Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Κύμης: Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι, αλλά «η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό»

Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα ανοιχτά της Κύμης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Κύμης, σε θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.

«Η περιοχή μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο δεν πρέπει να συντρέχει λόγος ανησυχίας» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ

ο Ευθυμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Ο σεισμός προήλθε από το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης, μεταξύ Σκύρου και Κύμης. Έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική, ιδίως σε μεγάλες κατασκευές. Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. (…) Έχει ιστορικό η περιοχή αλλα συνήθως περιορίζεται η γύρω από αυτή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι θαλάσσια και αραικατοικημένη».

Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, η δόνηση καταγράφηκε σε μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της.

Ανάρτηση στο facebook με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο ίδιος μιλώντας στο Έθνος συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι «είναι ακόμα νωρίς».

«Είναι νωρίς ακόμα, μη βάζουμε χοντρούς τίτλους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Εύβοια έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά από το 2022. Αυτό που έχει επιστημονικό ενδιαφέρον είναι να δούμε αν συνδέεται ο σεισμός στο Προκόπι με τους Ζάρακες». Όπως είπε, «παρακολουθούμε το φαινόμενο» και υπογράμμισε ότι είναι «θετικό πως έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο».

«Δεν είναι κάτι σημαντικό. Είναι ένας σεισμός μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου που είναι αρκετά μακριά από τις ακτές» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.

«Δεν υπάρχει περιοχή στον ελληνικό χώρο που να μην είναι σεισμογενής και να μην έχει ρήγματα. Δεν είναι μια περιοχή εξωφρενικής σεισμικότητας. Είναι μεταξύ Εύβοιας και προς το Βόρειο Αιγαίο. Και πρόσφατα είχε μια σειρά από σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, πιο νότια. Τώρα είμαστε πιο βόρεια, σε ένα άλλο κομμάτι», επισήμανε μιλώντας στο newsit.gr. Ο κύριος Παπαζάχος, προσθέτει ότι «είναι ένα σεισμός που είναι αρκετά μακριά από τις ακτές, δεν έχει κάποιο φοβερό ενδιαφέρον προς το παρόν».

«Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η ακολουθία το επόμενο διάστημα. Είναι από τους σεισμούς που πιθανώς στον ελληνικό χώρο είναι συνήθεις. Δεν είναι μια περιοχή με ένα φοβερό ιστορικό μεγάλων σεισμών ούτε κάποια περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό υψηλής σεισμικότητας», ανέφερε.

Ωστόσο ο κύριος Παπαζάχος λέει ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο, σεισμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Είναι κάτι που μόλις έχει ξεκινήσει, από μόνος του αυτός ο σεισμός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο». Πάντως επισημαίνει ότι «4,5 και κύριος σεισμός, δεν ισχύει τέτοια έννοια. Δεν είναι κάνας μεγάλος σεισμός. Είναι ένας σεισμός που είναι συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού χώρου. Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι σεισμοί, ακόμα και ισχυρότεροι. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε το οτιδήποτε αυτή την στιγμή».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Σκύλος επιτέθηκε και δάγκωσε στο μάτι ένα βρέφος 18 μηνών

Αττική: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που αφαιρούσε όπλα από αστυνομικό τμήμα

Πρωτοφανείς σκηνές στην Κέρκυρα: Εισβολή της αστυνομίας σε υπό κατάληψη σχολεία – Καταδικάζει η ΕΛΜΕ (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα