Μεσανατολικό: Διχασμένο το Ισραήλ για το θέμα των ομήρων – Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου (photos/videos)

Ημέρα Μνήμης για τους Πεσόντες και τα Θύματα Εχθρικών Ενεργειών είναι η σημερινή στο Ισραήλ και στις τελετές που γίνονται σε στρατιωτικά κοιμητήρια, οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε διάφορες μάχες ενώνουν τις φωνές τους εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου και της πολιτικής της στο θέμα των ομήρων.

Σε μία τέτοια τελετή, με ομιλητή τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεκάδες άτομα έφυγαν από το κοιμητήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

משפחות רבות נוטשות את הטקס בהר הרצל במהלך נאומו של ראש הממשלה נתניהו pic.twitter.com/QuPZ0KPiM7

מיכאל האוזר טוב (@HauserTov) May 13, 2024

Σε άλλη τελετή, στο Τελ Αβίβ, με ομιλητή τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, οι συγκεντρωθέντες ύψωσαν πλακάτ διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Το αίμα τους είναι στα χέρια σας».

Στο στρατιωτικό κοιμητήριο Ασντόντ, όπου θα μιλούσε ο Μπεν Γκβιρ, συγγενείς των ομήρων τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας «φύγε εγκληματία. Σκουπίδι, που δεν έχεις πάει στον στρατό ούτε ένα λεπτό, ντροπή σου».

עימותים, קללות ודחיפות בקהל ובין הקברים כשבן גביר עלה לדבר. "זבל", "שמאלנים", "תסתלק מפה משתמט" ,"פה זה אשדוד לא קפלן".
משפחות רבות עזבו את המקום.
העימותים נמשכים מחוץ לבית העלמין כשתוקפים בקללות ודחיפות משפחות שכולות.
"בגללכם הגענו למצב הזה!" pic.twitter.com/5P3GsHwbBy

Josh Breiner (@JoshBreiner) May 13, 2024

Οι τελετές μνήμης για τους πεσόντες γίνονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως γράφει η Haaretz.

Έξω από το στρατιωτικό κοιμητήριο Οφακίμ, όπου μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμόρτιτς, συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες διαδηλωτές που κατηγόρησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «χρησιμοποιεί την Χαμάς ως κεφάλαιο, προσβάλλει τον στρατό και εμποδίζει την επιστροφή των ομήρων».

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου

Το περασμένο 24ωρο έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, με χιλιάδες ανθρώπους να εκφράζουν την οργή τους για την πολιτική Νετανιάχου στο θέμα των ομήρων και να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν υπέρ της επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, την προκήρυξη εκλογών και την άμεση παραίτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

credit: AP

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν την ώρα που η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέες επιθέσεις στη Ράφα και στην κεντρική Γάζα, με αιτιολογία την εξουδετέρωση της Χαμάς.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται πλέον σε σταθερή βάση, κάθε εβδομάδα, εντείνοντας την πίεση στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του. Η υποστήριξη της ισραηλινής κοινής γνώμης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα είναι σταθερά υψηλή, αλλά παράλληλα εκφράζεται κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των ομήρων.

credit: AP

Στη Χάιφα, οι διαδηλωτές είχαν ένα κεντρικό πανώ που έγραφε «Κάθε Ισραηλινός γονιός να θυμάται ότι η ζωή του παιδιού του εξαρτάται από τον Νετανιάχου, που απέτυχε».

Στο Τελ Αβίβ επενέβη η αστυνομία για να διαλύσει αντικυβερνητική διαδήλωση με αντλίες νερού υπό πίεση και δεκάδες συλλήψεις.

credit: AP

Οι ελπίδες για την απελευθέρωση των ομήρων είχαν αναζωπυρωθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν η Χαμάς αποδέχτηκε πρόταση για εκεχειρία που παρουσίασαν οι μεσολαβητές, αλλά την οποία απέρριψε ο Νετανιάχου.

Στις διαδηλώσεις στο Ισραήλ συμμετέχουν συγγενείς των ομήρων και αντικυβερνητικές οργανώσεις, που συγκλίνουν σε ορισμένους στόχους, αλλά έχουν και σαφείς διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι συγγενείς ομήρων υποστηρίζουν την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

credit: AP

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Βερέντ Βινίτσκι-Σερούσι, δήλωσε ότι «το γεγονός ότι ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του έχουν μετατρέψει την κρίση των ομήρων σε θέμα συζήτησης, είναι αφόρητο», για να προσθέσει ότι «αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου υπονόμευσε βασικές αρχές για πολλούς Ισραηλινούς: Πού είναι ο στρατός; Που είναι το κράτος;».

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Ma’ariv καταγράφηκε η άποψη που εκφράζουν πάνω από το 50% των Ισραηλινών, ότι ο Νετανιάχου πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή για τη διαφθορά και για το ότι δίνει προτεραιότητα στην πολιτική του επιβίωση και όχι στην τύχη των ομήρων. Ωστόσο το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Νετανιάχου έχει δίκιο που απέρριψε την τελευταία πρόταση των μεσολαβητών για κατάπαυση του πυρός. Υπέρ της μεσολαβητικής πρότασης τάχθηκε το 41% των ερωτηθέντων.

credit: AP

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: Η εντυπωσιακή… πτήση αλεξιπτωτιστών μέσα από το Tower Bridge – Πέρασαν με ταχύτητα 246 χλμ. (photos/video)

Δύο ρεκόρ ορειβασίας έσπασαν συγχρόνως στο Έβερεστ

Αμετανόητη η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δηλώνει «Πρόεδρος της Μακεδονίας» – Η ορκωμοσία της είναι άκυρη, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης

Keywords
Τυχαία Θέματα