Σβήνουν τα φώτα της γαλλικής δημοκρατίας; Σκέψεις για μονιμοποίηση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης

ΚΟΣΜΟΣ

Προς τη δύση της οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η 5η γαλλική δημοκρατία, καθώς η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την μονιμοποίηση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου περιήλθε σχέδιο νόμου με το οποίο προωθείται η μονιμοποίηση των αυστηρών κατασταλτικών μέτρων του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

#BREAKING French state of emergency could be indefinite: draft law seen by AFP

— Agence France-Presse (@AFP) December 3, 2015

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την έκτακτη νομοθεσία, η αστυνομία αποκτά

υπερεξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να θέτει άτομα υπό κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς δίκη. Μπορεί επίσης να διεξάγει κατ’ οίκον έρευνες χωρίς Εισαγγελέα και να «κατεβάζει» οποιοδήποτε site θεωρεί ότι αποτελεί πιθανή απειλή. Από τις κατ’ οίκον έρευνες εξαιρούνται μόνο βουλευτές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε θεωρείται πιθανή απειλή για την ασφάλεια μπορεί να υποχρεωθεί σε 12ωρο κατ’ οίκον περιορισμό ημερησίως. Ακόμα και αν αρθεί το παραπάνω μέτρο στους ύποπτους μπορεί να απαγορευτεί να συναντούν άλλα άτομα.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται ενώ το κράτος μπορεί να διαλύσει κάθε συλλογικότητα που ενδέχεται να θεωρηθεί ως πιθανή απειλή για τη δημόσια τάξη.

Ήδη οι γαλλικές αρχές αντιμετώπισαν με σκληρή καταστολή διαδηλωτές που αμφισβήτησαν την απαγόρευση διαδηλώσεων και επιδίωξαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας ανήμερα της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα, που διεξήχθη σε ένα αστυνομοκρατούμενο Παρίσι.

ΓαλλίαΔημοκρατίακαθεστώς εκτάκτου ανάγκηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα