Ρήγμα στη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ – Νετανιάχου: Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις, θα συνεχίσουμε

H ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ πήρε διαστάσεις την Τρίτη καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη για την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε δημόσια τα αμερικανικά σχέδια για τη μεταπολεμική Γάζα.

Οι διαφορές, οι οποίες μέχρι τώρα περιορίζονταν ως επί το πλείστον στα παρασκήνια, αντανακλούν τις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα.

Μιλώντας σε χορηγούς των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν είπε

ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει μια «σκληρή απόφαση να πάρει».

«Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν θέλει μια λύση δύο κρατών».

Ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει την υποστήριξη σε όλο τον κόσμο και είπε ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να ενισχύσει και να αλλάξει» την ισραηλινή κυβέρνηση για να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Οι παρατηρήσεις του αμερικανού προέδου ήταν από τις πιο ειλικρινείς μέχρι σήμερα όσον αφορά την άποψή του για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ως επί το πλείστον έχει σταθεί στο πλευρό του Νετανιάχου με κάθε τρόπο, τόσο με την απρόσκοπτη αποστολή όπλων όσο και με το βέτο στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν κατάπαυση του πυρός.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν ήταν ανοιχτός στην κριτική του στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ο οποίος περιλαμβάνει ακροδεξιά κόμματα. Αλλά ως επί το πλείστον έχει σταθεί στο πλευρό του Νετανιάχου δημόσια από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, παρά την αυξανόμενη κριτική για την ισραηλινή εκστρατεία.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα ερωτηθεί για το όραμά του για μια μεταπολεμική Γάζα σε συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης από τις 7 Οκτωβρίου.

Τα σχόλια του Μπάιντεν την Τρίτη – συγκεκριμένα, ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση «δεν θέλει μια λύση δύο κρατών» – υποδηλώνουν μεγάλες διαφορές με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Αυτή η ιδέα – ενός παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει παράλληλα με το κράτος του Ισραήλ – ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, με μια σειρά συμφωνιών γνωστών ως Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ανέλαβε τον μερικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε ουσιαστικά από τη Γάζα από τη Χαμάς το 2007, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ξαναρχίσει τη διακυβέρνηση του θύλακα όταν τελειώσει ο πόλεμος.

«Μετά τη μεγάλη θυσία των πολιτών και των στρατιωτών μας, δεν θα επιτρέψω την είσοδο στη Γάζα όσων εκπαιδεύουν για την τρομοκρατία, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», είπε ο Νετανιάχου.

«Η Γάζα δεν θα είναι ούτε Χαμαστάν ούτε Φαταχστάν», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, μια αναφορά όχι μόνο στη Χαμάς αλλά και στη Φατάχ, τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή φατρία, η οποία συνέβαλε στην υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο και συνεχίζει να ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή τρεις δεκαετίες αργότερα.

Το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα λίγο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, που άφησαν νεκρούς περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. Ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα και ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σε τηλεφωνικές συνομιλίες, ωστόσο, ο Μπάιντεν ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και ανώτατα διοικητικά στελέχη είπαν ότι υπάρχει ένα «χάσμα» μεταξύ των προθέσεων του Ισραήλ και της πραγματικότητας στο έδαφος.

Μιλώντας τη Δευτέρα το απόγευμα σε δεξίωση για το Χανουκά στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «δύσκολο σημείο» μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε. Και αναφέρθηκε σε διαφορές με τον Νετανιάχου εν μέσω των σημερινών συγκρούσεων.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ μέχρι να απαλλαγεί από τη Χαμάς, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – πρέπει να είναι προσεκτικοί», είπε ο Μπάιντεν. «Η κοινή γνώμη όλου του κόσμου μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί».

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μια σχέση δεκαετιών που κατά καιρούς είναι τεταμένη. Στη δεξίωση το απόγευμα της Δευτέρας, ο Μπάιντεν είπε ότι κάποτε έκανε δώρο στον Νετανιάχου μια φωτογραφία και έγραψε στο πάνω μέρος: «Σε αγαπώ, αλλά δεν συμφωνώ με ό,τι λες».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του έδωσε τη δική του απάντηση σε όσα είπε ο Μπάιντεν. Επισκεπτόμενος ένα κέντρο κράτησης στο νότιο Ισραήλ, όπου στελέχη της Χαμάς που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ανακρίνονται, είπε ότι «συνεχίζουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη, μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς», ακόμη και παρά τη διεθνή πίεση. «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», είπε.

Το «χαρτί» της Χιροσίμα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σε ιδιωτικές συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, ανέφεραν τους βομβαρδισμούς στη Γερμανία και την Ιαπωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις τους, για να δικαιολογήσουν τους βομβαρδισμούς τους στη Γάζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πίστευαν επίσης ότι οι μαζικές απώλειες αμάχων στη Γάζα ήταν ένα «αποδεκτό τίμημα» στην εκστρατεία της κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Γιασάρ Γκιουλέρ: Προσπαθούμε για ειρηνική λύση με την Ελλάδα – Δεν κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας και το Κυπριακό

Εφιαλτική πρόβλεψη Τούρκου σεισμολόγου για την Κωνσταντινούπολη: «Έρχεται μεγάλος σεισμός 9 Ρίχτερ»

Σολτς για Αλβανία: Υποβαθμίζει την υπόθεση Μπελέρη – Κατά του ενταξιακού μπλόκου από την Ελλάδα ο Γερμανός καγκελάριος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρήγμα, ΗΠΑ – Ισραήλ – Νετανιάχου,rigma, ipa – israil – netaniachou