Corpus in tempus – Βιωματικό εργαστήρι για καλλιτέχνες

Ανοικτό κάλεσμα σε χορευτές, δραματουργούς, ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει προηγούμενη πείρα ή εμπλέκεται στη δημιουργική χρήση του σώματος για συμμετοχή στο βιωματικό πειραματικό performance art εργαστήρι «Corpus in tempus».

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και ημι-επαγγελματίες, καταρτισμένους κατά προτίμηση καλλιτέχνες.

Το

θέμα του εργαστηρίου βασίζεται στην εξερεύνηση του ίδιου του χρόνου. Πώς γίνεται αντιληπτός ο χρόνος σε διάφορες σημαντικές και ίσως καθοριστικές φάσεις και στιγμές της ζωής μας. Πόση διάρκεια μπορεί να έχει μια στιγμή και πώς καθορίζεται; Πώς επηρεάζεται η διάρκεια αυτή από τη σωματική και κατ' επέκταση ψυχική εμπλοκή του υποκειμένου; Το εργαστήριο θα λειτουργήσει ως μία πειραματική σκηνή όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να ερευνήσουν την ευρύτερη αλλά και την πιο υποκειμενική έννοια του χρόνου.

Το εργαστήρι θα επιχειρήσει να μελετήσει διάφορες σωματικές ασκήσεις από μεγάλους μελετητές, όπως ο Λάμπαν, ο Γκροτόφσκι και ο Butoh, εξερευνώντας έτσι πιθανές χρονικές ταχύτητες, το σωματικό αυτοσχεδιασμό, την κινησιολογική δράση, την αντίδραση και την ακινησία και τη δημιουργία ενός νέου συμβολικού σωματικού αλφαβήτου. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Τέλος, θα διερευνηθεί η πρωτότυπη έκφραση μέσα στο χρόνο και η αξιοποίηση του σώματος, με στόχο μια τελική παράσταση.

Σύμφωνα με την επιστήμη ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και έχει μια ''γραμμική'' αίσθηση του χρόνου, που ξεκινάει με τη γέννηση και ολοκληρώνεται με την αποχώρησή του από το αντιληπτό σύμπαν. Οι φιλοσοφικές έννοιες της επιστήμης (χώρος- χρόνος) αναφέρονται όχι μόνο στο ίδιο το σώμα αυτό, αλλά και στις πράξεις του, ενώ για τον Μερλώ-Ποντύ η φαινομενολογία προσφέρει παράλληλα μια καταγραφή του “βιωματικού” χώρου, του “βιωματικού” χρόνου, και του ”βιωματικού” κόσμου.

Για δηλώσεις συμμετοχής όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν το πορτφόλιο τους, το βιογραφικό σημείωμα τους και να γράψουν ένα μικρό κείμενο - όχι περισσότερο από 300 λέξεις - εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συμμετέχουν σ’ αυτό το εργαστήρι. Ακολούθως να σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, με την ένδειξη ''Corpus in tempus participation''. Το εργαστήρι θα είναι στην αγγλική γλώσσα και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 12 άτομα.

Διάρκεια εργαστηρίου: 24-28 Φεβρουαρίου 2017, καθημερινά 10 π.μ - 5 μ.μ Οι συμμετέχοντες θα πρέπει απαραιτήτως να παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις. Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ.

Σύμφωνα με την συντονίστρια του εργαστηρίου Λένια Γεωργίου, «To σώμα μας είναι η αρχή και το τέλος σε ότι κάνουμε (Corpus in Tempus (The body in time)».

Η Λένια Γεωργίου είναι απόφοιτος πτυχίου BA (Fine Arts) του Kingston University of London καί αριστούχος εξειδικευκένου διετές μεταπτυχιακού στη ''Θεραπέια μέσω των Εικαστικών'' της Accademia di Belle Arti di Brera του Μιλάνο. Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης της εργάστηκε με άτομα με ψυχικές διαταραχές, κωφάλαλους, τυφλόυς, φυλακισμένους, γυναίκες μετανάστριες καθώς και με αιτητές ασύλου και πολιτικούς πρόσφυγες με τους οποίους έκανε και τη διατριβή της με τίτλο "Ποξιάς". Ο "Ποξιάς" έχει πρόσφατα κερδίσει το ''Premio Speciale Piccini Group'' στα πλαίσια του ''Talent Prize 2016 '' και εκτέθηκε στο Macro στη Ρώμη, τον Οκτώβριο του 2016.

Η Λένια καλλιέργησε επίσης το πάθος της για το χορό και το performance. Συμμετείχε σε εργαστήρια χοροθεάτρου με διακεκριμένους χορευτές, όπως η Cristiana Morganti (2013), πήρε μέρος σε performance προς τιμή της Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Fabbrica del Vapore στο Μιλάνο (2015), σε performance με τον Luigi Coppolla στο θέατρο Burri στα πλαίσια τής Triennale του Μιλάνο (2016) και σε εργαστήρι και performance του Andreco στο Dro (Ιταλία) στο Centrale Flies (2016).

Για πληροφορίες στο +357 96586535, Λένια Γεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα