ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέσινγκ» σε κυβέρνηση για υποκλοπές, «γαλάζιες ακρίδες», εξοπλισμούς, ακρίβεια

Απ’ όλες τις «μπάντες» επιχειρεί σφυροκόπημα στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς μετά την υπόθεση Πάτση – Πιτσίκα, επανήλθε το θέμα των υποκλοπών – και μάλιστα από φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ – ενώ τρέχουν και τα ζητήματα της ακρίβειας.

Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδείξει πως τα διάφορα σκάνδαλα και ειδικά όσα ενέχουν εύνοια προς ημετέρους, διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης και διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν

είναι μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά «ενδημικό» φαινόμενο το οποίο μάλιστα αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό όπως και οι υποκλοπές. Εξ ου και το «φαρμακερό» σχόλιο του Νάσου Ηλιόπουλου χθες, ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει τους συνεργάτες του με κριτήριο την «ικανότητα απάτης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου».

Όσον αφορά τις υποκλοπές και με δεδομένη τη σημερινή επίσκεψη κλιμακίου της Εξεταστικής του ευρωκοινοβουλίου (PEGA) στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα των υποκλοπών και συγκεκριμένα στα όσα αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου από φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα (ΤΑ ΝΕΑ, Βήμα).

Επίκαιρη Τσίπρα προς Μητσοτάκη: Θα κάνετε εκλογές με ενεργές τις παρακολουθήσεις;

Έτσι με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό επιχειρεί να ασκήσει πολιτική πίεση ρωτώντας τον αν τουλάχιστον ενώπιον της PEGA θα άρει το απόρρητο «δίνοντας κάθε έγγραφο και πληροφορία που θα ζητηθεί για τη χρήση του λογισμικού predator και επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν» ή θα συνεχίσει την αντιθεσμική και αντισυνταγματική επίκλησή του.

Περαιτέρω του απευθύνει το ερώτημα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει την χώρα σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενόσω «όχι μόνο δεν υπάρχει διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, όχι μόνο επιχειρείται από εσάς η συγκάλυψή της, όχι μόνο συνεχίζει να αιωρείται η κατηγορία προς τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος που ενδέχεται να διαχειριστεί διερευνητική εντολή ότι είναι ‘’εθνικά επικίνδυνος’’, αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις από το εν λόγω παράνομο λογισμικό συνεχίζονται απρόσκοπτα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την έρευνα για τα «γαλάζια τρωκτικά» – νέες αποκαλύψεις για Πιτσίκα

Την ίδια ώρα το σφυροκόπημα για τις υποθέσεις Πάτση – Πιτσίκα συνεχίστηκε και χθες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου ζήτησε εκ νέου τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για τον Ανδρέα Πάτση και έθιξε εκ νέου το θέμα της έκπτωσής του από το βουλευτικό αξίωμα λέγοντας πως η διαγραφή του από τη ΝΔ δεν αρκεί με δεδομένα τα αδικήματά του (offshore, απευθείας ανάθεση από τα ΕΛΤΑ) που επισύρουν ποινικές ευθύνες. Παράλληλα σχολίασε την υπόθεση Πιτσίκα και τις αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στο φως για τις θέσεις που κατείχε, τις απευθείας αναθέσεις από το Δημόσιο, τις σχέσεις με την Τειρεσίας, κλπ, διαμηνύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ερευνά τις υποθέσεις αυτές και με στοιχεία θα πιέζει την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.

Απαντώντας δε στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλαίσιο του briefing των πολιτικών συντακτών, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως ο Γιάννης Οικονόμου, «ξεπέρασε τον εαυτό του στο ψέμα και τη διαστρέβλωση». Προσθέτοντας, πως «απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στο γιατί το πατενταρισμένο ‘’κοράκι’’, που ταυτόχρονα ήταν και μεγαλομπαταχτσής, ο κ. Πάτσης δηλαδή, επιβραβεύτηκε με βουλευτική έδρα, ενώ όλοι γνώριζαν τη δράση του. Και λέμε αναμενόμενο γιατί η επιβράβευση των ‘’γαλάζιων ακρίδων’’ είναι άγραφος νόμος στο σύστημα Μητσοτάκη. Όπως ακριβώς έγινε με τη βασίλισσα των ‘’ακρίδων’’ κα Πιτσίκα, που βρέθηκε να μοιράζει τίτλους και χρήμα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Παράλληλα ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις αποκαλύψεις για την Ρ. Πιτσίκα χθες αποκάλυψε το ότι η εταιρεία της εν λόγω δεκαπλασίασε τα κέρδη μετά φόρων μέσα σε ένα μόνο χρόνο ενώ σύμφωνα και με δική της παραδοχή σε σχετικό δελτίο τύπου, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας η εταιρεία της έχει «τζιράρει» περί τα 5,5 εκ. ευρώ. Επιπλέον κάνει λόγο για απευθείας ανάθεση -εξπρές, που έλαβε από τον ΟΑΣΑ εντός 2 ημερών τον περασμένο Μάιο και θέτει ένα ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο ανάμιξής της στην στελέχωση της ΔΕΗ για λογαριασμό του Υπερταμείου. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Eπειδή ένα βραβείο-πιστοποίηση που επικαλείται η κ. Πιτσίκα είναι το Greate place to Work το έχει λάβει κατά σύμπτωση και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μήπως η κ. Πιτσίκα μέσω της PfB έκανε για λογαριασμό του Υπερταμείου τη στελέχωση της ΔΕΗ με γαλάζιους διευθυντές και επέλεξε και τον σημαιοφόρο των golden boys κ. Στάσση; Αναμένουμε απαντήσεις».

«Εθνικό έγκλημα» η υποβάθμιση της ΕΑΒ

Στο μεταξύ χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στην ΕΑΒ σήκωσε και το θέμα των εξοπλισμών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστόν θεωρεί ότι η κυβέρνηση ξοδεύει υπέρογκα κονδύλια για εξοπλισμούς χωρίς σχέδιο και χωρίς αποτύπωμα στην εγχώρια ανάπτυξη, στο βαθμό που η ελληνική βιομηχανία μένει εκτός των προγραμμάτων αναβαθμίσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα» χθες αναφερόμενος στο γεγονός ότι την τελευταία διετία έχουν δοθεί 14 δις για εξοπλισμούς και ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει στην ελληνική βιομηχανία. Ως εκ τούτου, δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον γίνει κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τις εξοπλιστικές συμβάσεις για συμμετοχή της ΕΑΒ στα νέα προγράμματα. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των εργαζομένων κατήγγειλε, κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, πολιτική υποβάθμισης της ΕΑΒ από την κυβέρνηση, με την παραγωγή των C-130, super puma και Canadair να «φεύγει» σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελβετία, ενώ κίνητρα για στελέχωση δεν υπάρχουν οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι περί τα 650 – 700 ευρώ. Περαιτέρω κατήγγειλε πως «η σημερινή κυβέρνηση, αντί να στηρίξει το εργοστάσιο και οικονομικά και να φύγουν όλες οι αγκυλώσεις, έφερε μια σκανδαλώδη εργολαβία για την συντήρηση των C 130, όπου η εταιρεία που την ανέλαβε παρουσίασε πλαστή πιστοποίηση στην ΕΑΒ».

Χαρίτσης: Ανεπαρκείς οι έλεγχοι, το «καλάθι» δημιουργεί προβλήματα παρά λύνει

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά και του ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη επισήμανε ότι δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι στην αγορά για την αισχροκέρδεια η οποία «ζει και βασιλεύει». Αναφορικά δε με το «καλάθι του νοικοκυριού» σχολίασε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά ου επιδιώκει να λύσει, κι επικαλούμενος και την σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τόνισε ότι η ακρίβεια θα διαχυθεί στα υπόλοιπα χιλιάδες προϊόντα που θα μείνουν εκτός καλαθιού. Μάλιστα σημείωσε ότι όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή υπάρχει ανεπάρκεια ελέγχων και ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, τα λένε και οι φορείς της αγοράς όπως η ΓΣΕΒΕΕ και το Επιμελητήριο της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Στενό,syriza, steno