H Ελλάδα χαράζει εθνική γραμμή για την προσφυγική κρίση

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της Δευτέρας για το προσφυγικό συγκαλείται σήμερα στην Αθήνα στο Προεδρικό Μέγαρο το Συμβούλιο Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να χαραχθεί εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

O Αλέξης Τσίπρας

πρόκειται να διατυπώσει τις θέσεις, που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκίας και να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας. Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί, στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο.

Θα ζητήσει τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.

Παράλληλα θα ζητήσει την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.

Στο μεταξύ υπό τις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα