Το «plan x» του Βαρουφάκη στη Βουλή και η σιωπή του Τσακαλώτου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρ κατά βούληση» εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για το θέμα Βαρουφάκη, παρουσία μάλιστα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επέλεξε... τον δρόμο της σιωπής, κρατώντας το στόμα του ερμητικά κλειστό και επιλέγοντας να μην απαντήσει στα «ισχυρά πυρά» που εκτοξεύονταν τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον προκάτοχο του.

Το ΠΑΣΟΚ έριξε για ακόμη μια

φορά στο τραπέζι την πρόταση που έχει καταθέσει για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει από το 2000 έως και σήμερα την κατάσταση της οικονομίας που οδήγησε στα μνημόνια, καλώντας παράλληλα τόσο την ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν το σχετικό αίτημα προκειμένου να διαφανεί η αλήθεια για την πορεία της οικονομίας από το 2000 και ύστερα. Με θετικό τρόπο συντάχθηκε και η ΝΔ στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, με την «γαλάζια» πλευρά, ωστόσο, να ενδιαφέρεται κυρίως για τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ως «βόμβα» χαρακτήρισε η βουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου τα όσα αποκλαύψε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Απευθυνόμενη προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ρώτησε αν «είναι ή δεν είναι σοβαρό το ζήτημα των ηχογραφήσεων;» και τον προέτρεψε να απαντήσει αν και ο ίδιος χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές. Αναρωτήθηκε επίσης αν ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τα στικάκια με τις ηχογραφημένες συνεδριάσεις των Εurogroup.

«Τα στικάκια είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείς για ηχογραφήσεις παρά για να κρύβεις λίστες όπως εκείνη της Λαγκάρντ», αντέτεινε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας, προσπάθώντας να αποφορτίσει, με τον δικό του τρόπο, το κλίμα στην αίθουσα, ωστόσο η πλευρά της αντιπολίτευσης συνέχισε το «σφυροκόπημα».

Για «κυνικές» δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη έκανε λόγο ο Γιάννης Μανιάτης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τό κόμμα του έχει καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ελληνική οικονομία με το διάστημα διερεύνησης να ξεκινά από το 2000, σημειώνοντας μάλιστα ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης πρέπει να τοποθετηθούν για την απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βαρουφάκη ως «απίστευτες», σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στις – ελπίζουμε εικασίες - του κ. Βαρουφάκη» και τόνισε αρκούντως ειρωνικά ότι «η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη ήταν σε όλους γνωστή πλην του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) υποστήριξε ότι η Βουλή πρέπει να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι είναι απίστευτη η αποκάλυψη ότι υπήρχε ομάδα εντός του Μαξίμου που εξέταζε παράλληλα σχέδια. «Επειδή άκουσα για την εξεταστική υπάρχει σειρά από πράγματα που πρέπει να σκεφτεί η Βουλή. Και να τα ακούσουν και να τα διερευνήσουν οι βουλευτές», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης. Και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Μάκη Μπαλαούρα τόνισε πως «δεν μπορεί να μη θέλετε κύριε πρόεδρε της επιτροπής να το διερευνήσετε. Δεν θέλετε να ξέρουμε αν αυτά που ένας πρώην κορυφαίος υπουργός υποστηρίζει και εμπλέκουν τον πρωθυπουργό είναι αλήθεια ή όχι;».

«Και πλάνα c είχε η κυβέρνηση, και πλάνα d είχε η κυβέρνηση για να ξεφύγει από την κρίση. Αλοίμονο αν δεν υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια για να απαντήσει η κυβέρνηση στους εκβιασμούς των δανειστών. Έχουν δοθεί για όλα αυτά οι απαραίτητες εξηγήσεις», σχολίασε ο Μάκης Μπαλαούρας, αναλαμβάνοντας το φορτίο να απαντήσει εκείνος σε όσα ακούγονταν καθως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατούσε το στόμά του ερμητικά κλειστό... Ο Γιάννης Μανιάτης ανταπάντησε προς τον Μάκη Μπαλαούρα ότι «θέλω να ελπίζω ότι σας ξέφυγε ότι υπήρξε σχέδιο αλλαγής του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας».

ΒουλήΒαρουφάκηςΤσακαλώτοςσυνέντευξη ΒαρουφάκηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα