράς».

Όμως, όπως γράφει το περιοδικό, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Από τα 72 ζητήματα που πρέπει να ικανοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, απομένουν ακόμη 7. Τα δύο από τα τελευταία 7 χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν είπε η Επιτροπή το Μάιο αλλά και τα υπόλοιπα είναι θέματα που προκαλούν εντάσεις και έχουν βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων. Όπως ο αντιτρομοκρατικός νόμος, τον οποίο η Τουρκία αρνείται να αλλάξει. Ακόμη ένα κρίσιμο σημείο είναι το δικαίωμα στην δίκαιη δίκη και την ελευθερία του λόγου, που έχει εξελιχθεί σε διευρυνόμενο πρόβλημα στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο της εφημερίδας Zaman.

Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Τα 60 έθνη, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα, συμπεριλαμβάνουν τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου τα δημοκρατικά δεδομένα έχουν αμφισβητηθεί.

Ακόμη κι αν η τουρκική κυβέρνηση συμφωνήσει να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων δεν θα σταματήσει λέει η Alexandra Stiglmayer, αναλύτρια στο European Stability Initiative. «Η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί ξαφνικά, ακόμη κι αν η Άγκυρα αλλάξει τους τρομοκρατικούς νόμους, υπάρχουν υπάρχουν και άλλα αδικήματα με τα οποία μπορούν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την κριτική» είπε η Stiglmayer αναφερόμενη στις πρόσφατες φυλακίσεις δύο δημοσιογράφων με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών.

Αυτό το μήνα ήταν να απελευθερωθεί η βίζα για τους πολίτες της Γεωργίας με την Ουκρανία να περιμένει στην ουρά καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Όμως ανησυχία που εκφράστηκε από την Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία οδήγησε στο να ματαιωθεί η απελευθέρωση της βίζας, μετά το φρένο ασφαλείας που ζήτησαν να πατηθεί το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη.

Τουρκίαβίζααπελευθέρωση βίζαςσυμφωνία ΕΕ- ΤουρκίαςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα