Νέος πρόεδρος ο ρωσόφιλος Ιγκόρ Ντόντον στη Μολδαβία

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο υποστηρικτής της Ρωσίας Ιγκόρ Ντοντόν, εξελέγη πρόεδρος της Μολδαβίας λαμβάνοντας πάνω από 55% των συνολικών ψήφων.

Οι εκλογές είχαν προσέλευση λίγο άνω του 50% και ο Ντόντον κέρδισε σχετικά άνετα τη φιλοευρωπαία Μάγια Σάντου.

Μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε στους Μολδαβούς πολίτες που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς έκαναν ουρές έξω από τις πρεσβείες των χωρών τους για να ψηφίσουν. Μάλιστα, τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Μπολόνια, εκατοντάδες πολίτες δεν

κατάφεραν να ψηφίσουν επειδή τελείωσαν τα ψηφοδέλτια. Το συγκεκριμένο γεγονός το κατήγγειλε η Σάντου, κατηγορώντας τις Μολδαβικές αρχές για καταπάτηση του δικαιώματος των πολιτών στην ψήφο.

Ο νικητής των εκλογών ανέφερε σε δηλώσεις του πως «καταλαβαίνω απόλυτα την ευθύνη που μου ανατέθηκε σήμερα. Γνωρίζω πως δε θα είναι εύκολο, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών, τόσο αυτών που πρόσκεινται στη Ρωσία όσο και αυτών που πρόσκεινται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Ντόντον είχε αναφέρει την πρόθεση του να διεξάγει δημοψήφισμα αναφορικά με τις σχέσεις της Μολδαβίας με την ΕΕ. Όμως, μετά την εκλογή του, υποσχέθηκε πως «θα ακούσει όλους όσους ψήφισαν την αντίπαλο του».

Το αξίωμα του προέδρου είναι τυπικό στη δημοκρατία της Μολδαβίας, ένα γεγονός που δεν παρέλειψε να τονίσει ο πρωθυπουργός της χώρας. Όμως ξεκαθάρισε πως, αφού ο νέος πρόεδρος είναι ο πρώτος που εκλέγεται απευθείας από το λαό εδώ και δυο δεκαετίες και μάλιστα με υψηλό ποσοστό, θα υπάρξει συνεργασία με σκοπό τα καλύτερα αποτελέσματα για το λαό της Μολδαβίας.

Η Μολδαβία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι αυτή τη στιγμή το φτωχότερο κράτος της Ευρώπης.

Ιγκόρ ΝτόντονΜολδαβίανέος πρόεδροςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα