Συμφωνία στις 24 Απριλίου βλέπει ο Βαρουφάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ως τις 24 του μήνα, εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking) καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών.

Μάλιστα, κατά το διάλογο που είχε με το γνωστό οικονομολόγο Τ. Στίγκλιτζ στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι

οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία πρέπει να λάβουν άλλη μορφή από αυτή που εισηγούνται και επέβαλαν οι δανειστές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα επισήμανε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ.

«Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη "μεταρρύθμιση" σκέφτονται τα ακόλουθα: "Θα μου κόψουν τη σύνταξη, Θα αυξήσουν τους φόρους μου"» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στην πρώτη εισήγηση του ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την άποψη ότι οι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις, αλλά λειτουργούν σαν τράπεζες και προσποιούνται ότι δεν γνώριζαν ότι η κρίση έρχεται.

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».

Ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πολιτική με άλλα μέσα, θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης και εθνική κυριαρχία στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση τραπεζών».

Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο η ελληνική πλευρά εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, απάντησε πως τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία εμπιστοσύνης έχουν ήδη λάβει χώρα, προσθέτοντας πως “ο δεσμός της εμπιστοσύνης έχει ενισχυθεί σημαντικά” μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την πάγια θέση του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αναφέροντας εν είδει αποφθέγματος την παλαιότερη δήλωση του Mario Draghi «για την επιβίωση του ευρώ σε μία χώρα, απαιτείται η επιβίωσή του παντού».

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της ΕΕ)».

Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε και επανέλαβε: «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος σήμερα ως υπουργός Οικονομικών διεξάγει για την εξασφάλιση της ρευστότητας της Ελλάδας, εξήγησε ότι η χώρα «κατά έναν τραγικό τρόπο» βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2012, οπότε έπρεπε να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια από παλιό λογαριασμό προς την ΕΚΤ επί προεδρίας Τρισέ.

Ο υπουργός διηγήθηκε μάλιστα την περιπλοκότητα του συστήματος προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ: «Το ελληνικό κράτος εξέδιδε έντοκα γραμμάτια με κάποιους περιορισμούς, που έδιναν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήταν τόσο πιεσμένες, ώστε αργότερα χρειάσθηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν. Τα έντοκα αυτά γραμμάτια εκδόθηκαν επειδή εκείνη την εποχή υπήρχε πρόβλημα με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε την ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν αυτές να δώσουν χρήματα στο κράτος και το κράτος να αποπληρώσει την ΕΚΤ (...)».

«Ως υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των τωρινών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη ρευστότητα, θα πρέπει να αιτηθώ σήμερα την ίδια διαδικασία», κατέληξε ο υπουργός.

ΒαρουφάκηςδανειστέςσυμφωνίαΕλλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα