Κανταΐφι ταψιού με παγωτό καϊμάκι

Κλασική και αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή για καλοψημένο και σωστά σιροπιασμένο κανταΐφι που σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι και μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια.

Υλικά για τη Συνταγή

500 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι

200 γραμμάρια βούτυρο

200 γραμμάρια θρυμματισμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης

350 γραμμάρια ζάχαρη

600 ml νερό

Μερικές σταγόνες φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

Παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και βουτυρώστε

ένα πυρίμαχο σκεύος 32 Χ 24 εκατοστά περίπου.

2. Ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε με μια κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, φέρτε σε κοχλασμό και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 με 20 λεπτά. Προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό από λεμόνι, αφήστε το να πάρει μια με δύο βράσεις και αποσύρετέ το από τη φωτιά.

3. Αφαιρέστε το κανταΐφι από τη συσκευασία του, βάλτε το σε ένα μπολ και αρχίστε να το “ξαίνετε” (να το χτενίζετε με τα δάχτυλά σας), μέχρι να αφαιρέσετε τυχόν κόμπους και μπλεγμένες τούφες.

4. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων και περιχύστε με αυτό το φύλλο κανταΐφι. Ανακατέψτε με τα χέρια σας, προσέχοντας όλες οι κλωστές να καλυφθούν με το βούτυρο.

5. Πάρτε την μισή ποσότητα και στρώστε την στο προετοιμασμένο ταψί, φροντίζοντας να καλυφθεί όλος ο πάτος του. Απλώστε μια ομοιόμορφη στρώση από το καρύδι και καλύψτε με την υπόλοιπη ζύμη από το κανταΐφι, πιέζοντας σταθερά, ώστε να δημιουργήσετε μια λεία επιφάνεια.

6. Ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια και να καταλήξει με μια τραγανή κρούστα.

7. Χωρίστε το γλυκό μέχρι κάτω, με ένα μαχαίρι, σε 12 ίσα κομμάτια και όπως είναι καυτό, περιχύστε το με το κρύο σιρόπι, καλύπτοντας όλα τα κομμάτια και τις γωνίες του ταψιού.

8. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι από πάνω και μερικά θρυμματισμένα καρύδια.

Διαβάστε επίσης:

Κοτόπουλο φιλέτο στήθος, με μανιτάρια και τα μυστικά επιτυχίας για να γίνει τρυφερό

Τσιζκέικ μοχίτο για τη γιορτή της μητέρας

Ελαφριά μακαρονοσαλάτα «κοράλλι»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κανταΐφι,kantaΐfi