Κορωνοϊός: «Στενάζουν» τα νοσοκομεία της επαρχίας

Την ώρα που η πανδημία έχει δείξει τα δόντια της στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα οποία είναι στραμμένα και τα φώτα της δημοσιότητας, τα μικρότερα νοσοκομεία της επαρχίας στενάζουν υπό το βάρος της πίεσης των ασθενών με κορωνοϊό που καλούνται να περιθάλψουν.

Υποστελεχωμένα εδώ και χρόνια νοσοκομεία, με τραγικές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, «λύγισαν» από την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν

τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με Covid-19 που κλήθηκαν να νοσηλεύσουν.

Και αυτό διότι η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με τη μετάλλαξη Όμικρον να είναι τόσο μεταδοτική ώστε να έχει κυριαρχήσει.

Και μπορεί να μην προκαλεί βαριά νόσηση στους εμβολιασμένους, αλλά υπάρχουν περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, αν νοσήσουν, να χρειαστούν περίθαλψη ή ακόμη και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, ακόμη τα νοσοκομεία περιθάλπουν ασθενείς που έχουν τη μετάλλαξη Δέλτα, που προκαλεί βαριά νόσηση και έχει και μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας.

ΕΣΥ στα όρια

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το σύστημα Υγείας στενάζει και κυρίως τα μικρότερα νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία είναι περιορισμένης δυναμικότητας τόσο σε θαλάμους απλής νοσηλείας όσο και σε ΜΕΘ, αλλά και σε εξειδικευμένους γιατρούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Αγρινίου, του οποίου η ΜΕΘ έμεινε κλειστή για μήνες εξαιτίας της μεγάλης θνητότητας – 100% – των ασθενών με κορωνοϊό που κλήθηκε να περιθάλψει.

Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και η 6η ΥΠΕ σε ανακοίνωσή της διέψευσε το μεγάλο ποσοστό θνητότητας ρίχνοντας ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου: «Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας διερευνούν ήδη μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας» αναφερόταν στην ανακοίνωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου.

Μακεδονία και Θεσσαλία στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα μεγαλύτερα προβλήματα σε νοσοκομεία της επαρχίας εντοπίζονται στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, όπου οι δομές είναι υποστελεχωμένες και μάλιστα ολόκληρη η Θεσσαλία εξυπηρετείται από ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αυτό της Λάρισας, που καλείται να «σηκώσει» το βάρος της νοσηλείας μεγάλων πόλεων, όπως της ίδιας της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας αλλά και του Βόλου, καθώς η δυναμικότητα των νοσοκομείων των πόλεων αυτών είναι περιορισμένη.

Στη Μακεδονία τα νοσοκομεία κυρίως των μικρότερων πόλεων βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση, καθώς τα περιστατικά δεν μειώνονται. Η Μακεδονία έχει επίσης ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, γεγονός που έχει τις επιπτώσεις του στις μολύνσεις και άρα στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία της περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον Νοέμβριο, οπότε κορυφώθηκε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης κλήθηκαν να διαχειριστούν μια αύξηση στις εισαγωγές που έφτασε κοντά στο 80%.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, στις 8.2.2022 νοσηλεύονταν 387 ασθενείς σε απλές κλίνες ΜΕΘ, 25 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και άλλοι 65 σε ΜΕΘ, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης είναι η μόνη που έχει καθημερινά συγκεντρωτικά στοιχεία νοσηλειών στα νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Την ίδια ώρα, εκτός ΕΣΥ παραμένουν περίπου 15.000 υγειονομικοί που βγήκαν σε αναστολή διότι δεν εμβολιάστηκαν, με τα κενά που δημιουργήθηκαν να είναι δυσαναπλήρωτα. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή τον Δεκέμβριο, όταν ανακοίνωσε την παράταση της δυνατότητας αναστολής των υγειονομικών έως 31.3.2022, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ.

Ο Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι όσοι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναστολή εργασίας έχουν το περιθώριο των τριών μηνών που τους καλύπτει η ισχύς του μέτρου για να αποφασίσουν αν θα κάνουν το εμβόλιο ή αν θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ.

«Εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να συνεχίσουν να εργάζονται οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής. Η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει ότι πρέπει να παραταθεί το μέτρο αναστολής εργασίας μέχρι 31.3.2022. Το μέτρο θα επαναξιολογηθεί τότε, και εξετάζεται σοβαρά να καταστεί υποχρεωτικό για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Θα πρέπει σε αυτό το τρίμηνο να αποφασίσουν.

Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όσο διαρκεί η πανδημία. Εξετάζεται να μη δοθεί άλλη παράταση του κράτους στο μέτρο της αναστολής και δεν θα μπορέσουν να παρέχουν πλέον την εργασία τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό.

Συνεπώς όλοι αυτοί που βρίσκονται σε αναστολή καλούνται αυτό το τρίμηνο να πάρουν την απόφασή τους, αν θα κάνουν το εμβόλιο για να συνεχίσουν να εργάζονται ή αν θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πλεύρης.

Το θέμα έχει απασχολήσει και την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία τονίζει ότι τα κενά που έχουν προκύψει από το μέτρο της αναστολής εργασίας σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση έχουν αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα και κλινικές, όπως επίσης ότι είναι άδικο το μέτρο πλήρους στέρησης του μισθού τους.

Μάλιστα, οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα κενά δεν αναπληρώνονται από τις συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι, όπως και οι ίδιοι άλλωστε ομολογούν, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς στο περιβάλλον του νοσοκομείου.

Επίσης, είναι σαφές ότι εάν χιλιάδες υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν και βρεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, η αντικατάστασή τους με νέο προσωπικό θα είναι χρονοβόρα και τέτοια πολυτέλεια χρόνου δεν διαθέτει το «κουρασμένο» σύστημα Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ποδόσφαιρο: Κουμπουροφόροι πρόεδροι, αόρατοι εποπτικοί μηχανισμοί και στρατοί ηλιθίων

Το καρφί Τσίπρα περί «αριστοκρατίας» και οι αιχμές της Ομπρέλας

ΚΙΝΑΛ: «Πυρά» Ανδρουλάκη μετά τις επιθέσεις από κυβέρνηση και Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα