ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχίες, εφεδρείες και στρατηγικές εν όψει του β’ γύρου

Οι συμμαχίες εν όψει του δεύτερου γύρου και οι στρατηγικές των υποψηφίων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αμέσως μετά το αποτέλεσμα της 17ης Σεπτεμβρίου που ανέδειξε πρώτο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι συμμαχίες αφορούν επί της ουσίας τις δεξαμενές ψηφοφόρων προς τις οποίες μπορούν να στραφούν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, προκειμένου ο μεν Κασσελάκης να διασφαλίσει το προβάδισμά του και ει δυνατόν μια άνετη νίκη, η δε Αχτσιόγλου να επιτύχει την ανατροπή του αποτελέσματος. Κρίσιμο είναι βέβαια, να μην έχουν απώλειες από

όσους ήδη ψήφισαν αλλά να τους πείσουν να επιστρέψουν στην κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες αναμένεται ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο Νίκος Παππάς, καθώς η δήλωση της Κυριακής δε θεωρείται ότι έδωσε σαφή εικόνα. Είναι με ερωτηματικό δηλαδή αν θα στηρίξει με κάποιο τρόπο, ενδεχομένως έμμεσα, με ένα «νεύμα», τον Στέφανο Κασσελάκη (κάτι που θεωρείται το πιθανότερο) ή αν θα κάνει κάποια άλλη επιλογή (πχ, ουδετερότητα ή στήριξη σε Αχτσιόγλου που δεν θεωρείται πάντως ότι συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες).

Σύμφωνα με συνεργάτες του ο ίδιος έθεσε σε διαβούλευση τη στάση του με στελέχη που τον στήριξαν από όλη την Ελλάδα και χθες το βράδυ επρόκειτο το θέμα να συζητηθεί και σε σύσκεψη με τα στελέχη της Αττικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις που δέχεται ως επι το πλείστον είναι για στήριξη σε Κασσελάκη.

Από το επιτελείο του υπήρξε χθες διάψευση περί ήδη συντελεσμένης επικοινωνίας με τον Στέφανο Κασσελάκη και συμφωνίας για στήριξή του και σημείωναν πως δεν υπήρξε επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής με καμία από τις δύο πλευρές.

Όπως τόνιζαν συνεργάτες του υπήρξαν μόνο διερευνητικά τηλεφωνήματα σε επίπεδο επιτελείων καθώς οι πλευρές των δύο διεκδικητών της ηγεσίας, θέλησαν να αποκομίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς σχεδιάζει να κινηθεί ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθήνας. Άφηναν δε να εννοηθεί πως συζητά με όλες τις πλευρές υπολογίζοντας παράγοντες όπως η ενότητα του κόμματος και η λαϊκή βούληση.

Η Έφη Αχτσιόγλου από την άλλη θεωρείται ότι εξασφαλίζει τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου που βέβαια από μόνες τους δεν αρκούν για την ανατροπή του αποτελέσματος. Υπάρχει πάντως η εκτίμηση ότι οι ψήφοι του Νίκου Παππά δεν θα κατευθυνθούν συλλήβδην στην κάλπη του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά ένα ποσοστό πιο κομματικών ψηφοφόρων μπορεί να στραφεί προς την κ. Αχτσιόγλου.

Μία ακόμη δεξαμενή στην οποία θα ποντάρουν και οι δύο πλευρές είναι τα εγγεγραμμένα μέλη που δεν ήρθαν να ψηφίσουν, ένα σώμα που υπολογίζεται γύρω στις 30.000 – 40.000. Από αυτούς θεωρείται ότι μπορούν οι δύο υποψήφιοι να αντλήσουν κρίσιμη μερίδα ψήφων ο μεν Κασσελάκης για να κατοχυρώσει το προβάδισμά του, η Έφη Αχτσιόγλου για να καλύψει το έδαφος και να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Μία εικόνα του πόσοι από αυτό το κοινό μπορεί να έρθουν στην κάλπη μπορεί να προκύψει από την ανταπόκριση που θα υπάρξει στο κάλεσμα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής τα μέλη που δεν ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου να αποστείλουν τα στοιχεία τους ως το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο.

Μετακινήσεις και διεργασίες

Στο στρατόπεδο του νικητή πάντως, φαίνεται να συρρέουν πλέον όλο και περισσότερα στελέχη – μεταξύ αυτών που χθες έδειξαν να μετακινούνται προς την πλευρά του οι Γιώργος Καραμέρος, Έλενα Ακρίτα, Χάρης Μαμουλάκης. Κάτι που πιθανόν να τροφοδοτήσει το υπάρχον ρεύμα, δημιουργείται κλίμα παράστασης νίκης.

Μάλιστα ο Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος τον Ιούλιο ήταν από τους πρώτους που είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις του χθες κάλεσε τους δύο υποψηφίους να συνεννοηθούν ώστε να μην υπάρξει δεύτερος γύρος, καθώς όπως είπε το αποτέλεσμα ήταν «ξεκάθαρο».

Το μπαλάκι για μια τέτοια απόφαση φάνηκε να ρίχνει στην πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αφήνοντας να εννοηθεί πως εξαιτίας της το κόμμα οδηγείται σε δεύτερο γύρο.

Ο βουλευτής Επικρατείας, εκ των στελεχών που έχουν ανοιχτά ταχθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, τοποθετήθηκε και για το θέμα της διαρχίας, λέγοντας πως αν εκλεγεί ο 35χρονος υποψήφιος, το κοινοβουλευτικό θα λυθεί άμεσα είτε με την τοποθέτηση ως επικεφαλής της ΚΟ κάποιου που είναι βουλευτής είτε με άλλες λύσεις (το σενάριο να παραιτηθεί ο ίδιος και 5 επιλαχόντες ώστε να καταλάβει κοινοβουλευτική έδρα ο κ. Κασσελάκης).

Πάντως η πλευρά αυτή σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά το ενδεχόμενο να διατηρήσει στην ΚΟ τον Σωκράτη Φάμελλο, καθώς θεωρείται μια ασφαλής επιλογή που μπορεί να εκπροσωπεί το σύνολο της ΚΟ και να είναι ενωτικός και συνθετικός.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Χωρίς πόσιμο νερό για 14η μέρα – Ακόμα συλλέγονται νεκρά ζώα

Αλέξης Χαρίτσης: Στηρίζει Αχτσιόγλου και στον β’ γύρο – «Τώρα είναι η ώρα της τελικής απόφασης»

Κοινοτάρχης Βλοχού: «Δεν θα γίνω σκαλοπάτι για να φτάσει ψηλά ο κ. Αγοραστός» – Τι απαντά στον Αχιλλέα Μπέο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Συμμαχίες,syriza, symmachies