To ΣΑ επικυρώνει την εκλογή του Γκουτέρες ως ΓΓ του ΟΗΕ

To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει την εκλογή του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες, στη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η οριστική εκλογή θα γίνει με ψηφοφορία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε ημερομηνία που ανακοινωθεί σύντομα.

Στην έκτη

μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη στο Σ.Α., ο Αντόνιο Γκουτιέρες έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ δύο από τα μέλη (το ένα μόνιμο) δεν εξέφρασαν άποψη. Αντίθετα κανείς από τους υπόλοιπους εννέα υποψήφιους για το αξίωμα του ΓΓ, αφενός δεν εξασφάλισε τις αναγκαίες για την εκλογή 9 ψήφους και αφετέρου είχαν αρνητικές ψήφους μονίμων μελών, που ισοδυναμεί με βέτο.

Περιστοιχισμένους από τους υπόλοιπους 14 πρέσβεις των χωρών μελών, ο προεδρεύων τον Οκτώβριο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος, Βιτάλι Τσούρκιν, ανακοίνωσε την χθεσινή επίσημη συνεδρίαση του Σ.Α., ευχόμενος ο κ. Γκουτιέρες να εκλεγεί ομόφωνα.

«Έχουμε ένα σαφές φαβορί και το όνομά του είναι Αντόνιο Γκουτέρες. Ευχόμαστε καλή τύχη στον κ. Γκουτέρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη πενταετία», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Παρότι ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός και επί δέκα έτη Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες ου ΟΗΕ, προηγείτο σαφώς σε όλες τις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 3 μήνες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές για την εκλογή του χρειάστηκαν να αρθούν οι ρωσικές επιφυλάξεις, καθώς φέτος ήταν η σειρά της Ομάδας της Ανατολικής Ευρώπης να εκλέξει Γενικό Γραμματέα και ο κ. Γκουτιέρες ανήκει στη Δυτική. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία πριν άρει τις επιφυλάξεις της εξασφάλισε φιλικά προσκείμενο για τη θέση του αναπληρωτή ΓΓ και δεύτερου τη τάξει στον διεθνή οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις για την εκλογή γυναίκας στη θέση του ΓΓ, με τη Βουλγαρία να έχει δύο υποψήφιες, την πρώην γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ Ιρίνα Μπόκοβα και την Ευρωπαία επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργίεβνα. Για την πρώτη, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν ενστάσεις από τις ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες, λόγω της υποστήριξης που έδωσε για να γίνει μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ η Παλαιστίνη. Για τη δεύτερη, φαίνεται ότι το γεγονός που η υποψηφιότητά της υποβλήθηκε πριν 20 περίπου μέρες, δεν επέτρεψε να γίνουν επαρκείς διαβουλεύσεις για να αρθούν ενστάσεις από μη δυτικά μόνιμα μέλη. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για να αναδειχθεί γυναίκα στη θέση του Νο2 του ΟΗΕ, με την Βουλγάρα Μπόκοβα και μία υποψήφια από το Καζακστάν να έχουν σημαντικές πιθανότητες.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει την ύπατη θέση των Ηνωμένων Εθνών και κατείχε αυτή τη θέση στην Πορτογαλία από το 1995-2002. Υπηρέτησε ως Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες από το 2005-2015 και ήταν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα