Πάσχα 2024: Σε κλίμα κατάνυξης η Ανάσταση στη χώρα

Σε κλίμα κατάνυξης η ακολουθία της Αναστάσεως και η Αναστάσιμη Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε κλίμα συγκίνησης έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στο

αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το κρατικό αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Για τη μεταφορά του μετέβη στα Ιεροσόλυμα ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο είχε συνάντηση. Στην αποστολή μετείχαν ο Πατριαρχικός Έξαρχος στην Ελλάδα αρχιμανδρίτης Ραφαήλ και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος για της Εκκλησία της Ελλάδος.

Μετά από μια σύντομη τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Άγιο Φως έφτασε στις 21:00 στον πρώτο Ναό της χώρας που υποδέχεται το Άγιο Φως, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα. Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ το μετέφερε με το ειδικό καντήλι, ενώ εκπρόσωποι των μητροπόλεων μετέφεραν στη συνέχεια το Άγιο Φως στις ενορίες.

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στo Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Είναι η πρώτη φορά που Μεγάλο Σάββατο τα Ιεροσόλυμα είχαν τόσο λίγο κόσμο, τόσο λίγους προσκυνητές, το οποίο ωστόσο αναμενόταν μετά τη συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Για λόγους ασφάλειας, η ελληνική αποστολή είχε χωριστεί σε δύο γκρουπ προκειμένου να μεταβούν από το Πατριαρχείο στο ναό. Συγκίνηση, χαρά, δέος, ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν

Μαζί με τους Ορθόδοξους βρέθηκαν οι Αρμένιοι και οι Κόπτες. Η κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή έχει προκαλέσει φόβο στους προσκυνητές, γι’ αυτό και κάθε Πάσχα, όπως γνωρίζουμε, συρρέουν ορθόδοξοι στην Ιερουσαλήμ από όλο τον κόσμο, ο αριθμός, είναι αρκετά μειωμένος, μάλιστα έχει ανακοινωθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ότι εντός και εκτός του ναού, για λόγους ασφαλείας, ο αριθμός των πιστών δεν θα ξεπερνούσε τους 4.200 και φαίνεται μάλιστα ότι αυτό τηρήθηκε.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, η παρουσία της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού ήταν έντονη στα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Η μεγαλύτερη έξοδος των τελευταίων ετών – Άδεια η πρωτεύουσα, φεύγουν και οι τελευταίοι

Τροχαίο στη Βούλα – Συγκλονίζει ο γιος της 72χρονης: Η πρώτη μηχανή έριξε κάτω τη μητέρα μου, η δεύτερη την χτύπησε (Video)

Πάσχα: Η θορυβώδης πρώτη Ανάσταση στον Άγιο Κωνσταντίνο Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα