Τα αστέρια του Καραμανλισμού που …γοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Από τον Παυλόπουλο στον Σπηλιωτόπουλο

Υπήρξαν βασικά στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή από το 2004 έως το 2009. Ηταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και συνδέθηκαν μαζί του. Αλλα δεν είναι το μόνο κοινό που τους συνδέει.

Ολοι τους… γοητεύτηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απο τον ΣΥΡΙΖΑ – είτε τον σημερινό, είτε αυτόν του Αλέξη Τσίπρα.

Και δεν είναι μόνο οι διάφοροι παράγοντες πέριξ του Κώστα Καραμανλή. Στη δημοσιογραφική πιάτσα είναι γνωστό ότι υπήρχε αμοιβαία συμπάθεια ανάμεσα στους ίδιους τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή

και Τσίπρα.

Πίσω, στο 2012, στην εφημερίδα Real News, ο Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι «τον Τσίπρα τον πάω» – και η φράση του ήταν σε εισαγωγικά.

Αυτοί είναι οι καραμανλικοί που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάνος Καμμένος. Ο άλλοτε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κώστα Καραμανλή υπήρξε ως γνωστόν ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός του για την Εθνική Άμυνα μέχρι τουλάχισοτν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές η συνεργασία του με τον Καμμένο «ήταν απόλυτα έντιμη».

Ο Πάνος Καμμένος το 1993 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην ενιαία τότε Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς με τη ΝΔ ως τις εκλογές του 2009. Σήμερα ιδιωτεύει.

Προκόπης Παυλόπουλος. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε ποτέ την ευγνωμοσύνη του προς τον Αλέξη Τσίπρα, για το γεγονός ότι τον πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η συνεργασία των δύο κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους υπήρξε υποδειγματική. Η συμβολή άλλωστε του – άλλοτε εξ΄απορρήτων του Κώστα Καραμανλή – Προέδρου στο ξεπέρασμα της κρίσης το καλοκαίρι του 2015 ήταν καθοριστική.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει διατελέσει βουλευτής Α΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας από το 1990 έως το 2014 και πρωτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών καθόλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Καραμανλή.

Διετέλεσε στο παρελθόν γραμματέας του Προέδρων της Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ τον Δεκέμβριο του 1989 ήταν αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Ζολώτα.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σημαντικός άνθρωπος στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή υπήρξε ο δικαστικός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ως εισαγγελέας είχε αναλάβει την περίοδο 2004-2009 σημαντιές υποθέσεις όπως τη διερεύνηση του τροχαίου ατυχήματος των Κεντέρη-Θάνου, την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών και άλλες.

Σε εκείνον ανέθεσε ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός, τη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών, θύμα της οποίας είχε πέσει όλη η τότε κυβέρνηση. Μάλιστα τον είχε διορίσει και διοικητή στην ΕΥΠ.

Ο Παπαγγελόπουλος επανεμφανίζεται στον δημόσιο βίο το 2015. Διετέλεσε υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα ενώ την ίδια θέση διατήρησε και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

Είναι αυτός που σήκωσε στον ώμο του την αποκάλυψε την υπ΄θεση Novartis, ενώ όλοι θυμούνται την δήλωσή του έξω απο το Μέγαρο Μαξίμου ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάναδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Κατερίνα Παπακώστα. Η Κατερίνα Παπακώστα διετέλεσε πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1988. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών, θέση στην οποία επανεξελέγη για δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2004 και 2007).

Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής την όρισε Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων του κόμματος, θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο 2013. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (ΕUW) και το 2006, εξελέγη Αντιπρόεδρος των Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP-WOMEN). Το 2012 εξελέγη Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Στις 29 Αυγούστου εντάχθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με υπουργό την Όλγα Γεροβασίλη. Τον Ιούνιο του 2019 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών, ωστόσο δεν εξελέγη.

Βύρων Πολύδωρας. Ο πολιτικος που έμεινε στην ιστορία για τις δηλώσεις του σχετικά με τον «στρατηγό Άνεμο» που ευθύνεται για τις δασικές φωτιές.

Εκλεγόταν βουλευτής Β΄ Αθηνών, με τη σημαία του κόμματος της “Νέας Δημοκρατίας” ( συνεχώς από το 1981 έως το 2015. Διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1990 – 1992), υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1992), υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα αποδήμου ελληνισμού (1992 – 1993).

Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις 15 Φεβρουαρίου 2006 τον όρισε υπουργό Δημόσιας Τάξης, θέση την οποία διατήρησε έως τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και βασικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής, τον είχε προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ το 2016 όταν είχε ξεσπάσει το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες.

«Στόχος μου είναι να συμβάλω στην θεσμική και νομική εξομάλυνση» του ζητήματος με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είχε πεί μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι το «καίριο σημείο» είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με «όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».

Απαντώντας στο σχόλιο της ΝΔ τότε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακά παιχνίδια, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι ο ίδιος δεν κάνει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι στις επαφές του με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βούτση εισέπραξε μία τάση για συναίνεση από την κυβερνητική πλευρά.

Η υποψηφιότητα Πολύδωρα κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίφθηκε,

Ευαγγελος Αντώναρος. Στις 2 Ιουλίου 2004 ορίστηκε αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ στις 23 Οκτωβρίου 2008 ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 συμπεριλήφθηκε πέμπτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και είχε εκλεγεί.

Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, χωρίς να εκλεγεί. Επίσης, έθεσε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του 2024. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη περιοδος όπου ο Αντώναρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έως και υβριστικός μέσω των social media προς τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αρης Σπηλιωτόπουλος. «Υπάρχει καλύτερη Ελλαδα και την θέλουμε». Όλοι θυμόμαστε το σλόγκαν – έμπνευση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, στις εκλογές του 2000.

Ο Καραμανλής ο οποίος τον Απρίλιο του 1997 όρισε τον Σπηλιωτόπουλο εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, καθιστώντας τον τον νεότερο μέχρι τότε εκπρόσωπο ελληνικού κόμματος. Την περίοδο εκείνη συμμετείχε στην ηγετική ομάδα του κόμματος και στήριξε την υπερψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία της ανανέωσης της θητείας του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας την κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Έχει διατελέσει βουλευτής, υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ήταν επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 για το Δήμο Αθηναίων.

Η μεταστροφή είχε φανεί από το 2019 όταν είχε στηρίξει ανοιχτά τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν τον αφορά το τότε προσκλητήριο της Κουμουνδούρου.

Πλέον αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με «φόντο» τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε ήδη καθήκοντα. Βασικό αντικείμενό του θα είναι η ανάλυση των δημοσκοπήσεων.

Keywords
συριζα, αστερια, real news, νεα δημοκρατια, τσιπρας, real, news, καμμενος, νέα, αθηνα, εκλογες, καλοκαιρι, ευπ, novartis, βουλη, ΕΣΡ, συνταγμα, μαΐου, ιουνίου, περιοδος, media, αρης, ελλαδα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κωστας καραμανλης, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, ευπ, θεμα, παιχνιδια, περιοδος, σημερινη, σλογκαν, news, real, αμυνα, αμοιβαια, ανθρωπος, γεγονος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, ειπε, εμπνευση, εσωτερικων, εφημεριδα, ζολωτα, ιδια, υποθεση, υφυπουργος, κυβερνηση, κομμα, μαΐου, μαξιμου, νομικη, ομαδα, ολγα, περιβαλλον, ρολο, ταση, τεως, φορα, δημητρης, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωνσταντινου, κωστας, media, novartis, σημαια, θανου
Τυχαία Θέματα