«Άδειασε» τη Βουλή ο Πρόεδρος

Δεκαέξι αναφορές στο Ανώτατο για θέματα αντισυνταγματικότητας και δύο αναπομπές στη Βουλή
Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει σύγκληση της Βουλής ή θα υπάρξει παραπομπή στη νέα Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές

Με 16 αναφορές και δύο αναπομπές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμμέσως, έστειλε στον «κουβά» όλα τα κρίσιμα νομοθετήματα

που ψήφισε η Βουλή την τελευταία ημέρα της λειτουργίας της. Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με ανακοινώσεις τους, καλούσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε καμία αναφορά ή αναπομπή των όσων ψήφισε η Βουλή.

Στις δεκαέξι αναφορές που καταχωρίσθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο στη βάση σύστασης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας ή ασυμβατότητας με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιων εκ των διατάξεών τους.

Δύο νομοθετήματα παραπέμφθηκαν πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επανεξέτασή τους, βάσει του άρθρου 51 του Συντάγματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι 16 + 2
1. Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
2. Ο περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμος του 2016.
3. Ο περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
4. Ο περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2016.
5. Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
6. Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
7. Ο περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
8. Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
9. Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
10. Ο περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016
11. Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016.
12. Ο περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
13. Ο περί Ποινικού Κώδικα (Αρ. 3) Νόμος του 2016.
14. Ο περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
15. Ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
16. Ο περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάσει του Άρθρου 51 του Συντάγματος, προέβη στην αναπομπή προς επανεξέταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμος του 2016 και του περί Τερματισμού Απασχόλησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.

Οι δύο επιλογές
Οι αναπομπές θα πάρουν τον δρόμο τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Απελθούσας Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο κ. Ομήρου είπε πως υπάρχουν δύο επιλογές, σημειώνοντας πως η μία επιλογή είναι να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή στο εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών και να τοποθετηθεί, δηλαδή, όπως επεξήγησε, να αποδεχτεί ή να απορρίψει τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η άλλη επιλογή, συνέχισε, είναι να υπάρξει ερμηνεία του Συντάγματος ότι δεν συντρέχουν εξαιρετικές, επείγουσες και απρόβλεπτες περιστάσεις, και να υπάρξει επέκταση του χρόνου εντός του οποίου η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να αποφασίσει, δηλαδή εντός 15 ημερών να παραπεμφθούν στη Βουλή που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Ομήρου είπε πως αυτό θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα, μετά τις γιορτές του Πάσχα. Θα λάβουμε τη γνώμη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα αποφασίσουμε σχετικά, κατέληξε.

Το ενδεδειγμένο είναι να αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας
Ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αποφανθεί για το τι θα γίνει με τις αναπομπές νομοσχεδίων που ψήφισε η Βουλή στην τελευταία της συνεδρία, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι από τη στιγμή που η γνώμη του Κώστα Κληρίδη ήταν τέτοια, όφειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει ή να αναφέρει στο δικαστήριο τις νομοθεσίες που είχαν πρόβλημα και «κακώς κάποιοι μέμφονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν υπάρχει πρόβλημα, αυτό είναι στη λογική και την απόφαση της Βουλής να θεσπίσει νόμους που είχαν συνταγματικό πρόβλημα».

Για το πώς θα χειριστεί η Βουλή το θέμα των αναπομπών, εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να συζητήσει τις λύσεις που θα προταθούν. «Το ενδεδειγμένο θα ήταν να αποφανθεί για την ερμηνεία του Συντάγματος που αφορά τη λειτουργία της Βουλής, τις προθεσμίες, τις αναπομπές, να αποφανθεί ο μόνος αρμόδιος, ο Γενικός Εισαγγελέας» και θα έρθει μαζί του σε συνεννόηση ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ο κ. Προδρόμου. Η ουσία είναι, είπε, ότι η Βουλή, επηρεασμένη από τη συγκυρία των εκλογών, ψήφισε σωρηδόν πράγματα που αποδεικνύεται ότι έπασχαν από νομικής απόψεως. Πρέπει να είναι για όλους ευκαιρία αυτό να βγάλουμε κάποια διδάγματα, ανέφερε, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν κατηγορεί κανέναν, αλλά «τα γεγονότα είναι γεγονότα».

Έχει πολιτική ευθύνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
«Η ταχύτητα και η σπουδή που έχει δείξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για την αναπομπή των νόμων που ψήφισε η Βουλή κατά την τελευταία ολομέλεια, μόνο πικρά ερωτήματα δημιουργούν. Μακάρι να έδειχνε την ίδια σπουδή και ενδιαφέρον σε άλλα θέματα που αφορούν τους απλούς πολίτες», ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με τη Μακαρία Στυλιανού, «η αναπομπή δύο νόμων, που θα βοηθούσαν ομάδες συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, αποτελεί πράξη κοινωνικής αναλγησίας. Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας συμβουλεύει και γνωμοδοτεί για ένα θέμα συνταγματικότητας, δεν υποχρεώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακολουθήσει τη νομική συμβουλή».

Η Εκπρόσωπος του Κινήματος είπε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να μην επιμένει στην αναπομπή των νόμων, που σκοπεύουν να βοηθήσουν αδύναμους συνανθρώπους μας. Δεν είναι δυνατόν να επιμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην αναπομπή του νόμου που ψήφισε ακόμα και ο ΔΗΣΥ και αφορά, μεταξύ άλλων, την προστασία εργαζομένων καρκινοπαθών».

Η κ. Στυλιανού, τέλος, είπε ότι «ο νόμος για την καταβολή για τις 60 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, που προέκυψε με τροπολογία των Οικολόγων, δεν πρέπει να ακυρωθεί. Ιδιαίτερα την ώρα που το Υπουργείο Εργασίας υπερηφανεύεται ότι δεν υπάρχει θέμα συντάξεων μέχρι το 2080».

Keywords
Τυχαία Θέματα