UniCredit: Aύξηση 75% στα καθαρά κέρδη για το β΄ τρίμηνο

Σημαντική αύξηση 75% στα καθαρά κέρδη της για το β΄ τρίμηνο, τα οποία ανήλθαν σε €916 εκατομμύρια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, UniCredit, λόγω της αύξησης των εσόδων αλλά και των μέτρων που έλαβε για μείωση των δαπανών.

Η ιταλική τράπεζα, η οποία έχει πωλήσει περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, ανακοίνωσε επίσης ότι πώλησε τις δραστηριότητες πιστωτικών καρτών στην

Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία στον όμιλο Sia για €500 εκατομμύρια.

Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet και οι οποίοι ανέμεναν κέρδη €714 εκ.

"Όλα τα τμήματα της τράπεζας συνείσφεραν θετικά στην τριμηνιαία επίδοση” και “η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να βελτιώνεται", τονίζει η τράπεζα.

Αναφέρει ότι το ύψος των καθαρών μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί πέρα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη διάρκεια του τριμήνου, υποχωρώντας σε €36,7 δις ή στο 7,5% των συνολικών δανείων.

Όπως πολλές από τις ιταλικές τράπεζες, η UniCredit έχει δει την τιμή της μετοχής να υποχωρεί πέρα του 66% από την αρχή του έτους. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο κατά πόσο τα €360 δισεκατομμύρια επισφαλή δάνεια του ιταλικού τραπεζικού συστήματος θα “πνίξει” τις εγχώριες τράπεζες και την οικονομία της Ιταλίας.

Ανησυχούν επίσης ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της UniCredit, δεν θα είναι αρκετλες για ικανοποίηση των απαιτήσεων των ρυθμιστικών αρχών σε σχέση με την κεφαλαιακή της επάρκεια, με αποτέλεσμα η τράπεζα να αναγκαστεί να εκδώσει νέες μετοχές.

Η τράπεζα αναφέρει ότι ο δείκτης CET1 - το σημείο αναφοράς που παρακολουθούν οι ρυθμιστικές αρχές σε σχέση με το ύψος των κεφαλαίων που διαθέτει μια τράπεζα για να μπορέσει να απορροφήσει ενδεχόμενες ζημιές - υποχώρησε στο 10,33% στα τέλη Ιουνίου, από 10,85% στο τέλος Μαρτίου.

Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει την πώληση που έγινε στον όμιλο Sia, αλλά ενσωματώνει δύο πρόσφατες πωλήσεις μεριδίου της ιταλικής τράπεζας ύψους 10% στην ηλεκτρονική τράπεζα FinecoBank και στην μονάδα της στην Πολωνία Pekao.

Η UniCredit ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέγραψε την χειρότερη επίδοση στα πρόσφατα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα