Κορωνοϊός: 62 θάνατοι και 558 διασωληνωμένοι - Στα 639 τα νέα κρούσματα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν θάνατοι και διασωληνωμένοιΕΛΛAΔΑ

 

Επιπλέον 639 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 5126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66

ετών. 166 (29.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε γνωστό πως από τα 639 σημερινά κρούσματα τα 184 εντοπίζονται στην Αττική και τα 163 στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.

Όπως είπε, «έχουμε εμφανή μείωση στις εισαγωγές και ίσως βλέπουμε μίσ σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους.

Έχουμε και τον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται και στη χώρα μας να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Για τις ευπαθείς ομάδες και την ασφάλεια του εμβολίου. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι νοσούν πιο βαριά. Τα αποτελέσματα της Pfizer σε χιλιάδες εθελοντές. Σχεδόν οι μισοί ήταν πάνω από 55 και έφταναν έως και 80.

Οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Πολύ παραπάνω από την προσδοκία του 50-60%. Επίσης, ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες.

Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο του εμβολίου. Είχαμε επίσης κόπωση, κεφαλαλγεία και σε μερικές περιπτώσεις λίγο πυρετό.

Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Έτυχε, όμως, κάποιες γυναίκες να είναι έγκυες και να μην το γνωρίζουν. Εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά θα προτρέψω όλους να το κάνουν.

Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι με την ελπίδα του εμβολίου, θα μας επιτρέψει στη διάρκεια του 2021, να επιστρέψουμε σε μία ικανοποιητική κανονικότητα.

Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.

Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Είναι τεράστια διαφορά. Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη.

Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού. Για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία, είπε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου. Σχέδιο για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες δεν υπάρχει».

Ως προς τις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον εμβολιασμό, είπε: «Οι έγκυες δεν έχουν μελετηθεί και τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Επίσης, σε αυτή την πρώτη φάση, δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει».

Σημειώνεται ότι σε ισχύ κανονικά από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί  θα τεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μέσα στις γιορτές και δεν θα δοθεί κάποια κατ' εξαίρεση παράταση λόγω των ημερών, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος επανέλαβε ότι μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες θα μπορούν να κάνουν μαζί ρεβεγιόν φέτος τις γιορτές. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση του ωραρίου για τις μετακινήσεις για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο γιατί δεν γίνεται να χάσουμε», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα και τα κάλεσε να συμμετέχουν στην προσπάθεια της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, που θα είναι «η απαρχή για τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, και αφορά όλους, και υπερβαίνει τα κόμματα», να συγκλίνουν όλοι σε έναν πιο μετριοπαθή και συναινετικό λόγο.

Εντωμεταξύ, το μερικό άνοιγμα της αγοράς, φέρνει καταναλωτές και επιχειρηματίες σε επαφή με μια νέα πραγματικότητα στην οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Χθες Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, έκαναν πρεμιέρα με τη διαδικασία του click away τα εμπορικά καταστήματα. Δηλαδή ο πελάτης επιλέγει -ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά- το προϊόν που θέλει να αγοράσει και στη συνέχεια το παραλαμβάνει, κατόπιν ραντεβού, έξω από το κατάστημα. Στο σημείο μπορούν να περιμένουν έως 9 άτομα, που πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, ενώ ο χρόνος αναμονής δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά.

Με αυστηρά μέτρα άνοιξαν σήμερα, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία, αλλά και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

ΚορωνοϊόςκρούσματαΕΟΔΥHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
νέα, τα νεα, ΕΟΔΥ, εκπα, θεσσαλονικη, pfizer, σχολεια, ισχύ, Πρωτοχρονιά, βουλη, κτεο, video, popular, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, κικιλιας, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ωραριο καταστηματων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, εμβολιο pfizer, κομματα, αποτελεσματα, αυτοκινητα, εγκυμοσυνη, εκπα, κτεο, pfizer, ασπιδα, αττικη, βιβλιοπωλεια, βραδυ, γινει, γινεται, δοθει, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, ενημερωση, ετη, ετων, ηλικια, κομμωτηρια, κοπωση, λογο, μειωση, οχηματα, παιδια, πυλες, ραντεβου, συζητηση, συνεχεια, σπιτια, σχεδιο, ισχύ, φορτηγα, χρονος, ασφαλεια, εγκυες, γκικα, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, κυριακη, μελετη, ομαδες, popular, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα