ΑΚΕΛ: Πρόοδος λόγω υιοθέτησης συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ

«Χρειάζεται προβληματισμός για τον τρόπο ενημέρωσης της Βουλής. Με πλήρη σεβασμό προς τα θεσμικά ζητήματα που πιθανό να προκύπτουν, θεωρούμε ότι η χθεσινή ήταν μάλλον δημόσια ενημέρωση του λαού παρά της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που φυσιολογικά μπορεί και να επηρέασε το εύρος και το βάθος της ενημέρωσης».

Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του Γ. Λουκαΐδη σε σχέση με την ενημέρωση της Βουλής των

Αντιπροσώπων για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτούσια η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Η χθεσινή ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού είναι συμφωνημένο εδώ και δεκαετίες: Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Σωστά ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύονταν όλοι ανεξαιρέτως οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Μέσα από την ενημέρωση προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι επιβεβαιώθηκαν οι πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζουμε συναφώς ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΣΥ, συμπορεύονταν ενάντια στις θέσεις του ΑΚΕΛ παραπέμποντας στο πυρ το εξώτερον τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Και όταν εκείνη η πολιτική αποδείχθηκε ατελέσφορη και ζημιογόνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκατέλειψε την λογική της εξυπαρχής διαπραγμάτευσης και συνέχισε τις συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει.

Είναι αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο παρατηρείται σήμερα πρόοδος στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όμως, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί αφού, μεταξύ άλλων, στο περιουσιακό δεν είμαστε ακόμα ακτίνα σε συμφωνίας ενώ εκκρεμούν τα κρίσιμα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας.

Εφόσον ο πρόεδρος παραμείνει σταθερός σε αυτή τη γραμμή και διαπραγματεύεται στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου, το ΑΚΕΛ θα στηρίζει με συνέπεια τη διαπραγματευτική διαδικασία, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για ανατροπή του διχοτομικού στάτους κβο, για λύση, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι χρειάζεται προβληματισμός για τον τρόπο ενημέρωσης της Βουλής. Με πλήρη σεβασμό προς τα θεσμικά ζητήματα που πιθανό να προκύπτουν, θεωρούμε ότι η χθεσινή ήταν μάλλον δημόσια ενημέρωση του λαού παρά της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που φυσιολογικά μπορεί και να επηρέασε το εύρος και το βάθος της ενημέρωσης.

Είμαστε σε κομβικό σημείο και το ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διατηρώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της διαφωνίας, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας που είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα